Skottland og Orknøyene med military tatoo

Oslo, Gardermoen
8 Dager

Å besøke Skottland er som å medvirke i en naturfilm med betagende landskaper knyttet til en spennende historie.

Vi opplever høylandet, Pitlochry, Loch Ness, Inverness, Orknøyene og military tatoo i hovedstaden Edinburgh. Ganske enkelt en Skottlandsreise på sitt beste!

Bratte fjell, dype daler, innsjøer, barsk natur, borger, slott og små idylliske landsbyer. For hver sving blir utsikten i det skotske høylandet nærmest mer og mer storslått. Landets lunefulle skiftninger mellom lys og skygge, solskinn og regn, kan oppleves flere ganger på en enkelt dag, men skottene er alltid vennlige og humørfylte. De fastholder sin egen identitet med whisky, sekkepiper...

Å besøke Skottland er som å medvirke i en naturfilm med betagende landskaper knyttet til en spennende historie.

Vi opplever høylandet, Pitlochry, Loch Ness, Inverness, Orknøyene og military tatoo i hovedstaden Edinburgh. Ganske enkelt en Skottlandsreise på sitt beste!

Bratte fjell, dype daler, innsjøer, barsk natur, borger, slott og små idylliske landsbyer. For hver sving blir utsikten i det skotske høylandet nærmest mer og mer storslått. Landets lunefulle skiftninger mellom lys og skygge, solskinn og regn, kan oppleves flere ganger på en enkelt dag, men skottene er alltid vennlige og humørfylte. De fastholder sin egen identitet med whisky, sekkepiper og klanenes fargerike tartaner. 

Nord for fastlandet ligger den forblåste øygruppen Orknøyene i skillet mellom Atlanterhavet og Nordsjøen. Der er 67 øyer – men bare 20 er bebodd. Om sommeren hekker over en million sjøfugler på de store fjellene. Fra 793 til 1469 var øyriket under skandinavisk herredømme, og helt frem til 1800-tallet var språket ennå norrønt, eller norn. Mange steds- og personnavn forteller om innflytelsen fra de norske vikingene. Orknøyene er ikke en reise til verdens ende, men nesten!

Kort over Skotland

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
2.495,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Edinburgh t/r
 • Alle skatter og avgifter 
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • Ferge Scrabster-Orknøyene t/r
 • 1 natt i Dunfermline utenfor Edinburgh på Adamson Hotel***
 • 2 netter i Strathpeffer på The Mackay Hotel***
 • 3 netter i Stromness på Stromness Hotel***
 • 1 natt i Dundee på BW Queens***
 • 7 x  skotsk frokost (2. - 8. dag)
 • 1 x lunsj (4. dag)
 • 4 x middag (1. 2. 5. og 7. dag)
 • Tatoo på Edinburgh Castle
 • Besøk i den maleriske byen Pitlochry
 • Entré til Urquhart Castle
 • Besøk i Inverness
 • Liten byvandring i Ullapool
 • Rundtur på Orknøyene
 • Besøk i gravhaugen Maes Howe
 • Besøk ved Ring of Brodgar
 • Besøk i steinalderlandsbyen Skara Brae
 • Entré til museumsgården Kirbuster
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen

Dagsprogram

1. dag: Oslo-Edinburgh 

Om ettermiddagen flyr vi fra Oslo med Norwegian til Edinburgh. På en liten byrundtur kjører vi langs hovedgaten Princes Street og forbi de elegante herskabshusene i det georgianske kvarter før vi kjører til hotellet vårt utenfor Edinburgh. Vi spiser middag ved hotellet før vi drar på det verdensberømte Military Tatoo på Edinburgh Castle. Her opplever vi et festfyrverkeri av sang, dans, trommespill og ikke minst sekkepiper.  

Edinburgh Castle.

Edinburgh Castle.

2. dag: Pitlochry og høylandet

Reisen fortsetter gjennom storslått natur mot det skotske høylandet til kurbyen Strathpeffer i Inverness-området, der vi bor to netter. Underveis besøker vi den bedårende lille byen Pitlochry. En flott dag, som vi avslutter med en deilig middag på hotellet.

3. dag: Loch Ness og Inverness

Spennende utflukt til Skottlands nest største innsjø, Loch Ness, som gjemmer på et av verdens store uløste mysterier: sjøuhyret Nessie. Vi besøker en av landets mest interessante slottsruiner, Urquhart Castle, som ligger vakkert til på et lite nes i innsjøen. Deretter nyter vi livet i høylandets største by, Inverness. Elva Ness renner gjennom byen og forbinder Loch Ness med det åpne havet. Opplev byen på egen hånd, eller ta en tur med reiselederen i den viktorianske markedshallen og gjennom gågaten High Street.

Urquhart Castle med Loch Ness i bakgrunnen.

Urquhart Castle med Loch Ness i bakgrunnen.

