Bergen, Flesland
12 Dager

Velkommen til det fascinerende Cuba! På Karibias største øy venter det oss et praktfullt subtropisk klima og en ganske unik historie og kultur. Vi opplever Havana, de historiske byene, dykker ned i øy-statens vekslende historie og avslutter flott med All Inclusive-opphold ved en av verdens vakreste strender. 

På det fargerike og sprudlende Cuba har man et positivt livssyn og en karibisk sjarm som gjør det til en fornøyelse å være gjest i landet. På denne spennende rundreisen blir vi presentert for historie, kultur, severdigheter og avslappende badeferie i et unikt Cuba. Her føler man seg velkommen! 

På tross av fattigdom...

Velkommen til det fascinerende Cuba! På Karibias største øy venter det oss et praktfullt subtropisk klima og en ganske unik historie og kultur. Vi opplever Havana, de historiske byene, dykker ned i øy-statens vekslende historie og avslutter flott med All Inclusive-opphold ved en av verdens vakreste strender. 

På det fargerike og sprudlende Cuba har man et positivt livssyn og en karibisk sjarm som gjør det til en fornøyelse å være gjest i landet. På denne spennende rundreisen blir vi presentert for historie, kultur, severdigheter og avslappende badeferie i et unikt Cuba. Her føler man seg velkommen! 

På tross av fattigdom og en broket historie har kubanerne stolt klart å bevare sin kultur og sin livsglede. Cuba var gjennom mange år under spansk herredømme og siden okkupert av USA frem til revolusjonen i 1959 under ledelse av Che Guevara og Fidel Castro. Det oppstod en helt ny stat, som deretter levde sitt eget isolerte liv, og der tiden nesten stod stille. For den kubanske befolkningen betydde det ro og stabilitet til å få etablert et velfungerende samfunn, der utdannelse og sosial velferd har høy prioritet. Vi vil kanskje oppleve at en del forhold på øya er utidssvarende – bilene er gamle, og veiene de kjører på er dårlige. Mange av de vakre gamle herskapshusene har fått en del patina over årene, men det er alt sammen en del av det Cuba som turistene de seneste årene har fått øynene opp for, og som med sin ukuelige sjarm og sine kubanske rytmer forfører sine besøkende.

De fleste måltider er inkludert i reisen, og vi bor på gode hoteller forskjellige steder i landet, så vi får med oss alle de forskjellige opplevelsene og inntrykkene. Gled deg blant annet til oppholdet i UNESCO-byen Cienfuegos og i Trinidad, der vi bor privat innkvartert i autentiske kubanske bed & breakfasts. Med i prisen har vi dessuten inkludert et flott utfluktsprogram, som sikrer at vi opplever øyas største severdigheter, samtidig med at vi har ro til å slappe av og føle den karibiske stemningen. Vi avslutter med luksus i høysetet når vi bor tre netter i Varadero. Her vil det etter en uke med store opplevelser og mange inntrykk være fred og ro til å nyte livet ved en av verdens vakreste strender, Playa Perla Blanca, der vannet er krystallklart turkisfarget, og sanden er det hviteste pudder. 

 

Kart over Cuba.

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
2.495,-
Visum
400,-

Ekstra arrangementer

,-

Inkludert i prisen

 • Fly Bergen-Havana t/r
 • Alle skatter og avgifter
 • Transfer lufthavn-hotell t/r  
 • 4 netter i Havana på Hotel Memories Miramar****
 • 1 natt i Cienfuegos i Casa Particular
 • 2 netter i Trinidad i Casa Particular
 • 3 netter i Varadero på Melia Marina*****
 • 10 x frokost (2.-11. dag)
 • 4 x lunsj (2., 4., 5. og 8. dag)
 • 4 x Middag (1., 2., 6. og 8. dag)
 • Byrundtur i Havana
 • Besøk i Ernest Hemingways hus
 • Utflukt til Vinales-dalen
 • Besøk på sigarfabrikk
 • Besøk på krokodillefarm 
 • Byrundtur i Cienfuegos
 • Byrundtur i Trinidad
 • Utflukt til sukkerrørfarm
 • Besøk i Santa Clara på Revolusjonsplassen
 • Engelsktalende lokalguide på Cuba
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen   

Dagsprogram

1. dag: Utreise 

Vi flyr med KLM fra Bergen via Amsterdam til Havana. Vi kommer frem tidlig på kvelden og kjører direkte til det gode hotellet vårt i Havana. Når vi har funnet oss til rette, hygger vi oss med middag i hotellets restaurant.

