Elvecruise · Moskva - St. Petersburg · Fra Bergen

Bergen, Flesland
11 Dager

Bli med på et historisk og kulturelt cruise fra Russlands eventyrlige hovedstad Moskva gjennom den russiske provinsen, der livet har stått stille i århundrer, til Peter den stores fantastiske by St. Petersburg.  

Opplev Russlands enorme dybde, bredde og dramatiske historie: det rike Moskva, som gjennom århundrer har vært Russlands politiske og økonomiske sentrum, gamle trehus langs Volgas bredder, løkkuppel-kirker i fabelaktige farger, og St. Petersburgs pompøse palasser. Russland er og blir med Winston Churchills ord: en gåte i et mysterium pakket inn i et paradoks.

På dette opplevelsesrike elvecruiset går turen på den 3688 kilometer lange elva Volga gjennom...

Bli med på et historisk og kulturelt cruise fra Russlands eventyrlige hovedstad Moskva gjennom den russiske provinsen, der livet har stått stille i århundrer, til Peter den stores fantastiske by St. Petersburg.  

Opplev Russlands enorme dybde, bredde og dramatiske historie: det rike Moskva, som gjennom århundrer har vært Russlands politiske og økonomiske sentrum, gamle trehus langs Volgas bredder, løkkuppel-kirker i fabelaktige farger, og St. Petersburgs pompøse palasser. Russland er og blir med Winston Churchills ord: en gåte i et mysterium pakket inn i et paradoks.

På dette opplevelsesrike elvecruiset går turen på den 3688 kilometer lange elva Volga gjennom Russlands mektige natur av elver, sjøer og dype skoger. Skipet vårt blir løftet av kolossale betongsluser fra stalintiden og baner seg vei tvers igjennom det europeiske Russland. Landets utrolige og dramatiske historie er allestedsnærværende i byene vi besøker, og overalt møter vi den imøtekommende russiske befolkningen. Den dyktige reiselederen vår gjør oss gjennom foredrag og utflukter mye klokere på dette fascinerende landet, dets befolkning og dets historie. 

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Dobbeltlugar hoveddekk ( Main deck )
995,-
Dobbeltlugar mellomdekk ( Upper deck )
1.995,-
Dobbeltlugar øvre dekk ( Boat deck )
2.995,-
Enkeltlugar nedre dekk ( lower deck )
4.995,-
Enkeltlugar hoveddekk ( Main deck )
5.995,-

Ekstra arrangementer

Tsarenes skattkammer
595,-
Katarinapalasset og Peterhofs slottspark
995,-

Inkludert i prisen

 • Fly Bergen-Moskva/St. Petersburg t/r
 • Transfer lufthavn—skip t/r
 • 10 netter på MS Andrei Rublev***+
 • 10 x frokost (2.-11. dag)
 • 9 x lunsj (2.-10. dag)
 • 10 x middag (1.-10. dag)
 • Arrangement med blini, inkl. 1 glass champagne 
 • Besøk på Kreml
 • Byrundtur i Moskva med besøk på Den røde plass 
 • Byvandring i Uglitsj med besøk i Blodskirken
 • Byrundtur i Jaroslavl
 • Besøk i landsbyen Goritsi
 • Besøk på friluftsmuseum og i kirker på øya Kizji
 • Besøk i Mandrogi
 • Byrundtur i St. Petersburg
 • Besøk på Peter Paul-festningen
 • Besøk i Vinterpalasset og Eremitasjen
 • Besøk ved monumentet for De heroiske forsvarere av Leningrad
 • Foredrag om bord ved reiselederen
 • Musikalsk underholdning om bord
 • Alle passasjer- og havneavgifter
 • Koffertservice ved inn- og utskipning
 • Obl. drikkepenger til skipet, lokalguider og sjåfører
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen

Dagsprogram

1. dag: Bergen – Moskva

Vi flyr fra Bergen på formiddagen og lander i Moskva tidlig på kvelden. Her venter skipet MS Andrei Rublev på oss litt utenfor byens sentrum. 