4. dag: Den barske naturen på vestkysten

På smale veier nær havet kjører vi langs vestkysten forbi naturscenerier av imponerende dimensjoner. Underveis tar vi en liten spasertur gjennom den idylliske fiskerbyen Ullapool med vakre, velstelte, hvitkalkede hus – en verden langt fra stress og jag. I Durness nyter vi en lett lunsj etterfulgt av kaffe før vi kommer til fastlandets nordligste by, Thurso, som er oppkalt etter den nordiske guden Tor. På bare 1½ time drar vi med båt fra Scrabster til Orknøyene.

Vi bor tre netter i den stemningsfulle havnebyen Stromness. Du kan bruke resten av dagen på oppdagelsestur i den eventyrlige byen, som ligger som en lang tange langs havnen med hovedgaten Victoria Street og små, trange sidegater.  

Stromness.

Stromness.

5. dag: I historiens tegn!

Vi besøker den fantastiske gravhaugen Maes Howe fra 2700 f.Kr., som man antar må være oppført for Orknøyenes gamle regentfamilie. På 1100-tallet ble gravkammeret plyndret av vikinger, som forsynte veggene med utallige runeinnskrifter. Deretter ser vi den imponerende Ring of Brodgar – en 4000 år gammel krets av 36 loddrette steiner som man mener må ha vært brukt til rituelle og astronomiske formål.

Skara Brae, Storbritannias Pompeii, dukket opp av sanden etter en voldsom storm i 1850. Den 5000 år gamle steinalderlandsbyen er svært godt bevart. Museet gir et enestående innblikk i steinalderfolkets hverdag. Husene er møblert med skap, stoler og senger – alt utført i stein. Turen slutter ved den gamle museumsgården Kirbuster, som var bebodd inntil for få år siden. Her får vi et godt inntrykk av øyenes tidligere barske og primitive liv. Vel hjemme på hotellet venter middagen.

Skara Brae

Skara Brae

6. dag: Sølv og whisky

Vi kikker inn på Ortak-fabrikken, der det blir fremstilt sølvsmykker med gamle keltiske mønstre (forbehold for endrede åpningstider). I Skottland blir det produsert over 2 000 forskjellige whiskymerker – de fleste kommer ikke utenfor landets grenser. Vi blir innviet i den edle drikkens hemmelighet på det lille Highland Park Whisky Distillery. Deretter drar vi på byvandring i Orknøyenes største by, Kirkwall. Den er dominert av den 850 år gamle St. Magnus-katedralen, som er bygd i rød sandstein. Turen slutter ved Churchill Barrier – et system av demninger som sperrer for innseiling.

Highland Park Whiskey Destillery.

Highland Park Whiskey Destillery.

7. dag: Dundee

Med ferge tilbake til hovedlandet. Langs østkysten kommer vi til Skottlands fjerde største by, Dundee, hvor vi bor for en enkelt natt. Byen hadde sin høydepunkt da lokale fiskere seilte herfra på farlige ekspedisjoner til Island for å fange hval. Den brede Tay-elven strømmer gjennom den sørlige delen av byen, og her er Dundees største attraksjon RRS Discovery - det store skipet som kaptein Scott brukte til den berømte ekspedisjonen til Antarktis. I dag er byen kjent over hele Storbritannia for sine gode syltetøy og kaker. På kveldene nyter vi middag på hotellet. 

8. dag: hjemreise

Etter frokost kjører til flyplassen. Vi er hjemme i Oslo først på ettermiddagen.

Hotellinformasjon

Stromness Hotel ***
VisSkjul

Gled deg til å bo på dette atmosfærefylte hotellet fra 1901 i Stromness sentrum med utsikt mot havnen. Hotellet har en flott viktoriansk hage, en særdeles velutrustet bar med over 100 forskjellige slags whisky, hyggelig restaurant og heis. Alle rom har TV, vannkoker og WiFi mot betaling. Et veldig populært hotell, der vi blir møtt av en vakker blanding av det tradisjonelle og det moderne.

Les mer om hotellet her.
 

The Mackay hotel***
VisSkjul

Hyggeligt hotel i den lille kurby Strathpeffer 22 kilometer fra Inverness og otte kilometer fra Dingwall. Hotellet, der består af fire bygninger, har indendørs pool, elevator, restaurant og bar. Alle værelser er med tv, elkedel og gratis WiFi og har eget badeværelse med hårtørrer.

Læs mere om hotellet her.

BW Queens Hotel***
VisSkjul

Hyggeligt hotel med fantastisk beliggenhed midt i Dundee. Hotellet har 53 værelser, restaurant, bar, elevator og sikkerhedsboks i receptionen.

Vi bor på moderne og uensartede værelser, der alle har tv, kaffe- og tefaciliteter og gratis WiFi samt eget badeværelse med bad og hårtørrer.

Læs mere om hotellet her.

Adamson Hotel***
VisSkjul

Pænt hotel i Dunfermline cirka 30 kilometer fra Edinburgh. Hotellet blev renoveret i 2016 og fremstår flot med en hyggelig bar og restaurant. 

Vi bor på dejlige værelser med tv, kaffe- og tefaciliteter, gratis WiFi og eget badeværelse med brusniche eller badekar samt hårtørrer på forespørgsel.

Læs mere om hotellet her.