Nordmakedonia & Ohridsjøen · Langtidsreise · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
22 Dager

Kom våren i møte i Europas fjerneste hjørne mulighet til å blande sol og avslapning med eventyr, historie og god mat. Dette er reisen for deg som drømmer om en kulturreise i slow motion og om virkelig å få tid til å fordype seg i et magisk sted.

I Ohrid i Makedonia har du det hele samlet. I gamlabyen nær vårt hotell ligger amfiteatre, oldtidruiner og middelalderkirker side om side. Det vakre innsjølandskapet ligger omgitt av dramatiske fjell og enestående natur. Byen Ohrid er livlig hele året rundt, og her er hundrevis av små butikker på gågaten og i den gamle...

Kom våren i møte i Europas fjerneste hjørne mulighet til å blande sol og avslapning med eventyr, historie og god mat. Dette er reisen for deg som drømmer om en kulturreise i slow motion og om virkelig å få tid til å fordype seg i et magisk sted.

I Ohrid i Makedonia har du det hele samlet. I gamlabyen nær vårt hotell ligger amfiteatre, oldtidruiner og middelalderkirker side om side. Det vakre innsjølandskapet ligger omgitt av dramatiske fjell og enestående natur. Byen Ohrid er livlig hele året rundt, og her er hundrevis av små butikker på gågaten og i den gamle bydelen sammen med et vell av deilige restauranter og hyggelige kafeer. Prisene er mer enn overkommelige, maten kortreist og betjeningen i topp. På fridagene er det tid til å møte den gjestfrie befolkningen og finne sin egen stamkafé eller restaurant. Du kan også gå en tur langs sjøen eller i fjellene. Den lekre maten og utsøkte viner gjør dagene fullkomne. Det er en godt bevart hemmelighet, men det blir produsert fantastiske viner i Makedonia.
 
På reisen har vi inkludert hele 20 middager – derav 10 på hotellets fortreffelige restaurant og 10 middager på gode lokale restauranter i Ohrid og Skopje. Der er simpelthen så mange hyggelige og gode restauranter i byen som du ikke skal gå glipp av. Vil du ha med deg en masse opplevelser, tilbyr vi på denne reisen en utfluktspakke med spennende utflukter. På utfluktsdagene  er det inkludert lunsj. Typisk vil restaurantmiddagene ligge på de dagene da det ikke er utflukt.
 

Område kart.

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
2.495,-
Enkeltrom med balkong og sjøutsikt
3.495,-
Dobbeltrom med balkong og sjøutsikt
2.000,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Pristina t/r 
 • Transfer flyplass-hotell t/r
 • Alle skatter og avgifter 
 • 4 netter i Skopje på Hotel Holiday Inn****
 • 16 netter i Ohrid
 • 1 natt i tirana
 • 21 x frokost
 • 12 x lunsj 
 • 10 middager på hotellet i Ohrid
 • 10 middager på lokale restauranter i Ohrid og Skopje
 • Byrundtur i Skopje
 • 2 byrundturer i Ohrid
 • Landsbylunsj i Vevčani
 • Besøk i Tikves – Balkans største vinprodusent
 • Besøk på Mor Teresas museum
 • Besøk i St. Johannes Bigorski-klosteret
 • Utflukt til Bitola og de greske ruinene i Heraklea
 • Byrundtur i Tirana
 • Utflukt rundt Ohridsjøen
 • Besøk ved kildene i fjellandsbyen Vevčani
 • Besøk i Struga
 • Båttur på Ohridsjøen
 • Besøk i St. Naum-klosteret
 • Eselsafari
 • Norsktalende reiseleder

Dagsprogram

1.dag:  Ankomst Skopje

Fra Oslo direkte til Pristina. Vi ankommer til Skopje etter ca. 2 timers kjøring sist på kvellen.

Hovedstaden i Skopje.

Hovedstaden i Skopje.