Stemning i byen Havanna.

Stemning i byen Havanna.

2. dag: Det fargerike Havana

I dag begir vi oss ut på byrundtur i Cubas sjarmerende hovedstad, som har litt over to millioner innbyggere. Bybildet er preget av kolonitidens pompøse arkitektur, med flotte palasser og store torg. Det krever mange ressurser å vedlikeholde de flotte bygningene, og vi vil da også raskt erfare at mange av Havanas flotte bygninger er forfalne. På byrundturen kommer vi forbi byens store plasser Plaza de Armas og Plaza de la Catedral, der vi også finner Havanas katedral, som stammer helt fra 1777. Vi kommer dessuten forbi Nasjonalteatret, som er blitt gjennomgripende renovert, samt El Capitolio, som er Cubas parlamentsbygning – en tro kopi av kongressbygningen i Washington D.C. i USA. Underveis holder vi pause og nyter lunsjen på en restaurant. Byrundturen fortsetter deretter forbi Havanas universitetsbygning og Plaza de la Revolución, der vi ser det store relieffet av Che Guevara. Det var her på Plaza de la Revolución at Fidel Castro holdt sine lange taler til det kubanske folk. Rundturen avsluttes med en tur forbi havnen med den lange promenaden Malecon, der det alltid er liv, og der man gjerne møtes over et glass kubansk rom.   

Fargerike bygninger i Havana en deilig solskinnsdag.

Fargerike bygninger i Havana en deilig solskinnsdag.

3. dag:  I Hemingways fotspor

Forfatteren Ernest Hemingway bodde i mer enn 20 år på Cuba. Her fant han ro og inspirasjon til å skrive sine bøker. En av de mest kjente er «Den gamle mannen og havet», der Hemingway fant inspirasjon i det lille fiskerleiet Cojimar. Her oppholdt han seg mye, snakket med fiskerne og drakk det lokale Cristal-ølet. Vi besøker Hemingways hjem Finca Vigia, som står slik forfatteren forlot det og Cuba og reiste tilbake til USA i 1960. På tilbakeveien stanser vi ved Havanas havn og ser fortet El Morro, som vokter innseilingen. Hver kveld kl. 21 avfyrer man en kanon – en gammel seremoni som skulle varsle innbyggerne om at byportene ble lukket for natten. Tradisjonen med kanonen blir holdt i hevd som en turistattraksjon. Et av dagens høydepunkter er besøket på en ekte kubansk sigarfabrikk, der de håndrullede sigarene – havaneserne – blir fremstilt. Det gamle håndverket eksisterer fremdeles og går i arv fra generasjon til generasjon. Middagen er på egen hånd i dag. Der er mange private restauranter i Havana, og reiselederen arrangerer felles spisning for de som ønsker dette. 
 

4. dag: Utflukt til Vinales-dalen

I dag følger vi reiselederen på en heldagsutflukt til den vestlige delen av Cuba og Pinar del Río-provinsen, der vi finner den naturskjønne Vinales-dalen. Her dyrker man den fineste tobakk til fremstilling av sigarer. I Vinales-dalen skal vi se Mogotes-klippene, der det imponerende veggmaleriet Mural de la Prehistoria ble fremstilt på foranledning av Fidel Castro. Her finner vi også mange klippehuler, som i tidens løp er blitt brukt som skjulesteder for både indianerne under spaniernes erobring av Cuba og som skjulested for Che Guevaras gerilja-soldater under revolusjonen mot Fulgencio Batistas styre. Vinales-dalen er typisk fruktbart jordbruksland. Under utflukten spiser vi lunsj på en lokal restaurant. Om kvelden hygger vi oss dessuten med den siste middagen i Havana før vi dagen etter reiser videre i den lille øystaten.    

