Iran · Det magiske Persia · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
12 Dager

Bli med på et persisk eventyr, og opplev noen av verdens vakreste bygninger, store historiske severdigheter, lekker mat og duftende rosehager. Vi går på oppdagelsestur i et nytt Iran, som for alvor er ved å etablere seg som et populært reisemål.

Nå har du mulighet til å besøke det eventyrlige Persia i trygge rammer og komme helt tett innpå Irans mystikk og spennende kultur. Opplev en sivilisasjon som ble grunnlagt for mer enn 6000 år siden i et land som reisende har vært begeistret for lenge før Marco Polo vandret omkring for over 700 år siden. Iran er et land...

Bli med på et persisk eventyr, og opplev noen av verdens vakreste bygninger, store historiske severdigheter, lekker mat og duftende rosehager. Vi går på oppdagelsestur i et nytt Iran, som for alvor er ved å etablere seg som et populært reisemål.

Nå har du mulighet til å besøke det eventyrlige Persia i trygge rammer og komme helt tett innpå Irans mystikk og spennende kultur. Opplev en sivilisasjon som ble grunnlagt for mer enn 6000 år siden i et land som reisende har vært begeistret for lenge før Marco Polo vandret omkring for over 700 år siden. Iran er et land med en enestående kultur og en lang og interessant historie. De eksotiske bygningene er dekket av flotte kakkel- og mosaikkarbeider i grønne, blå, turkis, gule og lyserøde farger. Vakre persiske hager flyter over med dekorative vannbassenger, duftende kaprifolier og roser. Gå på oppdagelsestur blant uvurderlige tepper i de livlige basarene, der det selges kunsthåndverk av høy kvalitet, snus inn de fargerike og orientalske krydderduftene, og sett deg til rette på stemningsfulle restauranter med vellaget mat. Iran rommer en skjønnhet du neppe kan forestille deg i en verden der Sheherazades fortellinger henger i luften!

Etter valget av den moderate presidenten Hassan Rouhani i 2013 og etter USAs og EUs opphevelse av en rekke sanksjoner mot Iran møter vi i dag et annerledes og mer demokratisk Iran med en merkbar kulturell og sosial utvikling. Kvinnenes inntog på arbeidsmarkedet er markant, og det er heller ikke lenger uvanlig å se kvinner kledd i fargerike klær og løstsittende hijaber. De går i gatene side om side med kvinner som ifører seg den tradisjonelle svarte chadoren. I dag lever modernitet nemlig side om side med sterke tradisjoner og religion. Men ta ikke feil – Iran er et ganske trygt land å reise i, og iranerne er en usedvanlig gjestfri, vennlig og imøtekommende befolkning, som med stolthet viser frem sin enestående gamle kultur.

På rundreisen besøker vi sjahens hovedstad Teheran og Isfahan, som telles blant verdens vakreste byer, og som med god grunn var Persias hovedstad i flere perioder! Vi besøker også den gamle karavanebyen Yazd og ruinbyen Persepolis, som var sentrum for et gigantisk imperium og klodens dominerende makt for 2500 år siden. Gled deg også til å besøke byen Shiraz, som er kunstens og kulturens hovedstad, og som har en spesiell plass i mange iraneres hjerter. Vitus Reiser har siden 2009 uavbrutt tilrettelagt reiser til Iran, og vi kjenner derfor det iranske kjøkken særdeles godt og har sørget for at måltidene våre blir spist på spennende lokale restauranter, og så bor vi på spesielt utvalgte hoteller, som er med til å sette kronen på verket og gi oss den perfekte persiske opplevelsen.

 

Kart over Iran.

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
4995,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Iran t/r
 • Skatter og avgifter p.t. kr. 1.625,-
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • 2 netter i Teheran på Ferdowsi International Grand Hotel ****
 • 4 netter i Isfahan på Piroozi Hotel ****
 • 2 netter i Yazd på Moshir-Al-Mamalek Garden Hotel ****
 • 1 natt i Shiraz på Park Saadi Hotel ****
 • 9 x frokost (3.-11. dag)
 • 5 x lunsj (3., 5., 6., 9. og 10. dag)
 • 1 x persisk te m/gaz (5. dag)
 • 1 x persisk is (11. dag)
 • 4 x middag (2., 4., 8. og 11. dag)
 • Byrundtur i hovedstaden Teheran
 • Besøk på Teppemuseet
 • Besøk på Sahebgemeh – sjahens siste hjem
 • Besøk på Juvelmuseet
 • Omvisning på Golestan-palasset
 • En titt inn i bakeriet "Danish Pastry"
 • Byvandring i Kashan
 • Byrundtur i eventyrbyen Isfahan
 • Besøk i Emam- og Sheikh Lotfollah-moskeen
 • Besøk i Vank-katedralen
 • Besøk i Fredagsmoskeen
 • Besøk i Chehel Sotoun-paviljongen
 • Besøk på Hasht Behesht-palasset
 • Byrundtur i UNESCO-byen Yazd
 • Besøk i Zarathustra-disiplenes ildtempel
 • Besøk i ruinbyen Persepolis
 • Byrundtur i dikternes by Shiraz
 • Besøk i Nasir-ol-Molk-moskeen
 • Besøk i den persiske hagen Bagh-e Eram
 • Besøk i den fargerike Vakil-basaren
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen  

