
Moldova Vinfestival
Vinfestivalen i Moldova er sikkert landets «svar» til Oktoberfest i Bayern. Da den også blir holdt i oktober. Hjertelig velkommen på en tur til et av Europas fjerneste hjørner der vin utgjør en hel del av kultur og identitet.
Vi opplever bl.a. vinfestivalen i hovedstaden samt et besøk i Mimi-slottet, som er et viktig senter for vinproduksjon og er kjent av vinkjennere over hele verden.
Dato og pris
Overnatting:
Inkludert i prisen:
- Fly t/r Norge-Chişinau
- Alle skatter og avgifter
- Transfer lufthavn-hotell t/r
- 7 netter i Chişinau på Regency Hotel
- 7 x frokost (2.-8. dag)
- 3 x lunsj (3., 4. og 7. dag)
- 3 x middag (1., 2. og 7. dag)
- Byrundtur i hovedstaden Chişinau
- Besøk på vinfestival på Mimi-slottet
- Besøk på offentlig vinfestival i Chisinau
- Vinsmaking og omvisning på Cricova i Chişinau
- Vinsmaking og omvisning på Asconi Winery
- Vinsmaking og omvisning på vingården Chateau Vartely Winery
- Omvisning på Orheiul Vechi – det 40 tusen år gamle naturskapte amfiteateret
- Matlagingskurs på “Sofrasi“ guesthouse
- Besøk på lokalt museum i Congaz
- Besøk på museet Clisova Noua Rustic Art
- Omvisning på Soroca-festningen og åsen “Gypsy Hill”
- Lokal folklore under lunsjen på 3. dag
- Engelsktalende lokalguide på alle utflukter
- Norsktalende reiseleder
Dagsprogram
På morgenen flyr vi med god forbindelse via Riga til Moldovas hovedstad Chişinau, der vi er fremme tidlig på ettermiddagen. En god velkomstmiddag på en lokal restaurant, gangavstand fra hotellet, hjelper å bli bedre kjent med hverandre.
Om formiddagen skal vi se nærmere på hovedstaden Chişinau som har 700.000 innbyggere. Vi ser bl.a. byens katedral, det sentrale markedet og andre severdigheter i byen før vi spiser lunsj på egen hånd. Vi har gjemt den største severdigheten til ettermiddagen, da vi skal se byens 530 dekar store vinkjeller. Her feiret selveste Vladimir Putin sin fødselsdag, men det kan vi godt glemme med en eneste gang. Vi smaker naturligvis på vinene og hører om Moldovas vin, som utgjør 8 % av landets samlede eksportinntekter. Det passer utmerket med en spennende middag og vin til. Vi skal nemlig på en vinrestaurant hvor vi får servert 5 viner til 5 retter. Med bind for øyne prøver vi å gjette ingredienser på maten samt typen på vin. Spennende!
Etter en god frokost setter vi oss i bussen og kjører ca. 55 km nordover.
I dag er det Moldovas eneste hulebosetting som venter. Vi utforsker nemlig landsbyen Orheiul Vechi som først ble befolket for 40 000 år siden. Folk bosatte seg i huler på den høye bredden av elven Raut for å gjemme seg fra sjørøvere som kom seilende samt å samle skatt fra handelsbåter som seilte fra Svartehavet. Lokalguide og reiseleder tar oss på en interessant omvisning til fots (2 km maks å gå) og viser bl.a. noen huler, munkeceller og hulekirken – alt hviler over dramatiske landskaper over elva.
Rett i nærheten av Orheuil Vechi spiser vi en tradisjonell lunsj på landet med masse lekre lokale retter.
De sier at vinen hjelper å fordøye maten. Da er det på tide å bekrefte teorien på en hyggelig vingård i byen Orhei. På vingården får vi med oss både omvisning for å høre om vinproduksjonen i landet og vinsmaking.
Etter en fin dag, full av inntrykk, kjører vi «hjem» til hotellet vårt.
På formiddagen skal vi ut til et ganske enestående etnografisk museum i landsbyen Clisova Noua. Rustic Art museet har bl.a. verdens største samling av bessarabiske tepper. Denne typen teppe står på UNESCOS arveliste.
Etter «kulturnæringen» passer det bra med en god lunsj med et glass øl på et lokalt bryggeri.
Så fortsetter vi til Sør-Europas største middelalderslott i byen Soroca, bygget av den lokale fyrsten Stephen den store i 1499. Gjennom over 100 år var slottet et viktig element av landets forsvar den gangen.
Byen er også kjent for en stor sigøynerbefolkning – over 20 000. Deres hus, som også ligner middelalderslott, ser vi mange av her.
På veien tilbake til hovedstaden stopper vi kort ved obelisken «takknemlighetstårnet» som skal beskytte og ta vare på alle reisende, som også vi er.