2. dag: Moskva og Kreml  

I dag konsentrerer vi oss om Kreml, der både Ivan den grusomme, Stalin og Putin har styrt Russland med hard hånd. Katedralplassen, som omkranses av kirker, utgjør sentrum av Kreml, som er sentrum i Moskva, som igjen er Russlands midtpunkt. Var Russland en babusjkadukke, ville Kreml utgjøre den aller innerste dukken! Vi ser Maria Himmelfarts-kirken, der tsarene ble kronet, og der noen av Russlands eldste og flotteste ikoner finnes. I Erkeengelen Mikael-kirken ligger tsarene frem til Peter den store begravet. Vi kommer forbi Manesjeplassen bak Kreml, der den evige flammen ærer de falne i andre verdenskrig. Senere er det mulig å krydre dagens opplevelser med to flotte ekstraarrangementer. Lunsj på kipet etter besøket i Kreml. 

Ekstraarrangement: Tsarenes skattkammer (kjøpes hjemme) 
Bak Kremls murer gjemmer tsarenes skattkammer seg. Vi besøker den enestående samlingen av kareter, tronstoler, Fabergé-egg, gullkroner, brudekjoler og gaver fra hele verden. Det er vanskelig å unngå å bli imponert.

Ekstraarrangement: Moskva by night (selges om bord ) 
Når solen går ned, blir millioner av lys tent på Moskvas mange bygninger. Etter en god middag i skipets restaurant kjører vi en tur gjennom den mektige storbyen. Om kvelden faller det en helt spesiell ro over Moskva, og det er en veldig vakker opplevelse å se byen, som er badet i lys.

Kreml, sentrum av Moskva.

Kreml, sentrum av Moskva.

3. dag: Mer Moskva

Moskva utstråler makt og rikdom. I tillegg til å være den største byen i Europa er den også den byen i verden som har flest dollarmilliardærer. Vi får et godt inntrykk av Moskva når vi kjører fra skipet på gaten Leningradskij Prospekt, som er innrammet av de store boligblokkene fra stalintiden. Vi kommer forbi fotballklubben Dynamos stadion og Den hviterussiske togstasjonen – en av Moskvas ni stasjoner som omkranser sentrum av byen. Stasjonene er forbundet av Metroringlinjen og sender tog i hver sin geografiske retning av det kjempestore riket. Med over én million ansatte er de russiske statsbanene et av verdens største transportfirmaer og en av verdens største arbeidsplasser.

Med bussen kjører vi videre gjennom Tverskaja-gaten, som huser Moskvas dyreste forretninger og restauranter. Gaten slutter ved Den røde plass, men før vi når den, skal vi forbi det verdensberømte Bolsjojteatret, Den russiske statsdumaen og Ljubjanka, som fremdeles kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på mange russere. Her holdt nemlig KGB til. Ifølge den oftest temmelig svarte russiske folkehumoren var det den høyeste bygningen i Moskva, fordi man kunne se helt til Sibir derfra. Fra Spurvehøydene, der det enorme statsuniversitetet troner, har vi en vakker utsikt over byen. Kanskje er vi så heldige at vi får se noen av de mange russiske brudeparene som får tatt sitt bryllupsbilde her. På Den røde plass viser reiselederen frem de største attraksjonene, og deretter vil det være tid på egen hånd til å besøke de mange kafeene og forretningene. Man kan blant annet gå en tur i det århundregamle varehuset GUM, som er berømt fra mange filmer og romaner om den kalde krigen. 

Sent på dagen kaster vi fortøyningene og forlater Moskva mens vi nyter utseilingen på Volga—Moskva-kanalen og slapper av etter et par dager med fullt program og mange inntrykk. 

Metro stasjon i Moskva.

Metro stasjon i Moskva.