Dagsprogram

1. dag: Mot Iran

Tidlig på kvelden flyr vi fra Oslo med Turkish Airlines via Istanbul til Iran.

2. dag: Byrundtur i Teheran

Tidlig om morgenen kommer vi til hovedstaden Teheran, der vi skal bo i to netter. Hotellværelset står klart allerede ved ankomst, da det blir tid til en lur og et bad. Om ettermiddagen tar vi en liten byrundtur der vi blant annet passerer Azadi-monumentet, som ble bygd i 1971 i forbindelse med 2500-årsdagen for det gamle perserriket. Et interessant besøk venter på det verdensberømte teppemuseet, som har en enestående samling av persiske tepper. Vi byr velkommen med middag på den danske kafeen og restauranten Louis Bistro, som telles blant Teherans ti beste spisesteder. Den danske stjernereporteren Puk Damsgård har i nyhetene skrevet om Golara Rooin, som er født i Aalborg, og som etter en ferie i Iran besluttet å åpne den danske kafeen og restauranten. Her blir det servert brun saus, Peter Larsen Kaffe, sandwich med hjemmelaget kalvebacon og remulade, men her holder man også julegilde med andestek, epleskiver og ris a la mande – og det danske flagget kommer på bordet ved spesielle anledninger. Det er allerede 12 unge ansatt i den populære bistroen, som både serverer iransk og dansk mat. Et populært sted – også for gjester kledd i chador. Under middagen håper vi å møte Golara, som kan fortelle litt om livet i Iran.

3. dag: I sjahens fotspor

I den nordlige delen av Teheran besøker vi slottet Niavaran, som huset den siste sjahen, Mohammad Reza Pahlavi. Han var sjah av Iran og landets monark fra 1919 til den iranske revolusjon i 1979, da han ble avsatt. Sjahen gjennomførte mange endringer, blant annet et forbedret helse- og utdannelsessystem og sosial og rettslig likestilling for kvinner. Reza Pahlavis reformer og modernisering betydde imidlertid også en større avstand mellom rik og fattig i samfunnet. Mullahene protesterte mot den voksende vestlige innflytelsen, som truet de muslimske tradisjonene. Landets økonomi vokste i takt med stigende oljepriser, og samtidig ble de sosiale forskjellene enda større. Uroen ble til revolusjon, som tvang sjahen til å forlate Iran. Kort etter fikk Iran et totalitært prestestyre under Khomeini, som avskaffet både demokrati, ytringsfrihet og noen av menneskerettighetene. Tusener av iranere flyktet fra diktaturet. Sjahen bodde deretter primært i Egypt, der han også er begravet. Et spennende besøk, der vi får et inntrykk av sjahens hverdag. På en hyggelig lokal restaurant nyter vi en deilig lunsj før vi fortsetter inn til hjertet av byen for å besøke Teherans største severdighet, Juvelmuseet, som rommer helt enestående samlinger. Her finner vi blant annet verdens største uslepne diamant på 182 karat. Turen slutter med omvisning på det vakre Golestanpalasset, der både den siste sjahen og hans far ble kronet. Palasset er en interessant blanding av europeisk og persisk arkitektur. På veien tilbake til hotellet gjør vi et stopp ved det populære og duftende danske bakeriet ”Danish Pastry”, som i mer enn 50 år har bakt wienerbrød og jordbær- og fløtekaker. Bettina Panahizadi og hennes mor har gjort danske kaker kjent i Iran.

4. dag: Kashan og Isfahan

Om morgenen forlater vi Teheran og kjører mot sør til Isfahan. Underveis besøker vi ørkenbyen Kashan. Gjennom århundrer har byen vært kjent for fremstilling av keramikk og fine kashi-fliser, derav byens navn. Vi går en tur gjennom basargatene med et gammelt karavanserai, kupler og bemalte vegger. Sist på dagen kommer vi til en av verdens vakreste byer, Isfahan, som en gang var Irans hovedstad, og som i dag står som en perle med islamisk arkitektur. Gled deg til å bo fire netter i denne fantastiske byen på et sentralt beliggende hotell. Om kvelden nyter vi en deilig middag på det 5-stjerners Abbasi Hotel, som er et gammelt karavanserai ombygd til et moderne hotell, der den persiske arkitekturen er bevart.