Stedet ligget vakkert til på elva Dnestr sin bredd.
Den første dagen av festivalen starter med Vinmakerparaden og Vinmessen. Alle velkomne til å delta i offentlige og profesjonelle vinsmakinger av unge viner. Vi kan også være «dommere» på konkurransen «Den beste nasjonalretten». Det er usikkert om man trenger å spise lunsj etter de mange smaksprøvene av både mat og vin. Reiselederen er med og viser vei 😊
Først på ettermiddagen skal vi alle sammen ut og kjøre med buss til Mimi-slottet med sin imponerende vingård. Slottet, unikt i Moldova og kjent for sin imponerende arkitektur, er et sentralt element i Moldovas vinindustri i dag. Slottet Mimi er for tiden blant de vakreste arkitektoniske mesterverkene i vinverdenen. Det er omgitt av vakre hager og vinmarker, og har elegante salonger, spir og detaljert utsmykning. Mimi-slottet ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet av en av Moldovas fremste vinprodusenter, Constantin Mimi. Slottet var kjent for å være en innovativ vinprodusent og spilte en viktig rolle i Moldovas vinindustri gjennom hele 1900-tallet.
Hvert år under vinfestivalen arrangerer Mimi-slottet sin egen feiring, som vi vil være med på, med egen vin, musikk og dans. Det er bare å glede seg – dette blir gøy!
På Vinfestivalens dag 2 kan man kaste seg på enda flere aktiviteter med ulike kunstneriske og teatralske programmer og prøve lykken i mange konkurranser, lotterier og kampanjer.
Eller man kan være med på en ekstrautflukt til Transnistria.
Utflukten bestilles og betales på destinasjonen.
Om morgenen setter vi kursen mot Transnistria og underveis får vi med oss et minnesmerke over Karl XII av Sverige. Som mange vet, tapte han Poltava-slaget mot russiske Peter I i 1709. Svensken måtte trekke seg tilbake og havnet i landsbyen Varnita i dagens Moldova. 1.februar 1713 han tatt i fange og flyttet til Timurtash (Erdine i dag), på den europeiske delen av Tyrkia.
Til minne om disse begivenhetene ble det reist en obelisk i den moldovske landsbyen i 1925.
Transnistria er de facto selvstendig etter en kort borgerkrig i 1992. Her bor godt og vel en halv million innbyggere, der flertallet er russere eller ukrainere. I dag er det en frossen konflikt, men det er nå et tålelig forhold mellom Moldova og Transnistria. Mye er sagt og skrevet, men vi får muligheten til å se stedet med egne øyne. Vi skal imidlertid passere en grense, så husk å ta med passet. Rett på den andre siden av grensen ser vi gjennom bussruten den imponerende festningen i Bender (Tighina på moldavisk) høyt over elva Dnestr, som renner ut i Svartehavet.
Vi passerer elva og er i Tiraspol. Her ser vi byens sovjetmonumenter og får en sånn følelse som på godt norsk blir kalt for «back to the USSR».
Lunsjen blir servert på en lokal restaurant i sovjetisk stil – en opplevelse i seg selv.
Det er en spesiell følelse å gå rundt i byen.
Transnistria lever av halvveis ulovlig våpeneksport og konjakk
I dag kjører vi ut på landet for å utforske enda mer.
Gagaus er en autonom del av Moldova, som med sine 160.000 innbyggere er spredt over fire mindre enklaver i den sørlige delen av landet. I byen Congaz ser vi det lokale museet før vi i et lite gjestgiveri ser hvordan man tilbereder retten Gözleme, en slags lefse med fyll. Man får gjerne prøve seg. Vi spiser en tradisjonell gagausisk lunsj før vi kikker nærmere på den lille hovedstaden Comrat under byrundturen.
Et spennende besøk i et av Europas kanskje minst besøkte områder.
På ettermiddagen tar vi bussen til byen Puhoi, kjent for sin vinproduksjon.
Etter kort omvisning og vinsmaking nyter vi en deilig avskjedsmiddag på vingården.
Tidlig på ettermiddagen kjører vi mot flyplassen. Vi flyr via Riga til Oslo, der vi er fremme tidlig på kvelden.
Hotellinformasjon
Hotel Regensy i Chișinău
Moderne hotell i Chişinaus sentrum med alt man trenger.
I gangavstand fra hotellet ligger det flere restauranter, et supermarked, Det nasjonale historiske museet, flere parker og en Cricova-vinbutikk med bra utvalg av viner og musserende, noe som gjør området ved hotellet levende og populært.
Hotellet er nyoppusset og har alle moderne fasiliteter, fine rom med gode senger, flat tv, hårføner og safe samt et lite treningsrom bar og restaurant.