Oslo, Gardermoen
5 Dager

Leserreise: Aftenposten – A-kortet 

Bli med til et Spania langt fra turisthotellene på solkysten. På vår reise Smak på Spania skal vi nyte spansk gastronomi i middelalderbyen Cuenca, som er en av Spanias mest maleriske byer. ​

Vi skal på oppdagelsestur i olivenlundene, vinmarkene, fjellandsbyene. Selve essensen av Spania. Vi bor i hjertet av den fantastiske middelalderbyen Cuenca, som ligger som en ørnerede høyt oppe på et platå mellom to elver. Byen er idyllisk omgitt av et enestående klippelandskap med dype slukter. Det er både rått og vilt, men samtidig ufattelig vakkert. Det er imponerende å slentre gjennom de små krokete...

Leserreise: Aftenposten – A-kortet 

Bli med til et Spania langt fra turisthotellene på solkysten. På vår reise Smak på Spania skal vi nyte spansk gastronomi i middelalderbyen Cuenca, som er en av Spanias mest maleriske byer. ​

Vi skal på oppdagelsestur i olivenlundene, vinmarkene, fjellandsbyene. Selve essensen av Spania. Vi bor i hjertet av den fantastiske middelalderbyen Cuenca, som ligger som en ørnerede høyt oppe på et platå mellom to elver. Byen er idyllisk omgitt av et enestående klippelandskap med dype slukter. Det er både rått og vilt, men samtidig ufattelig vakkert. Det er imponerende å slentre gjennom de små krokete gatene med gamle steinhus, spennende arkitektur og fantastiske utsiktspunkter. Å se de eventyrlige Hengende husene (Casas Colgadas), som nærmest er klistret fast på klippeveggen over elva Huécar, gjør også inntrykk. Vi forstår godt at Cuencas middelalderlige bydel er fredet av UNESCO.

Området byr på et vell av lokale spesialiteter og herlige viner. Alt dette skal vi smake på denne Vitus Inclusive-reisen, der lunsjene blir servert på hyggelige lokale restauranter. Om kvelden hygger vi oss på hotellet med spennende lokale retter og viner. Vi reiser i den beste årstiden (20—25 grader) og drar ut på spennende utflukter i området, som byr på masser av sanseinntrykk og overraskelser. Visste du at regionen er kjent for den kløktige ridderen Don Quijote fra Cervantes' verdensberømte roman?
 

Kort - Cuenca Spanien

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
1.995,-
Ikke A-kort abonnent
1.500,-

Inkludert i prisen

 • Flyreise Oslo-Madrid t/r
 • Transfer flyplass-hotell t/r
 • Alle skatter og avgifter 
 • 4 netter i Cuenca på Hotel Convento del Giralto****
 • 4 x frokost
 • 3 x lunsj med 1 glass vin
 • 4 x middag (3 retter) inkl.  ½ fl. vin
 • Byvandring i Cuencas gamle bydel
 • Besøk i De hengende husene
 • Heldagstur til Albarracín og Teruel
 • Entré til rikmannshjem i Albarracín
 • Byvandring til Cuencas nye bydel
 • Heldagstur i Don Quijotes fotspor
 • Entré til Don Quijotes museum
 • Vinsmaking på lokalt vinsted
 • Norsktalende reiseleder 

Dagsprogram

1. dag: Cuenca

Ved middagstid flyr vi fra Oslo med Norwegian direkte til Madrid. Derfra fortsetter vi i buss til Cuenca (uttales Kvenka), som ligger ca. 160 kilometer sørøst for Madrid. Nord for det moderne Cuenca, oppe i fjellene, ligger den svært sjarmerende middelalderlige bydelen over en dyp kløft mellom elvene Júcar og Huécar. Gled deg til å bo fire netter midt i den gamle bydelen på et spennende hotell som en gang fungerte som kloster. Om kvelden hygger vi oss på hotellet med en deilig velkomstmiddag med lokale retter og vin. 