Vinales-dalen. Her dyrker man den fineste tobakk til fremstilling av sigarer.

Vinales-dalen. Her dyrker man den fineste tobakk til fremstilling av sigarer.

5. dag: Sørover til Cienfuegos

Vi forlater Havana og kjører sørover på flate sletter der det dyrkes sukkerrør. Vi hører underveis om sukkerproduksjon, fortidens sukkerbaroner og forholdene for slavene som arbeidet i sukkerrørplantasjene. Vi gjør holdt på turen og besøker en krokodillefarm ved mangrove-sumpene i Guama. Senere spiser vi lunsj på en lokal restaurant før vi fortsetter mot Cienfuegos. Byen er grunnlagt av franske immigranter og var før i tiden svært velhavende. Derfra ble en stor del av Cubas sukkereksport utskipet. Cienfuegos er erklært bevaringsverdig av UNESCO, og det forstår man til fulle når man ser de mange flotte herskapshusene i gatene og den vakre beliggenheten ned mot bukta. Vi finner oss til rette i våre nye omgivelser, der vi er privat innkvartert i det man kaller Casa Particular (privathus). Deretter ser vi byen på en byrundtur før vi nyter middagen sammen på en lokal restaurant. Deretter ser vi byen på en byrundtur, og reiselederen arrangerer felles middag for de som ønsker det. 

6. dag: Cienfuegos – Trinidad

Etter frokosten fortsetter vi mot Trinidad. Det er med sine brolagte gater og pastellfargede hus da også et utrolig vakkert og sjarmerende sted. Som Cienfuegos var Trinidad også en velhavende by i de årene da sukkerproduksjonen på Cuba hadde sin glansperiode. Byrundturen i den gamle bydelen av Trinidad foregår til fots, siden der er stengt for motorkjøretøyer. Her bruker man heste- eller eselkjerrer som transportmiddel. I byen finner man mange lokale små markeder som selger håndarbeid og kunsthåndverk, men også små stemningsfulle restauranter. I Trinidad benytter vi også privat innkvartering, Casa Particular. Middagen nyter vi sammen på en restaurant i byen.

Trinidad. Esel og hester.

Trinidad. Esel og hester.

7.dag: Det hvite gullet

Fra Trinidad kjører vi en utflukt til Iznaga, der vi besøker en sukkerrørfarm og hører mer om det hvite gullet, som tidligere har hatt stor økonomisk betydning for den kubanske befolkningen. Deler av utflukten kjøres om mulig med et gammelt vedfyrt damplokomotiv. Driften av det gamle toget er imidlertid litt ustabil, så hvis turen ikke kan gjennomføres, kjører vi hele utflukten med buss. Etterpå returnerer vi til Trinidad, der ettermiddagen er til egen disposisjon.  I Trinidad finner du flere hyggelige restauranter. Reiselederen kommer med gode forslag 
 

8. dag: Trinidad – Santa Clara – Varadero

Vi forlater Trinidad og kjører på tvers av Cuba mot Santa Clara, som var en viktig by under den historiske kubanske revolusjonen. Che Guevara og hans geriljasoldater klarte å avspore et armert militærtog og befri Santa Claras garnison. Det var et avgjørende slag mot Batistas militærstyre, og vi kan ennå se toget Tren Blindado, som er gysende fylt med skuddhull. I Santa Clara oppførte man et stort revolusjonsmonument – et mausoleum der Che Guevara ligger begravet. Han ble skutt under en geriljakrig i Bolivia i 1967, og i 1997 ble hans jordiske rester ført tilbake til Santa Clara, der vi kan minnes ham på Revolusjonsplassen. Vi spiser lunsj underveis på en hyggelig restaurant før vi fortsetter ut til kysten til idylliske Varadero.
 

9. dag: På egen hånd i Varadero

De kommende dagene nyter vi livet i de eksotiske omgivelsene – en av verdens vakreste strender finner vi nettopp her. Det blir god tid til avslapning på hotellet eller ved stranden og tid til å nyte hotellets flotte fasiliteter.