5. dag: Det eventyrlige Isfahan

På byrundturen ser vi noen av de sjarmerende broene som fører over Zayandeh-elva, og vi hygger oss med en kopp te med byens berømte gaz (fransk nougat) på et av tehusene langs elva. De eldgamle broene er arkitektoniske mesterverker, og noen har flotte arkader. Turen går videre til Emamplassen, som er verdens tredje største plass. Den vakre plassen har hageanlegg og tradisjonelle vannbassenger, men var i sin tid polobane. Isfahan betyr ”hestebyen”. Fra kongens balkong kan man nesten fornemme stemningen og hestenes prusting på polobanen når man ser ut over plassen. Den turkisblå kuppelen stråler på Emammoskéen og mosaikkene glimter i gull og speil – det rene eventyret! Sheikh Lotfallah-moskeen regnes for et av verdens vakreste byggverker med den fantastiske kuppelen i lyse farger med utsøkte dekorasjoner. Ikke uten grunn er Isfahan blitt kalt ”den halve verden og de blå kuplenes by”. Vi fortsetter til det armenske kvarteret Jolfa, der vi besøker den storslåtte Vank-katedralen. I dette kvarteret midt i den muslimske verden kan de cirka 8000 armenerne utøve sin kristne tro. Utflukten slutter med lunsj på lokal restaurant i denne bydelen.   

6. dag: Det eventyrlige Isfahan

I dag besøker vi Irans største moské, Fredagsmoskeen. Den imponerende bygningen har et gårdanlegg som er omgitt av bedesaler på alle fire sider, og ovenpå er taket prydet med rikt utsmykkede og karakterfulle kupler. Etter besøket fortsetter vi til Chehel Sotoun-paviljongen (De 40 søylenes palass), som ligger midt i en vakker persisk hage. Palasset ble bygd av sjah Abbas II til mottakelser og underholdning, men fungerer nå som museum. Her finner vi vidunderlige freskoer, malerier og keramikk. Senere besøker vi det lille Hasht Behesht-palasset (Det 8. vidunders palass), som også ligger i en vakker hage. Palasset er innvendig veldig fint utsmykket, og der hersker en fantastisk fredfylt stemning, så man nesten kunne drømme om å bosette seg her. Lunsjen nyter vi på en lokal restaurant før vi sent på ettermiddagen vender tilbake til hotellet.

7. dag: Isfahan på egen hånd

Dagen er avsatt til innkjøp i de fantastiske basararkadene på Emamplassen – en labyrint av smale gater dekket av steinhvelvinger. Her selges kunsthåndverk av høy kvalitet: Miniatyrbilder malt på kamelknokler, håndknyttede persiske tepper i fantastiske farger og mønstre, duker og puter påtrykt vakre sjalmønstre med mer. Snus inn den spesielle atmosfæren, og ta en liten prat med den vennlige lokalbefolkningen. Vi kan anbefale ettermiddagste i den ytterst stemningsfulle hagen på Abbasi Hotel.

8. dag: Karavanebyen Yazd

Reisen går videre til Yazd, som er en av verdens eldste byer. Yazd ligger på den gamle karavaneruten mellom Sentral-Asia og India og er kjent for sine mange vindtårn med hull der vinden føres inn for å avkjøle husene – et effektivt ventilasjonssystem. Byen ligger mellom to ørkener og er omgitt av saltsjøer. Vi bor to netter på et meget sjarmerende hotell som er bygd i tradisjonell iransk stil med en praktfull hage med utallige blomster og vannbassenger. Om kvelden hygger vi oss med middag i hotellets stemningsfulle restaurant.