4. dag: Uglitsj

I dag kommer vi til en av Russlands gamle og vakre byer, Uglitsj, som har vært sentrum for store intriger i en fjern og broket fortid. Det var i denne byen den unge russiske tronarvingen Dmitrij avgikk ved døden under mystiske omstendigheter. Omstendighetene var så mystiske at mange trodde at han faktisk slett ikke var død, men var blitt gjemt, og at det hele bare var et rykte oppfunnet av den mektige russiske adelsmannen Boris Godunov, som gjerne selv ville styre Russland! Da tsaren døde uten arvinger noen år etter, og en mann – senere kjent som den falske Dmitrij – dukket opp i 1603 og påstod at han var tsarens sønn, var scenen satt. Dramaet kastet Russland ut i en blodig borgerkrig, der flere falske Dmitrijer dukket opp. Ikke overraskende har perioden gått over i historien som "forvirringens tid" og har blant annet inspirert Aleksander Pusjkin til den berømte operaen «Boris Godunov» med musikk av Musorgskij. Vi tar en spasertur gjennom byen til det historiske sentrum, der vi blant annet besøker den sjarmerende Blodskirken.

En av Russlands gamle og vakre byer, Uglitsj

En av Russlands gamle og vakre byer, Uglitsj

5. dag: Jaroslavl

Jaroslavl er den største av byene i Den gylne ringen, som består av en perlerekke av gamle russiske volgabyer med et sant overflødighetshorn av kirker, klostre og flott russisk arkitektur. Jaroslavl fylte 1000 år i 2010, og derfor ble hele byen satt i stand. Byen ble ikke okkupert under andre verdenskrig og har derfor bevart sin originale atmosfære, som vi opplever på byrundturen. Det blir tid til egne eventyr i byens sentrum, der det er mulig å besøke det lokale markedet. Senere på kvelden er det opptreden med russisk folkemusikk på skipet mens vi går videre på Volga.

Jaroslavl ved elva Volga er den største byen i Den gylne ringen.

Utsikt over katedralen i Jaroslavl.

Utsikt over katedralen i Jaroslavl.

6. dag: Goritsi

Landsbyen Goritsi ligger ved Sjeksna-elva. Goritsi er en typisk russisk landsby med trehus, der man lever et enkelt liv. På tross av Russlands økonomiske fremgang har landbefolkningen dårlige vilkår, og landsbyen danner en enorm kontrast til livet i Moskva. Vi besøker et privat hjem, der vi med egne øyne kan se hvordan en lokal familie på landet bor. Det blir også litt tid til å kikke i byens små boder, og kanskje er det i dag du får kjøpt en av de tradisjonelle matrjosjka-dukkene eller en russisk pelslue. Tilbake på skipet skal vi smake den berømte russiske retten kaviar med blini, og vi nyter et glass champagne eller vodka til. 

Den berømte russiske retten kaviar med blini

Den berømte russiske retten kaviar med blini

7. dag: Kizji

Onega er Europas nest største innsjø og en av verdens reneste. Sjøen rommer 1650 øyer, og av dem er den lille Kizji er den mest severdige. Når man står på denne øya midt i den enorme innsjøen, kan man virkelig merke at man befinner seg i et helt annet hjørne av Europa. Øya er dominert av flotte gamle trekirker. Vi går en tur i naturen og besøker det interessante friluftsmuseet. Her føler vi det stille livet i provinsen og den nærmest mytiske stemningen som hersker på denne øya, der himmelen, sjøens farger og den utrolige naturen smelter sammen til et større hele.    

Panorama utsikt over Kizhi.

Panorama utsikt over Kizhi.

8. dag: Mandrogi

Ved Svir-elvas bredder ligger museumslandsbyen Mandrogi med butikker og arbeidende verksteder. Vi har god tid til å gå rundt i den lille landsbyen og mulighet til å besøke det lille vodkamuseet, som har mer enn 2500 varianter av Russlands berømte og beryktede nasjonaldrikk. Her nyter vi en tradisjonell russisk grill-lunsj, og om kvelden inviterer kapteinen på gallamiddag.