Flotte strander, Cuba

Flotte strander, Cuba

10. dag:  På egen hånd i Varadero

Enda en skjønn dag til avslapning.

Man kan ikke ta dårlige bilder fra dette fine stedet.

Man kan ikke ta dårlige bilder fra dette fine stedet.

11. dag: Hjemreise

I løpet av formiddagen tar vi avskjed med det deilige Varadero, der vi har nytt et avslappende avbrekk. Vi kjører mot Havana Lufthavn, der vi har møtetid tre timer før avreise. Om kvelden letter flyet mot Europa etter en storslått ferie på det fantastiske Cuba. 

12. dag:  Hjemkomst  

Ankomst til Amsterdam, der vi skifter fly. Vi er hjemme i Bergen tidlig på ettermiddagen.

 

Hotellinformasjon

Hotel Memories Miramar ****
VisSkjul

Hotel Memories ligger i Havanas Miramar-kvarter ut mot stranden vest for byens sentrum. Hotellet har stort svømmebasseng og tilhørende område med liggestoler, sauna, treningssenter, to restauranter og to barer.

Vi bor på nydelige standardrom med bad, toalett, hårføner, telefon, TV, safe, klimaanlegg og WiFi mot gebyr.

Les mer om hotellet her. 
 

Casa Particular i Cienfuegos & Trinidad
VisSkjul

På Cuba er det vanlig og en god opplevelse å bo i privat hjem. Standarden er riktig fin, og man får mulighet til å lære sin kubanske vertsfamilie nærmere å kjenne. Gjestfriheten hos kubanerne er stor, og man er generelt glade for turister. Vi benytter flere private innkvarteringer tett ved hverandre, slik at gruppen samles i samme kvarter. Oppholdet i Casa Particular er inklusive frokost hos vertsfamilien, og om kvelden samles gruppen til felles middag på en lokal restaurant.   

Melia Marina Varadero*****
VisSkjul

Flotte store rom med balkong mot Swimming-Pool. Hotellet har stor Swimming Pool og alle moderne fasiliteter. 
Hotellet er nær marina, kjøpesenter, cafeer og restauranter. 
Les mer om hotellet her 

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Informasjon

Visum

Det er visumkrav til Cuba. Vitus Reiser vil hjelpe til med dette, men skal da ha tilsendt en passkopi av bildesiden i passet. Dette koster 400 NOK. 

Tidsforskjell

Norsk tid minus 6 timer. Man skifter mellom sommer- og vintertid på Cuba, slik vi gjør i Norge, men fra vinter- til sommertid skifter man 2 uker tidligere enn i Norge.

Transport 

Busser i Cuba har ikke helt den samme standarden vi kjenner fra Europa. 

Tips

I Cuba er driks vanlig praksis. 

I tillegg vil det være forventet at stuepiker, toalettpassere og andre servicepersoner også får litt driks. Driks fra turister er de fleste kubaneres eneste vei til den «gode» valutaen CUC, som gir langt mer kjøpekraft enn den vanlige kubanske pesoen. Mange steder vil man også treffe på kubanere som underholder med musikk, karikaturtegninger mm. i håp om driks, som vil stille dem bare litt bedre i den vanskelige økonomiske situasjonen som er gjeldende for langt de fleste av landets borgere.

Elektrisitet

Cuba bruker 110 volt. Amerikansk modell, men til tider kan det være forskjellige typer. Vi vil derfor anbefale å ta med adapter med forskjellige muligheter. 

Internett og telefon

Landskoden for Cuba er +53. Det er dyrt å ringe hjem fra Cuba og bruke mobiltelefonens internettadgang. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser. 

Vaksinasjoner

Hepatitt A - Difteri/stivkrampe. Vi anbefaler alltid at du kontakter ditt vaksinasjonssenter for mer informason. Husk myggspray med DEET. Fåes på apoteket. 

Klima

  Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep  Okt Nov Des
Havanna                        
Dagtemp. 26 26 28 29 30 31 32 32 31 29 28 27
Nattemp 19 19 20 21 22 23 24 24 24 23 21 19
Nedbør (mm) 64 69 46 54 98 182 106 100 144 181 88 58