Spennende og unik reise

Georgia & Armenia · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
11 Dager

Georgia og Armenia byr på prektige landskaper, spennende gastronomi, gjestfrihet og oldtidsbyer spekket med kirker og klostre. Møt en uberørt verden, som ennå ikke er preget av masseturismen.

Vi drar ut på en ganske spesiell rundreise i verdens eldste kristne nasjoner mellom Svartehavet og Kaspihavet. Å besøke Georgia og Armenia er en enestående opplevelse. Gjennom århundrer har befolkningen klart å bevare sine eldgamle tradisjoner, sitt kunsthåndverk og sitt eget unike alfabet. Og så er de to små fjellrike landene kjent verden over for sin fantastiske gjestfrihet. 

Georgias natur er ganske enkelt storslått. Kaukasusfjellene er absolutt eventyrlige, og i landskapet er...

Georgia og Armenia byr på prektige landskaper, spennende gastronomi, gjestfrihet og oldtidsbyer spekket med kirker og klostre. Møt en uberørt verden, som ennå ikke er preget av masseturismen.

Vi drar ut på en ganske spesiell rundreise i verdens eldste kristne nasjoner mellom Svartehavet og Kaspihavet. Å besøke Georgia og Armenia er en enestående opplevelse. Gjennom århundrer har befolkningen klart å bevare sine eldgamle tradisjoner, sitt kunsthåndverk og sitt eget unike alfabet. Og så er de to små fjellrike landene kjent verden over for sin fantastiske gjestfrihet. 

Georgias natur er ganske enkelt storslått. Kaukasusfjellene er absolutt eventyrlige, og i landskapet er det tallrike utsiktspunkter, dramatiske kløfter, brusende elver, tette skoger og høye fjelltinder. Lytt! Fjellenes fredfullhet gir ro i sjelen – her er en sjelden skjønnhet og ro. 

Armenia er et eldorado for kulturinteresserte. Et historisk knutepunkt mellom øst og vest, og nesten 2000 års kristendomshistorie har satt sine spor i dette billedskjønne landet. Her finner vi en overflod av imponerende steinkirker og klostre som utstråler verdighet og harmoni.

Også gastronomien gjør de to landene verd å besøke. Her får man vidunderlige viner og lekre måltider; grillet kjøtt krydret med ville fjellurter, solmodne frukter, friske og allsidige salater, skjønne oster og ikke minst tynne, ferskbakte brød fra de karakteristiske steinovnene.

Vi bor i Georgias og Armenias hovedsteder, som danner utgangspunkt for reisens mange spennende utflukter. Opplev den fascinerende mosaikken av europeisk kultur, og få innblikk i den fargerike historien, som er ukjent for de fleste. En uforglemmelig reiseopplevelse i et behagelig klima – og med et lavt prisnivå!
 

Kort til Georgien og Armenien

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
1.995,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Tbilisi t/r
 • Alle skatter og avgifter
 • Transfer flyplass-hotell t/r
 • 1. stopp i Tbilisi: 4 netter på Hotel Oriental***
 • På avreisen 30. september og 18. oktober bor vi på Hotel Orion***
 • 3 netter i Jerevan på Ani Plaza Hotel ****
 • På avreisen 30. september bor vi i suiter på Hotel Silachi***
 • 2. stopp i Tbilisi: 2 netter på Hotel Gureli ***
 • 9 x frokost (2.-10. dag)
 • 7 x lunsj (3 .4. 5. 6. 7. 8 og 9. dag)
 • 2 x middag (2. og 10. dag)
 • Byrundtur i Tbilisi
 • Besøk i Gori 
 • Vinsmaking på dag 3
 • Hulebyen Uflitsikhe
 • Taubane til Narikala-fortet
 • Utflukt til Kazbegi i Kaukasusfjellene
 • Firehjulstrekker fra Kazbegi til Treenighetskirken
 • Besøk i kjærlighetens by Sighnaghi
 • Besøk i Armenias Alfabetpark
 • Byvandring i Jerevan
 • Omvisning på teppefabrikk
 • Besøk hos khachkar-kunstner
 • Besøk på museet for det armenske folkemord i Jerevan
 • Besøk i Garni-templet
 • Besøk i Geghard-klosteranlegget
 • Omvisning på armensk konjakkfabrik
 • Besøk i den isolerte landsbyen Fioletovo 
 • Norsktalende reiseleder

Dagsprogram

1. dag: Oslo-Riga-Tbilisi

Vi flyr om kvelden via kort stop i Riga til Tbilisi.