Cuenca

Cuenca

2. dag: Middelalderlige Cuenca

Vi suger stemningen til oss på byvandringen gjennom den godt bevarte middelalderbyen med krokete gater, hyggelige stier og trappesmug. Det er eventyrlig å gå på oppdagelsestur i den gamle bydelen. Vi ser blant annet Plaza Mayor, som domineres av den vakre katedralen, Nuestra Señora de Gracia, bygd i gotisk stil for mer enn 500 år siden. Plassen er omkranset av små kafeer og hus i muntre farger. Cuencas vartegn er de særegne Hengende husene med trebalkonger (Casas Colgadas). Man får nesten et sug i magen når man ser de tre husene, som nærmest er limt til klippeveggen. Tidligere var klippekanten fylt med hengende hus, men med tiden ble de forlatt, og litt etter litt falt de ned i dypet. Ingen ved nøyaktig hvem som bygde De hengende husene, men man antar det var maurerne, som regjerte fra år 714 til 1080. Husene var bebodd av adelige familier, og det siste av de tre gjenværende husene ble solgt i 1907 for bare 65 kroner til regionen. Ingen turde bo der mer! Heldigvis ble de tre husene reddet og har siden gjennomgått en omfattende restaurering. Husene rommer i dag moderne abstrakt kunst i det lille museet, som vi besøker. Det nesten uvirkelige synet fra vinduene i museet, der det spesielle landskapet blir lukket inn i de hvite rommene, er så å si kunst i seg selv! Vi nyter på avstand den fantastiske utsikten til De hengende husene fra den lange San Pablo-broen som går over Huécarkløften. Vakkert som et postkort!

På 1300- og 1400-tallet vokste Cuenca enormt, og det ble raskt boligmangel i byen. De smale gatene og den dype kløften gjorde det ikke lett for datidens arkitekter. Man bygde derfor høyhus med fire etasjer og enkelte hus med opptil ti etasjer. Skyskraperne i det populære San Martín-kvarteret var den gangen blant Europas høyeste bygninger. På en hyggelig lokal restaurant i den gamle bydelen nyter vi noen av regionens spesialiteter med et glass vin. Om ettermiddagen er det tid på egen hånd til å snuse inn atmosfæren i den gamle bydelen. Kanskje en kopp kaffe på en av de sjarmerende kafeene, eller et besøk i den enorme katedralen? Kirken rommer fine glassmosaikker som skaper et helt spesielt lys i kirkerommet med søyler, utskjæringer og fine tak- og veggmalerier. Har du lyst, kan du etter middagen på hotellet bli med reiselederen på en liten fottur for å se De hengende husene igjen; de er vakkert opplyst om kvelden. 

Cuenca

Cuenca

3. dag: Albarracín og Teruel

Flott heldagstur i regionen Aragón, som byr på dramatiske fjellandskaper, slukter og hyggelige byer med vidunderlig maurerarkitektur. Vi besøker den befestede byen Albarracín, som regnes som en av Spanias vakreste byer. På byvandringen gjennom den fortryllende byen har vi tid til å beundre de fargerike skjeve husene i forskjellige gylne og rødlige farger. I de smale smugene merker vi en særlig harmoni mellom byen og det omkringliggende landskapet med elva Guadalaviar. En gang spilte byen en stor rolle som et uavhengig kongerike mellom Castilla og Aragón – i dag bor her bare få mennesker. Vi besøker et av de fine rikmannshusene, som er innredet som et spennende museum – med fine tredører, vinduer med beskyttende jerngitre og vakre møbler.  

Utflukten fortsetter til den stemningsfulle nabobyen, Teruel, som er berømt for den tragiske historien om Diego og Isabel. De to var forelsket, men foreldrene var imot ekteskapet. Diego dro derfor ut i verden og kom hjem som en rik mann i håp om å bli akseptert av Isabels far, men han så i stedet sin elskede på vei oppover kirkegulvet med en annen! Diego døde av sorg. Isabel kysset liket og forlot denne verden for å følge Diego – en historie som i Spania overgår Romeo og Julie. På den spennende byvandringen ser vi de berømte tvillingtårnene San Martín og El Salvador – et flott resultat av en arkitektkonkurranse der to menn var forelsket i samme kvinne. Vinneren fikk sin elskede, mens taperen hoppet ut fra det ene tårnet. Vi passerer også domkirken, som er berømt for sitt enestående tretak, et mesterverk fra 1200-tallet der dagliglivet er imponerende avbildet. Etter en deilig lunsj på lokal restaurant er det tid på egen hånd i de elskendes by. Vi anbefaler et besøk i domkirken eller kanskje en avstikker til bakeren for å kjøpe den berømte Diego & Isabel-kaken! Om kvelden nyter vi igjen en 3-retters meny i restauranten på hotellet vårt.