2.dag: Byrundtur Skopje

Via den hyggelige gangbroen krysser vi elva til Skopjes historiske kvarter med den historiske basaren, de mange kirkene og moskeene. Elva Vardar skiller det gamle tyrkiske kvarteret fra det nye bysentret. Man har nylig renovert bygningene langs elva, og i dag huser de flere store museer. I det nye sentret har man oppført kjempestatuer av de makedonske nasjonalheltene – viktigst av alle Alexander den store. Her besøker vi det nyoppførte huset for Mor Teresa, som på mange måter gir et interessant innblikk i religionens rolle i nåtidens Makedonia. Vi spiser middag på en av de hyggelige restaurantene langs elva.

3. Dag: Vinopplevelser i Tikves

Om formiddagen kjører vi gjennom det frodige landskapet til Tikves. Tikves er Balkans største vinprodusent. Utvendig ligner den en fabrikk, men innvendig et vinslott med hyggelige kjellere fylt med vin fra stedets lange historie. Under Jugoslavia gjaldt det kvantiteten. Det skulle produseres vin til folket – 50 millioner liter om året. I dag har man med fransk hjelp utviklet noen særdeles gode nisjeviner. En litt annerledes opplevelse, der vi smaker virkelig gode viner over en lett, men god lunsj i hyggelige rammer. I vinutsalget får man virkelig kvalitet for sine makedonske denarer.

4. dag: Matkakløften med båttur på Matkasjøen

Fantastiske naturopplevelser venter rett utenfor Skopje. Vi ser en av jordens naturskapte vidundere, når vi på en båttur kjører på sjøen. Hele ettermiddagen på egen hånd i Skopje 

5. dag: St. Johannes Bigorski-klosteret og Mavrovo Nasjonalpark

Formiddagen byr på en vakker kjøretur gjennom den makedonske nasjonalparken Mavrovo, der vi har utsikt over enestående naturscenerier. Vi besøker St. Johannes Bigorski-klosteret. Klosteret er i seg selv en opplevelse med den vakre treskurden og ikonene, men det er beliggenheten som er prikken over i-en. Rett ved klosteret nyter vi lunsjen vår. På turen videre mot Ohrid passerer vi elver og kløfter i et av Europas vakreste fjellandskaper. Om kvelden blir vi ønsket velkommen til Ohrid med en deilig middag på hotellet.

Mavrovo Nasjonalpark.

Mavrovo Nasjonalpark.

6. dag: Den lille byrundturen i Ohrid

I dag skal vi oppleve den vidunderlige byen. Rett rundt hjørnet fra hotellet vårt finner vi Ohrids gamle bydel med et vell av både historisk og kulturell verdensarv. Reiselederen viser oss gågaten og noen av de hyggeligste kafeene. Lokalguiden forteller om de gamle gatene og smugene. Kombinert med Ohridsjøens fascinerende skjønnhet har de plassert Ohrid på UNESCOs lister over både kulturell og naturmessig verdi. I Ohrid skal der i forne tider ha vært en kirke for hver dag i året. Fullt så mange kan byen likevel ikke skryte av i dag.

Ohrid.

Ohrid.

7. dag: Den store byrundturen i Ohrid 

Vi kikker innom et par av de viktigste kirkene, deriblant St. Sofiakirken, og reiselederen forteller om den makedonske kirkens rolle her i grenselandet mellom islam og kristendommen. Under byen ligger de greske og romerske ruinene – blant dem et amfiteater som benyttes til konserter. Man er nesten redd for å grave i jorden, for man står med et stort dilemma: Hvor mange av de sjarmerende historiske husene må man flytte for å kunne grave opp de spektakulære antikke funnene? Reiselederen viser oss de imponerende senromerske funnene. Underveis tar vi en forfriskning på en av de best beliggende kafeene med utsikt over Ohridsjøen. Har man krefter i behold kan man forsette til toppen ved festningen, der utsikten er spektakulær.

8. dag: På egen hånd

Rik mulighet til å slappe av i hotellets spa-avdeling, bade i Ohridsjøen eller dra på oppdagelsestur i Ohrid eller nærområdet.