Museumslandsbyen Mandrogi.

Museumslandsbyen Mandrogi.

9. dag: St. Petersburg: Byrundtur og vinterpalasset

Om morgenen kommer vi til Russlands nest største by, St. Petersburg. Byen har seks millioner innbyggere og består av 42 småøyer, som er forbundet med mer enn 600 broer. St. Petersburgs mange store praktbygninger fremstår etter mye restaurering i sine opprinnelige pastellfarger med en nesten ufattelig skjønnhet og eleganse. Samtidig hviler der en nostalgisk, nesten melankolsk stemning over byen. Det er som om livet i det 21. århundret ikke passer helt til St. Petersburgs mange palasser, kanaler og broer.

Vi starter med besøk i det berømte Vinterpalasset. Når man ser den berømte bygningens pastellgrønne barokkfasade, kan man ikke unngå å bli bergtatt. En slik skjønnhet og storhet ser man ikke maken til. Innvendig er palasset om mulig enda mer imponerende. Her finner vi et av verdens største og mest betydningsfulle museer: Eremitasjen. Vi besøker museet, som rommer 400 saler og nesten tre millioner kunstgjenstander. Bygningen gir et fantastisk innblikk i den enorme rikdommen tsarene rådde over – en rikdom som stod i skjærende kontrast til den store fattigdommen som store deler av den russiske befolkningen levde under. Museet rommer også en helt unik malerisamling, der vi finner verker av både da Vinci og Rembrandt. 
Etter besøket nyter vi en lunsj i sentrum, og om ettermiddagen fortsetter vi turen gjennom St. Petersburgs "tidssoner". Der vi i de ytre lagene mest ser moderne boliger fra sovjettiden, rommer neste lag leiekasernene fra forrige århundreskifte. I byens enorme sentrum ligger de imponerende palassene, kirkene, kjøpesentrene og offentlige institusjonene. Høyadelen ble da byen ble grunnlagt i begynnelsen av 1700-tallet, tvunget til å bygge sine palasser i byen, og allerede på 1800-tallet var St. Petersburg en metropol. På byrundturen passerer vi tsartidens prangende palasser, monumenter og kirker, Blodskirken med de fargestrålende løkkuplene, Isaak-katedralen med den enorme gullkuppelen, og det myldrende livet på hovedgaten Nevskij Prospekt. Vi besøker også Peter Paul-festningen, der de russiske tsarene, fra Peter den store og frem til den siste, ligger begravet. Det var også her at den danske enkekeiserinnen Dagmar, som av russerne var kjent som Maria Fjodorovna, under stor høytidelighet ble gjenbegravet i 2006. Vi besøker graven hennes og hører den dramatiske historien omkring hennes liv, tsarfamiliens skjebne og gjenbegravelsens betydning for det dansk-russiske forholdet i dag. Etter en dag med mange inntrykk returnerer vi til skipet. 

Det berømte vinterpalasset i St. Petersburg.

Det berømte vinterpalasset i St. Petersburg.

10. dag: På egen hånd i St. Petersburg

I dag har du tid til opplevelser på egen hånd. For dem som har lyst, blir det arrangert en ledsaget metrotur til sentrum, og resten av dagen er på egen hånd. Gå på oppdagelsestur i St. Petersburgs mange forretninger, eller besøk for eksempel det fantastiske Russiske museet med dets unike samling av russisk malerkunst og ufattelig vakre ikoner. Alternativt kan man også bare sette seg på en av de mange hyggelige kafeene, nyte en god kopp te eller en øl og suge inn byens mange inntrykk. Om kvelden møtes vi igjen til middagen om bord på skipet. Det er også mulig å delta i en spennende ekstrautflukt med engelsktalende guide.  