2. dag: Tbilisi byrundtur

Vi ankommer svært tidlig om morgenen til den sjarmerende byen Tbilisi, som ligger vakkert til ved Mtkvari-elva. Her bor vi fire netter i en av byens mest populære bydeler. Rommet er til rådighet allerede ved ankomsten, og det er tid til en lengre lur og frokost etter reisen før vi om ettermiddagen drar ut på en spennende byrundtur. Det lyktes aldri helt å sovjetisere sentrum av Tbilisi, så den sjarmerende gamle bydelen er intakt, og en omfattende restaurering er snart avsluttet. Tbilisi har et særeget streif av orientalsk kultur samtidig med at den er en moderne storby med interessante restauranter, kafeer, butikker og museer. Over byen kneiser den kjempestore statuen Moder Georgia. Vi spaserer gjennom de smale gatene, som er fylt med fascinerende kirker, synagoger, moskeer og flotte hus med store, fargerike trebalkonger. Vi tar taubane opp til Narikala-fortet og går derfra ned til byen og området der byens mange svovelbad ligger. Svovelbadene er en georgisk tradisjon som skal få musklene til å slappe av og gjøre bindevevet mer fleksibelt. De skal dessuten øke blodtilførselen til huden og avhjelpe betennelsestilstander. Rundt omkring merker vi lukten fra de berømte badene, som er innredet i bygninger i asiatisk stil. Om kvelden byr vi på georgisk velkomstmiddag på en lokal restaurant.  

Georgias hovedstad Tbilisi.

Georgias hovedstad Tbilisi.

3. dag: Stalins fødeby Gori

Utflukten starter med et besøk i Josef Stalins (1879—1953) fødeby Gori. Stalin var leder av Sovjetunionen og den kommunistiske bevegelsen fra midten av 1920-årene og frem til sin død. I byen ligger verdens eneste Stalin-museum. Den store Stalinstatue ble først tatt bort fra byens torg i 2010. Mindre illegale statuer har siden dukket opp i Gori og Gori sin Befolkning har et overveiende positivt forhold til Stalin. Mange er stolt av at en georgier ble verdenskjent, mens andre skammer seg over de grove forbrytelsene hans. Vi besøker museet, som ikke har endret seg så mye siden sovjettiden. Museumskomplekset består av utstillingssaler, Stalins fødehjem og den private togvognen hans. Deretter besøker vi en av Georgias største severdigheter, hulebyen Uplistsikhe, som lå på karavanenes Silkevei mellom Asia og Europa. Byen består av 700 huler, og 150 av dem kan besøkes. I middelalderen bodde det 20 000 mennesker her. Hvis man er god til bens, kan man komme helt nær borttil hulene, der georgierne hadde et samlet bysamfunn innhogd i klippene. I landsbyen Chardakhi besøker vi Iago Bitarishvilis fantastiske vinkjeller. Her har familien gjennom århundrer produsert BIO-vin etter eldgamle metoder. Den fornemme vinen selges blant annet på det verdensberømte Hotel Ritz i London. Etter en god lunsj med vin fortsetter vi til Georgias gamle hovedstad Mtskheta, som alltid har fungert som landets religiøse sentrum. I den gamle byen besøker vi og Svetitskhoveli-kirken, der man mener å ha funnet Kristi kjortel. Utenfor byen troner Jvari-klosteret med en spektakulær utsikt. Begge bygninger er beskyttet av UNESCO. Vi er tilbake i Tbilisi tidlig på kvelden. Det er middag på egen hånd. 

Hulebyen Uplistsikhe i Georgia.

Hulebyen Uplistsikhe i Georgia.