9. dag: Landsbylunsj

I landsbyen Vevčani er man kjent for sitt gode gedigne gamle murerhåndverk. Det ser vi tydelig på husene. Bekkene som renner ned fra fjellene, gjør landsbyen virkelig idyllisk. På en nydelig beliggende restaurant i byen får vi en god makedonsk lunsj.

10 dag: På egen hånd

11. dag: Båttur til Naumklosteret med lunsj 

I dag opplever vi den vakre Ohridsjøen fra sjøsiden. Vi tar båt til St. Naum-klosteret ved grensen til Albania. Underveis stopper vi ved en rekonstruert bronsealderlandsby. St. Naum-klosteret, som ble grunnlagt på 800-tallet, er et av de helligste stedene for makedonerne, og hvert år mottar de mange pilegrimer. De valfarter til klosteret fordi St. Naum var kjent for sine helbredende mirakler. Muslimer så vel som kristne oppsøkte stedet for å bli kurert for sykdommer. I klosterkirken er St. Naum begravet. Legger du øret til kisten, kan du (kanskje) høre hjertet hans banke. En gruppe påfugler vokter over stedet, og de lokale prestene serverer lokalt brennevin. Det er fortreffelig og kan kjøpes for 10 euro. Brennevinet har også helbredende virkning hvis det drikkes over tid i små mengder. Lunsjen inntas på en restaurant som nesten ikke kan ligge mer idyllisk til, ved Drim-elva. (Denne utflukten fortjener godt vær; i tilfelle av dårlig vær flytter vi utflukten til en passende dag.)

Sankt Naum-klostret.

Sankt Naum-klostret.

12. dag: På egen hånd

13. dag: Eselsafari

Tradisjonelt var eslet trekkdyr i regionen. Det kunne lettere klare de smale fjellstiene og trange gatene, og så var det billigere i drift. Vi starter likevel i en firehjuls buss til landsbyen Kuratica, som ligger 15 kilometer fra Ohrid. Derfra tar vi minibuss lenger opp i fjellene, der eslene fortsatt blir benyttet til praktiske gjøremål. Vi får en innføring i hvordan man rir på et esel. Tempoet er ikke høyere enn at man kan gå ved siden av, eller stige av og gå underveis hvis esel og rytter ikke finner melodien. Esel-/fotturen tar ca. en time. Terrenget er lett kupert og krever alminnelig god fysisk form. Tilbake i landsbyen ser vi de gamle ovnene der man baker noe av det beste brødet moder jord har gitt oss. De gamle husene vekker nostalgi. Der er også et lite felles destilleri der det blir produsert brennevin til de kalde vinterkveldene. Tid har man masser av, og mens vi hygger oss, lager folk fra den lille fjellandsbyen mat til oss. Hvis været er bra, spiser vi i ute.

Eselsafari Kuratica.

Eselsafari Kuratica.

14. dag: På egen hånd

15. dag: På egen Hånd

16. dag: På egen hånd

17. dag: Rundt Ohridsjøen og besøk i Albania 

I dag kjører vi rundt Ohridsjøen. Det er en tur på 90 kilometer – derav ca. 30 kilometer i Albania på landlige veier. Underveis gjør vi tre interessante stopp. Det første er Pogradec i Albania. Byen er et kaotisk sammensurium av fargerik nybygd betong, totalt nedslitt betong fra landets stalinistiske periode (1945–1991) og noen få gamle hus. Byplanlegging er der ikke mye av, men der er et liv av fiskeselgere og gammeldagse slaktere. På byens kafeer tar de gjerne imot både euro og makedonske denarer. Har man albanske lek i skuffen, går det naturligvis også an. Interessant er det også å se de albanske landsbyene i Makedonia. Her er husets størrelse og pynt mer i høysetet enn estetikken. Døm selv, men det er langt til bindingsverk. I Struga spiser vi lunsj, og det er tid på egen hånd i denne hyggelige byen ved Drim-elva.

Den vakre Ohridsjøen.

Den vakre Ohridsjøen.