Ekstraarrangement: Katarinapalasset og Peterhofs slottspark
30 kilometer vest for St. Petersburg ligger Katarinapalasset, som er et arkitektonisk og barokt mesterverk av uovertruffen skjønnhet. Vi ser naturligvis det berømte ravkammeret, som ble stjålet av nazistene. Det har tatt mer enn 30 år å gjenoppføre kammeret. Etter den flotte omvisningen kjører vi til et annet av tsarenes berømte palasser: Peterhof, som ligger vakkert til ut mot Finskebukta. Peter den store hadde det beskjedne målet å overgå solkongen Ludvig XIVs slottspark i Versailles. Vi besøker den vakre slottsparken og ser de forgylte statuene og mer enn hundre fontener. For at vi skal få mest mulig ut av utflukten, tilbyr vi lunsjmatpakker fra skipet som vi spiser underveis.

Peterhofs slottspark.

Peterhofs slottspark.

11. dag: Hjemreise

Etter frokosten er det tid til å vinke farvel til MS Andrei Rublev. Vi flyr via Helsingfors til Bergen, der vi lander på ettermiddagen.

 

Hotellinformasjon

MS Andrei Rublev
VisSkjul

Dette komfortable skipet med 5 dekk og plass til 240 passasjerer er renovert i 2013 og er bygd til innsjøfart og navigasjon på de store elvene og sjøene i det vestlige Russland. 

På MS Andrei Rublev er det 2 restauranter og 3 barer. Underveis vil der være levende musikk i baren hver kveld, og det vil bli arrangert et par konserter og et folkloreshow.

Måltidene spises i skipet ene restaurant.  Vi skal selvfølgelig prøve de mest kjente av dem alle – borsjtsj (rødbetsuppe) og soljanka (Russlands berømte suppe med kjøtt, sitron og oliven). Dessuten har vi inkludert en spesiell dag med blini, som serveres med kaviar, vodka og champagne. Om morgenen er det en frokostsbuffé med både varme og kalde retter, vann, te og kaffe.  Lunsj består av valg mellom to forskjellige slags suppe, som varierer mellom de enkelte dagene, en hovedrett og dessert.  Middagen er typisk en forrett og et valg mellom tre forskjellige hovedretter. Vi avslutter naturligvis med dessert.
Alle lugarer er utvendige og har store vinduer som kan åpnes . På dekk 1 (undre dekk) er der lysventiler som ikke kan åpnes, alle lugarer er utstyrt med et lite bord, minikjøleskap, safe, klimaanlegg og flatskjerm-TV med internasjonale kanaler, samt bad med dusj og hårføner. Lugarene har en størrelse på ca. 11m2. Vi bruker dobbeltlugarer som enkeltlugarer. Der finnes dessuten et par juniorsuiter på dekk 3 + 4 på ca. 18 m2. Suitene har store panoramavinduer som kan åpnes, og samme gode fasiliteter som øvrige lugarer. Dessuten er suitene lekkert innredet med sofa og bord og godt med plass.
Alle lugarer er med bad, toalett og separat dusj.
Røyking er forbudt innendørs på skipet, men der er røykeområder rundt omkring på skipets utearealer. 

Elvecruise som reiseform blir mer og mer populært for hvert år, og derfor kan der i perioder også være mange skip på elvene. Ved visse havneanløp ligger skipene tett, og det kan derfor forventes at utsikten fra lugaren når skipet ligger i havn er begrenset. Under turen vil det alltid være fri utsikt fra lugaren. 
 

MS Rublev.
MS Rublev.

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Praktisk informasjon

Visum

Det er visumplikt til Russland for norske statsborgere.  Du vil motta mer informasjon rundt visum til Russland ca 2 mnd. før avreise. Det er ikke mulig å søke visum før denne informasjonen er gitt. Vitus Reiser har god erfaring med Visum Service i Oslo, men man står fritt til å benytte ambassaden el. om ønskelig.

Pris eksempel hos Visum Service:
Visumservice behandlingsgebyr: 1000,- kr
Ambassadegebyr: 615,- kr

I tillegg til dette tilbyr de en rekke andre tjenester, men de som flest benytter seg av er følgende:

Utfylling av søknadsskjema: 750,- kr
Print av passfoto: 250,-

Retur av passene vil komme i tillegg og prisen vil da også avhenge av returmetoden som velges.