9. dag: Byrundtur i Yazd

I dag tar vi en spennende byrundtur gjennom de smale gatene i den gamle bydelen, der det fremdeles finnes leirklinte hus med kuppeltak. Yazd er også hjemsted for Zarathustra-religionen, som i mer enn 1200 år var den dominerende troen i Sentral-Asia og deler av Det nære Østen. Ærbødighet for lyset og ilden spiller en stor rolle, som vi raskt fornemmer når vi besøker ildtemplet deres, der den hellige ilden har brent siden år 400. Siden de døde ifølge deres tro ikke måtte brennes eller begraves, ble likene brakt utenfor byen og opp i fjellene ved ”Stillhetens tårn”, der de på få timer ble spist av gribber. Denne begravelsesseremonien fant sted helt frem til slutten av 1970-årene. Etter en tur forbi ”Stillhetens tårn” venter det oss en fantastisk lunsj på restaurant Malek-o Tojjar, som er innredet i et tidligere hamam (bad), der vi sitter på gulvtepper ved lave bord. Dagslyset faller vakkert inn gjennom de fargede rutene i taket og ned på de blå kaklene og vannbassengene. Nyt ettermiddagen på egen hånd i hotellets eventyrlige omgivelser, eller ta kanskje en titt inn i noen av byens kjente silke- og teppebutikker.
 

10. dag: Persias juvel Persepolis & dikternes by Shiraz

Persepolis ble påbegynt sent på 500-tallet f.Kr. og skulle være Persias nye hovedstad. Imponerende trapper, relieffer med enestående detaljer, enorme søyler og flotte porter vitner om at det var rikets juvel. I 1765 besøkte Carsten Niebuhr stedet, der han gjennom lengre tid foretok minutiøse avtegninger. På rundturen til fots i den enestående ruinbyen får vi et fantastisk innblikk i Irans imponerende historie, og i et rike som la grunnsteinene til den moderne sivilisasjon! Persepolis rommer noen av verdens fineste og best bevarte arkeologiske funn. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant før vi kommer til dikternes by Shiraz, som ligger som en grønn oase omgitt av fjell. På 1200-tallet var Shiraz Persias litterære og kulturelle senter. Vi bor to netter i Shiraz, som er kjent for sine mange monumenter oppført til minne om de store dikterne.

 

11. dag: Byrundtur i Shiraz

Gled deg til en flott byrundtur i rosenes, nattergalenes, kjærlighetens og poesiens by! Vi besøker den berømte hagen Bagh-e-Eram med sypresstrær og duftende blomster overalt. Å spasere stille og rolig rundt i denne hagen er ren nytelse! Her smaker vi også Irans lekre is med lime, rosenvann og safran. En formiddag i sansenes tegn! Deretter besøker vi den vakre moskeen Nasir-ol-Molk og den persiske hagen Aramgah-e Hafez, som er anlagt til minne om Irans berømte dikter Hafez (1324-1389). Iranerne valfarter til hans gravsted med dyp respekt. Et veldig atmosfærefylt sted, som straks gir deg lyst til å høre mer om Hafez. Turen slutter i den fargerike basaren Vakil. Om kvelden hygger vi oss med en avslutningsmiddag på en lokal restaurant før vi ved midnattstid kjører til lufthavnen for å fly med Turkish Airlines via Istanbul til Oslo.

12. dag: Hjemkomst

Ankomst til Oslo om formiddagen.

 

Hotellinformasjon

Ferdowsi International Grand Hotel ****
ShowHide

Deilig sentralt beliggende hotell i Teheran tett ved den store basaren og ikke langt fra Golestan-palasset. Hotellet, som er en blanding av europeisk og persisk stil, har ekte tepper, fem restauranter, innendørs svømmebasseng, jacuzzi, sauna, treningssenter og heis.
Alle rom har bad med dusj og hårføner, kjøleskap, TV og gratis WiFi.
 

Piroozi Hotel ****
ShowHide

Hotell med fantastisk beliggenhet i hjertet av Isfahan og tett ved Chehel Sotoun-paviljongen. Hotellet har restaurant, kaffebar, mosjonssenter med sauna og jacuzzi samt heis.
Alle rom er enkelt innredet og utstyrt med bad, hårføner, safe, kjøleskap, TV, klimaanlegg og WiFi.
 

Moshir al-Mamalek Garden Hotel ****
ShowHide

Gled deg til å bo i Yazd på dette svært sjarmerende hotellet, som er bygd i tradisjonell persisk stil og ligger midt i en gammel eksotisk hage. Hotellet er nesten en severdighet i seg selv og ikke uten grunn registrert på Irans liste over Heritage Sites. Den spesielle arkitekturen og den vakre hagen med vannbassenger gir en eventyrlig ro og atmosfære. Hotellet har en flott lobby, en liten butikk og en hyggelig restaurant med dekorativt tak og malte vegger.

Det er en fascinerende opplevelse å bo på rommene, som alle ligger i første etasje på begge sider av hagen og er innredet i tradisjonell stil med bad, hårføner, safe, TV, klimaanlegg og gratis WiFi.