4. dag: Kazbegi i Kaukasusfjellene

På den berømte georgiske Hærveien kjører vi gjennom et fantastisk fjellandskap med majestetiske snøkledde tinder og forrevne klippeformasjoner. Veien fører opp mot Kaukasusfjellene tett ved den russiske grensen. Underveis tar vi en liten pause ved slottet Ananuri, som er bygd i en bratt fjellskråning. Kaukasus består av fjellkjedene Store og Lille Kaukasus, som også regnes som grensen mellom Europa og Asia. Gled deg til den vakre kjøreturen langs Tergi-elva til byen Kazbegi (byen heter offisielt Stepantsminda, men kalles oftest Kazbegi). Langt frem på 1800-tallet bodde det eneboermunker i klippehuler i fjellene her. Vi fortsetter i mindre kjøretøyer opp til den pittoreske Treenighetskirken, som ligger i Store Kaukasus i 2170 meters høyde. Kunne du få tiden til å stå stille, måtte det være her! Kirkens beliggenhet er blant de mest spektakulære i hele verden – så eventyrlig flott at det kan ta pusten fra enhver! I klart vær er det mulig å få et glimt av det 5047 meter høye Kazbegi-fjellet. Her hersker det en andektig stemning midt i den storslåtte naturen. Kirken og dens vidunderlige beliggenhet er symbol på Georgias gamle kultur og er derfor et av de mest foretrukne motivene i landets turistbrosjyrer. Å oppleve Kazbegi er som å se 50 år tilbake i tiden. I Kazbegi venter det oss en hyggelig lunsj i et privat hjem før vi sist på dagen er tilbake i Tbilisi.  

Det er kaldt i de store høydene, så ta med deg varme klær til denne utflukten. Vi tar forbehold for endringer ved dårlig vær.

Den vakre Treenighedskirken i Store Kaukasus.

Den vakre Treenighedskirken i Store Kaukasus.

5. dag: Vinområdet Kakheti

Nordøst for Tbilisi ligger Georgias berømte vindistrikt Kakheti. Dagens første besøk er den romantiske byen Sighnaghi med Store Kaukasus-fjellene i bakgrunnen. ”Kjærlighetens by” har runde brosteiner, vinmarker i omegnen og hus som om vi var i Italia! Å bli gift her står på manges ønskeliste. Etter en liten byvandring besøker vi en 300 år gammel vinkjeller. Vi hører om vinproduksjonen og smaker på de typiske georgiske vinene fra de underjordiske leirbeholderne, kvevri. Georgia er et eldgammelt vinland og blant verdens første vinprodusenter. I en liten landsby opplever vi for alvor befolkningens ekte gjestfrihet. Vi ser vinmarker og ferskenhager og nyter en hjemmelaget og tradisjonell georgisk lunsj med tilhørende hvit- og rødvin. 

Gamle leirkrukker til vin foran kirken i Kakheti.

Gamle leirkrukker til vin foran kirken i Kakheti.

6. dag: Tbilisi - Jerevan    

Med buss går turen over grensen til Armenia med kurs mot hovedstaden Jerevan.  Vi nyter en lunsj på lokal restaurant nær Alaverdi og fortsetter via Byurakan, som er en av Armenias eldste byer, til Armenias Alfabetpark – et yndet sted for kjærestepar. I 2005 feiret befolkningen det armenske alfabetet, som ble skapt for 1600 år siden. 39 gigantiske bokstaver er kunstnerisk uthogd i stein og satt opp ved Mesrop Mashtots' gravsted. Mashtots oppfant det vakre alfabetet, som også i dag er en av landets stoltheter. Vi ankommer Jerevan, der det mektige fjellet Ararat troner i horisonten. Den sovende vulkanen består av to topper og er Armenias symbol. Ifølge Bibelen var det her Noah støtte på grunn med arken. Jerevan, som er en av verdens eldste byer, lå sentralt ved karavaneveien i det sørlige Kaukasus og ble gjentatte ganger utsatt for angrep av romere, arabere, mongoler, tyrkere og persere. Jerevan er også en moderne storby med velutviklet kafékultur, gallerier, teatre og konserthus. Vi bor tre netter på et deilig sentralt beliggende hotell.