18. dag: På egen hånd

19. dag: Bitola og Heraklea

I dag ser vi Heraklea ved de imponerende greske ruinene etter bygninger som ble reist av Filip II, Alexander den stores far. I Bitolas livlige og meget hyggelige gågate før vi kjører til Ohrid. Flott kjøretur i et høstklett Makedonia.

20.dag: På egen hånd

21. dag: Tirana med lunsj 

Det er 147 kilometer fra Ohrid til Tirana, og underveis i bussen får vi et godt inntrykk av nabolandet Albania. Tirana er ikke spekket med severdigheter, men byen har et liv som minner om noe orientalsk. Borgermesteren satte sist i 1990-årene festlige farger på betongen. Albania står trolig sist i køen til EU, men hovedstaden Tirana er et must når man er i det som føles som Europas fjerneste hjørne. Vi spiser en god lunsj før vi sjekker ind på sentralt hotel. God tid til at nyte byen inden middagen, hvor vi smaker den albanske gastronomi. 

22. dag: Kosovo

Etter frokosten kjører vi en spennende tur gjennom Albania og Kosovo, der vi spiser en sen lunsj og får en orienteringstur. På kvelden flyr vi hjem til Oslo, der vi ankommer rundt midnat.

 

Hotellinformasjon

Hotel Tino***+
VisSkjul

Hotel Tino er ett veldrevet familieeid hotell med 50 rom. Hotellet er helt ideelt i den første raden ved siden av promenaden ved innsjøen. Her kan du gå kveldstur og kose deg på kafeene, som bare er noen få skritt unna. Et par hundre meter fra hotellet finner du Ohrid`s krokete gater med mange historiske bygninger. Handlegaten er også like rundt hjørnet. Hotellet har en koselig restaurant og bar med god service og gratis Wi-Fi. Her serveres gode makedonske og europeiske retter. Hotellet har et spa med boblebad, badstue. (entre 8 euro)  Her får du også god massasje til fornuftige priser.

Rommene er nylig renovert, romslig og med alle moderne fasiliteter og en fransk balkong. Rom med utsikt mot innsjøen er litt større og har en balkong hvor du kan sitte og nyte sjøen. På rommene uten sjøutsikt vender mot baksiden av hotellet, og noen av disse rommene er uten balkong.

Les mere om hotellet her.

Holiday inn Skopje ****
VisSkjul

Velfungerende hotell rett i sentrum av Skopje. På hotellets ene side finder du byens promenade langs Vardarelven med koselige caféer. Her kan du kikke over på  gamlebyen på den andre side af elven. Går du til den andra siden, har du masser av butikker. På hotellet finder du både bar og restaurant, der serverer en bra frokost fra alsidig buffet. Rommene er moderne og romslige med bord og stole samt tv, telefon, aircondition, minibar, gratis WiFi. Baderom med badekar/dusj og hårføner.

Læs mere om hotellet her.

Inngangen til Holiday inn Skopje
Inngangen til Holiday inn Skopje
Eksempel på standardværelse på Holiday inn Skopje
Eksempel på standardværelse på Holiday inn Skopje
Lobbyen på Holiday inn Skopje
Lobbyen på Holiday inn Skopje

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Informasjon

Sikkerhet

Makedonien er et sikkert reiseland uten særlige farer eller sykdomme, man må ta hensyn til. Naturligvis skal man, som alle steder udvise sund fornuft i omgangen med værdigenstande.

Drikkevand

 
Drikkevandet ved Ohridsjøen er i prinsippet rent, men bakteriene er lidt annerledes. Det kan saktens benyttes til tannpusning og lignende.

Klima

Temperaturene i oktober er yderst behagelige og gir mindelser om en god norsk sommer.

Valuta og veksling

I Makedonien benyttes Denarer. Valutaen kan ikke kjøpes i Danmark. Mange steder aksepteres kredittkort. Der er vekselkontorer og hæveautomater. Den bedste kurs får man, når man veksler Euro.

Indkøb

Det store scoop i Makedonien er Ohridperlerne, som er berømte over hele verdenen. Tikves-vinene er også et særlig godt kjæp.  Prisniveauet i Makedonien er lavt.