Park Saadi Hotel ****
ShowHide

Pent hotell i et rolig område i Shiraz tett ved Hafez Mausoleum. Hotellet har restaurant, kaffebar og heis.
De hyggelige rommene har et streif av iransk innredning og er alle utstyrt med kjøleskap, TV, klimaanlegg og gratis WiFi samt bad med badekar.
 

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Informasjon

Alkohol

Iran er et trygt land å reise i, men det er viktig å følge landets regler og normer som alle andre steder i verden. Det er strengt forbudt å innføre alkohol, frukt og pornografisk materiale. Det er ikke mulig å kjøpe vin eller annen alkohol.

Buss- og hotellstandard

Busser i Iran har ikke helt samme standard som i Europa. Hotellstandarden er likeledes lavere enn vi kjenner den i Europa, og derfor kan man ikke forvente helt samme komfortnivå.

Drikkepenger

Det er ikke kutyme å gi drikkepenger i Iran, men lokalguider og sjåfører forventer likevel å få et beløp etter at reisen er avsluttet. Drikkepenger er ikke inkludert i reisens pris, og det er naturligvis frivillig å gi.

Elektrisitet

220 V med stikkontakter som i Norge. Strømavbrudd kan forekomme.

Innkjøp

Du kan med fordel kjøpe persiske tepper, dadler, pistasienøtter, safran, kaviar, miniatyrbilder og duker eller puter påtrykt vakre sjalmønstre.

Iran

Frem til 1935 var landets navn Persia, som var det antikke greske navnet for Iran. Iran er 38 ganger større enn Danmark og har cirka 81 mill. innbyggere.

Pass & visum

Passet skal være gyldig minimum seks måneder fra innreisedagen i Iran. Der må ikke være stempler i passet fra Israel, Gaza eller Vestbredden. Der skal være minst to ledige sider i passet til viseringen.

Visum til Iran kan bare søkes gjennom et reisebyrå. Senest 40 dager før avreise skal Vitus Reiser motta følgende:
1.    Kopi av reiseforsikring med navn på forsikringstaker, polisenummer, geografisk dekningsområde samt forsikringens utløpsdato. 
2.    To stk. passfoto (3,5 x 4,5 cm) med lys bakgrunn.
3.    Visumsøknad, skal utfylles elektronisk på engelsk. Gå inn på http://iranembassy.no/fa/pdf/115.pdf . Skjemaet skal utfylles med store bokstaver. Æ = AE, Ø = OE og Å = AA. Navnene skal stemme fullstendig overens med passet, så husk alle mellomnavn. Lagre skjemaet på datamaskinen din.
4.    Vi har bruk for ditt originalpass, som utleveres igjen på avreisedagen i lufthavnen.

Prisnivå

Prisnivået er lavere enn i Norge. Regn med cirka EUR 10—15 pr. måltid, som ikke er inkludert i reisens pris. Det finnes naturligvis både dyrere og billigere alternativer. Reiselederen blir gjerne med ut på lokale restauranter når det er interesse for det.

Takt og tone

Etter ayatollah Khomeinis død i 1989 er det islamske prestestyret blitt innskrenket – og især etter valget i 2017 og USAs og EUs opphevelse av en rekke sanksjoner har pressen og kunstnere fått større mulighet til å uttrykke seg. Besøkende kan ferdes trygt så lenge man bare følger noen få regler. Kvinner skal være kledd i lange bukser som går ned til anklene og en løsthengende skjorte/blazer som går ned under baken, og de skal ha håret dekket med et sjal. Sjalet kan gjerne være løsthengende med mønstre og farger, men  det skal være stort nok til å dekke nakke og hals. (Hårnåler er gode til å holde sjalet på plass med). Mennene skal være kledd i lange bukser og bluse/skjorte (ingen slips), shorts er ikke tillatt. Reglene om påkledning gjelder allerede ved innreisen, så sørg for å ha korrekte klær med i håndbagasjen. Homoseksualitet er forbudt. Iranerne er vennlige, høflige og veldig gjestfrie overfor fremmede, men unnlat å diskutere politikk og religiøse forhold.

Tidsforskjell

+ 2 ½ time.

Toalettforhold

Ta med toalettpapir og håndinfeksjonsgelé i forbindelse med utflukter, siden offentlige toaletter kan være litt enkle.

Vaksinasjoner

Det kreves ingen, 
Vi anbefaler likevel at egen lege kontaktes cirka seks uker før avreise for nærmere informasjon. 

Valuta

Rial (IRR). Ta med euro, gjerne i både store og små sedler til veksling i banker ved ankomst. Vær oppmerksom på at kredittkort ikke kan anvendes i Iran, så du må ta med kontanter til forbruk på hele reisen.