Jerevan i kvelsskumring

Jerevan i kvelsskumring

7. dag: Jerevan 

Jerevan er i dag en blanding av eldgammel kultur og tradisjoner og moderne livsstil. Fridtjof Nansen var en av de første europæere, som gjorde verden oppmerksom på det armenske folkedrab. Han er hedret med egen gate og statue.  Vi drar ut på byvandring fra Republikkplassen, som er vakkert omgitt av regjeringsbygningen. Vi fortsetter forbi kunstmuseet Cascade til den store trappen som fører opp til Seiersparken, og nyter den vakre utsikten derfra. Den kjempestore statuen Moder Armenia kneiser over byen med sitt mektige sverd. Vi fortsetter forbi det vakre operahuset og videre til teppefabrikken Megeryan Carpets, som vi besøker. Armenia er berømt for sine håndknyttede tepper med spesielle mønstre som er laget med inspirasjon fra kaukasisk kultur. På den spennende visningen hører vi om teppefremstilling, tradisjonene og hemmelighetene som knytter seg til teppenes nydelige farger. Herlig lunsj på en lokal restaurant før vi fortsetter byrundturen. Gjennom historien har den kristne minoriteten vært utsatt for omfattende diskriminering, forfølgelse og mord begått av fremmede makter. Særlig grusomt var Det Armenske Folkemordet, hvor mer enn en million armenere mistet livet mellom 1915 og 1918. Det er tankevekkende å besøke minnestedet Tsitsernakaberd. Mange land i Vesten har ikke anerkjent folkedrapet – deriblant Danmark! Hvert år den 24. april samles tusenvis av armenere for å legge blomster til minne om ofrene. På museet er norske Bodil Biørn nevnt. Hun arbeidet som hjelpepleier, jordmor og sykepleier blant armenere på begynnelsen av 1920-tallet. I 1921 startet hun et barnehjem i byen Gumri. 

Reiselederen er gjerne behjelpelig med gode råd om hvor man finner et godt sted å nyte kveldens middag.

Zvartnots katedralen.

Zvartnots katedralen.

8. dag: Garni, Geghard og armensk konjakk

I dag skal vi på utflukt til det imponerende Garni-templet, som ligger like utenfor Jerevan. Det romerske templet ble oppført i det første århundret e.Kr. og ligger dramatisk ut mot en dyp kløft, der elva Azat bruser i bunnen. Midt i den vakre naturen ikke langt derfra ligger det helt enestående klosteranlegget Geghard, som er delvis uthogd i fjellveggen – en formidabel beliggenhet direkte ut mot den ville fjellkløften. Klostret ble grunnlagt på 300-tallet, og de bevarte bygningene stammer fra 1100- og 1200-tallet. Klostret er en sann perle, som ikke uten grunn blir regnet blant Armenias største severdigheter. Lunsjen nyter vi på en lokal restaurant, der vi samtidig har mulighet til å se hvordan de armenske lavash-flatbrødene blir bakt i leirovner.
Vi vender tilbake til Jerevan, hvor utflukten slutter med en spennende omvisning og prøvesmaking på en kjent armensk konjakkfabrik. Selv om selveste Winston Churchill foretrakk armensk brandy fremfor fransk konjakk, regnes den franske konjakken stadig som den fineste. I Armenia har man tradisjon for fornemme lagrede brandyer, som de stolt kaller "cognac", selv om det franske navnet er beskyttet. 

Garni tempelet utenfor Jerevan.

Garni tempelet utenfor Jerevan.