Albarracin

Albarracin

4. dag: I Don Quijotes fotspor

Den verdensberømte forfatteren Miguel de Cervantes (1547—1616) skrev både romaner, skuespill og dikt. Han var Spanias svar på Shakespeare. Cervantes ble født i en fattig adelsfamilie. Han levde et dramatisk liv og deltok bl.a. i slaget ved Lepanto, der spanierne kjempet mot tyrkerne. Her ble den venstre hånden hans truffet av et skudd og ødelagt, og han ble deretter kjent som ”Den enhåndede fra Lepanto”. Dypt forgjeldet forsøkte han seg som forfatter, og under en fengsling i Sevilla arbeidet han på sitt hovedverk, Don Quijote, som ble en av verdens første bestselgere. Romanen førte til den suksessen han drømte om, men Cervantes tapte snart pengene sine igjen og døde fattig i Madrid. Don Quijote har gjort La Mancha til en av verdens mest beskrevne regioner. Historien om den kløktige adelsmannen er en klassiker uten like!

Gjennom et flatt landskap fylt med vinstokker og olivenlunder kjører vi til Campo de Criptana, der vi ser de 17 vakre og godt bevarte vindmøllene som i dag står igjen av de opprinnelige 34 som stod her på Don Quijotes tid. Som du sikkert vet, forvekslet Don Quijote vindmøllene med kjemper. Turen fortsetter videre til den lille landsbyen El Toboso, der Don Quijotes elskede Dulcinea bodde ifølge romanen. På den lille byvandringen ser vi de idylliske hvite husene og kommer gjennom de atmosfærefylte gatene med navn kjent fra boken. På Don Quijote-museet ser vi en liten, men veldig fint illustrert film om Cervantes og finner romanen utstilt på mange forskjellige språk. Romanen er den mest trykte boken etter Bibelen. Etter lunsj i landsbyen på en spennende restaurant besøker vi et vinsted der vi avslutter utflukten med en liten vinsmaking. Om kvelden nyter vi en lekker avskjedsmiddag på en lokal restaurant i kort gangavstand fra hotellet.    

Spania

Spania

5. dag: Hjemreise

Om formiddagen kjører vi til Madrid og flyr om ettermiddagen med Norwegian direkte tilbake til Oslo. 

Hotellinformasjon

Hotel Convento del Giraldo ****
VisSkjul

Sjarmerende og atmosfærefylt hotell i hjertet av Cuencas gamle bydel. Det populære hotellet rommer en usedvanlig spennende historie. Huset ble opprinnelig bygd for en rikmannsfamilie på 1500-tallet og senere endret til nonnekloster. Siden 2008, etter en omfattende renovering, har bygningen fungert som hotell. Den tradisjonelle byggestilen er bevart, og den fine trappeoppgangen kan fremdeles beundres sammen med det imponerende taket nær resepsjonen. Hotellets tredje etasje blir fortsatt benyttet bare av nonnene, men nå utelukkende som feriebolig.

Hotellets 34 rom er forskjellige både i størrelse og innredning, men alle er stilfulle og har TV, minibar, hårtørker, safe, klimaanlegg og gratis WiFi.  Der er et stort utvalg av vakre hodeputer. Det kan forekomme litt støy på rommene, men opplevelsen av å bo i denne eventyrlige bygningen er så stor at det har mindre betydning. Parkeringsplassen ligger 100 meter fra hotellet. 
Hver kveld hygger vi oss på hotellet med en 3-retters meny inkl. ½ flaske vin pr. person. Vi smaker noen av de forskjellige lokale rettene og blir presentert for de ulike vinene i regionen. (4. dag spiser vi avskjedsmiddag på lokal restaurant.) Hotellet har dessuten bar/kafé og heis.

Hotel Convento del Giraldo
Hotel Convento del Giraldo