Det finnes også flere tjenester som kan kjøpes, så gjør oppmerksom på at dette er priser pr. 1. mai 2019. og at det kan komme tillegg om man benytter seg av mer hjelp.

Drikkepenger

Vitus Reiser har inkludert obligatoriske drikkepenger til skipet, lokalguider og sjåfører i reisens pris. Man er naturligvis velkommen til å påskjønne en ekstraordinær innsats fra tjenerne, lokalguide eller øvrig personale. Men det er helt frivillig.

Drikkevarer

Man bør ikke drikke vannet fra kranene. Mineralvann m.v. kan kjøpes om bord og i land. Der er et lite minikjøleskap i alle lugarer. Vodka er nasjonaldrikken. Den er rimelig i pris, og der er mange forskjellige typer. Lokalt og importert øl kan kjøpes på skipet. “Champagne” er populært og likeledes rimelig i pris. Vinene er av varierende kvalitet og relativt dyre. 

Elektrisitet

Skipet har 220 volt. Det er ikke tillatt å anvende vannkokere eller dyppekokere. Kaffe og te kan kjøpes i baren. Der er gratis WiFi om bord når forbindelsen tillater det.

Ekstraarrangementer

De fleste utflukter er inkludert i reisens pris. I tillegg tilbys det flere ekstraarrangementer. Er disse ikke bestilt sammen med reisen, kan noen av ekstraarrangementene kjøpes om bord i begrenset omfang.  Prisen vil imidlertid være litt høyere, og arrangementene skal betales i euro. Rederiet tilbyr dessuten noen arrangementer. Påmelding finner sted om bord, og man betaler med euro. Som utgangspunkt gjør vi imidlertid oppmerksom på at ekstraarrangementer skal bestilles senest 50 dager før avreise for at du skal være sikker på å få plass.

Kiosk

Skipets suvenirkiosk har et utvalg av kunsthåndverk m.v. Betalingen foregår med rubler og gjengse kredittkort.

Lege

Der er lege om bord. Konsultasjon to ganger om dagen, og legen er naturligvis tilgjengelig ved akutt behov. Den norsktalende reiselederen hjelper gjerne med å oversette.

Påkledning

Ta evt. med en ekstra vindjakke/genser og gode tursko. Påkledningen er pen og avslappet om bord. Imidlertid forventes det at herrene ifører seg langbukse i restauranten. Til kapteinens middag er det mange som kler seg litt penere.

Reiseplan

Ca. 10 dager før avreise blir den endelige reiseplanen utsendt. Flytidene vil fremgå av den.

Sikkerhet

Det er en liten safe i hver enkelt lugar, men la de dyre smykkene bli hjemme. Det er ingen risiko for at besetningen er uærlig, men ved havneopphold kan man risikere at uønskede gjester kommer om bord. Det er to sikkerhetsfolk på hele toktet. De har til oppgave å holde vakt når skipet ligger til kai. Under landopphold skal alle vinduer være lukket.

Skipsavis

Hver dag utgir reiselederen en skipsavis på norsk. Avisen inneholder praktiske opplysninger og informasjon om arrangementer – både de inkluderte utfluktene og annet av interesse. Dessuten vil der via skipets høyttaleranlegg bli gitt nødvendige informasjoner.

Valuta og kredittkort

Da det nå er mulig å kjøpe rubler i Norge, anbefaler vi at du allerede hjemme veksler et beløp svarende til ca. 1000 kroner pr. person. (Bemerk at der kan være leveringstid på rubler. Spør i banken.) På skipet blir drikkevarer kjøpt på kreditt frem til siste kveld, da den samlede regningen betales i rubler eller med kredittkort (Visa og MasterCard). Det er også mulig å ta ut rubler i diverse minibanker i de større byene vi besøker.