9. dag: Jerevan – Tbilisi

Vi forlater i dag Jerevan og setter kursen tilbake mot Georgia. Et imponerende syn venter i landsbyen Noratus, der vi besøker den eldgamle kirkegården, som er fylt med oppimot tusen store armenske khachkars-kors dekorert med enestående ornamenter. Vi fortsetter til  den sterkt isolerte landsbyen Fioletovo, som er bebodd av molokanere, en russisk sekt utsprunget fra den russisk-ortodokse kirken på 1700-tallet. Her får vi lunsj etter molokanske forskrifter. Vinteren her er kald og lang, og snøen ligger i et tykt lag overalt i landsbyen. På avstand ser man bare røyk fra hustakene som stikker opp over snøen. Veien som fører til landsbyen, er ofte stengt på denne årstiden. Armenias svar på Sibir! For molokanere er brød hellig, og det skal derfor bakes av enslige, ”rene” kvinner, som enten er enker eller eldre. Renslighet har generelt stor betydning. Molokanere tror for eksempel på at et bad kan fjerne onde tanker og handlinger. Kvinnene klipper heller aldri håret, fordi man ikke skiller seg av med det Gud har gitt en. Man ser dem ofte i hvite forklær og skaut. Mennene er iført tradisjonell russisk klesdrakt og har langt skjegg. Et spennende møte venter oss når vi blir ønsket velkommen av verten vår, Natasja, som inviterer på kaffe og søtsaker. Vi når grensebyen Sadakhlo og vender tilbake til Tbilisi, der vi bor i to netter.

Den gamle kirkegården i Noratus.

Den gamle kirkegården i Noratus.

10. dag: På egen hånd i Tbilisi

Når vi nå er godt tilbake i det vakre Tbilisi, er det god tid til å gå på eventyr og gjøre de siste innkjøpene på egen hånd. Vi kan anbefale et besøk i et av de populære svovelbadene, der du blir skrubbet, renset og massert til du føler deg som en nyfødt. Ellers kan dagen by på en innkjøpstur i sentret Mardzhanishuili, en tur med kabelbane til Mtatsminde-parken, et besøk på Dry Bridge Market – eller kanskje bare avslapning over et godt glass lokal vin på en av byens stemningsfulle kafeer? Reiselederen kommer gjerne med flere ideer. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på lokal restaurant i gangavstand fra hotellet. 

Den gamle bydel i Tbilisi.

Den gamle bydel i Tbilisi.

11. dag: Hjemreise

Vi skal tidlig opp. Om natten går turen fra Tbilisi med Air Baltic via Riga til Oslo. (Hotellrommet er til disposisjon helt til avreise). Vi kommer til Oslo om morgenen.  

Hotellinformasjon

Hotel Oriental ***
VisSkjul

Populært hotell i Tbilisi like ved både Paliashvili-operaen og Europa-plassen –  kun få kilometer fra sentrum og fem minutters gange til metrostasjon. Hotellet har heis, restaurant, bar og terrasse.   
Vi bor i moderne rom med klimaanlegg, TV, minibar, safe og gratis WiFi. Badene har hårføner og dusjkabinett.

Les mer om Hotel Oriental her. 
 

Ani Plaza Hotel ****
VisSkjul

Deilig hotell i hjertet av Jerevan, bare 100 meter fra operaen og få minutters gange fra Republikkplassen.

Hotellet har innendørs svømmebasseng, treningsrom, sauna, terrasse, hage, en liten butikk, frisør, heis, en hyggelig bar og restaurant.

Vi bor i romslige rom innredet i varme farger, med klimaanlegg, TV, minibar og gratis WiFi. Badene har hårføner og badekar.
 
Les mer om Ani Plaza Hotel her. 
 

Hotel Gureli***
VisSkjul

Hotel Gureli ligger i det populære Avlabari kvarteret med restauranter og butikker i gåavstand og kun 5 minutter fra Avlabari Metro Station, hvor man fort kommer seg rundt i sentrum.
Alle rom har air-condition. minibar, flat skjerm TV og baderom med dusj.
Hotellet har gratis Wi-Fi
 

Hotel Orion***
VisSkjul

Hotel Orion er et godt trestjernet hotell, som legger nær universitetet i det hyggelige Vari-kvarter. Der er mange gode restauranter og cafeer og en købmand ret over gaden. Hotellet ligger i  gangavstand til floden og det historiske sentrum. Der går også busser og taksi er yderst rimelige.
Rommene er moderne og baderommene romslige.