Smak på Portugal · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
6 Dager

Evora er en av Portugals vakreste og best bevarte middelalderbyer. På denne Vitus Inclusive-reisen til Portugal får du både portugisisk skjønnhet, store opplevelser, praktfulle viner og spennende lokale retter.

Med minner fra en rik fortid med mer enn 2 000 års historie ligger kulturperlen Évora gjemt bak den gamle bymuren. En eventyrby med antikke tempelsøyler, hvitkalkede hus, fornemme palasser, herskapsvillaer, krokete smug og bueganger. Den godt bevarte gamle bydelen er ganske enkelt bedårende. Reisen foregår på den beste årstiden med sol og temperaturer på 20—25 grader. Vi bor i hjertet av den gamle middelalderbyen på et veldig sjarmerende 4-stjerners hotell....

Evora er en av Portugals vakreste og best bevarte middelalderbyer. På denne Vitus Inclusive-reisen til Portugal får du både portugisisk skjønnhet, store opplevelser, praktfulle viner og spennende lokale retter.

Med minner fra en rik fortid med mer enn 2 000 års historie ligger kulturperlen Évora gjemt bak den gamle bymuren. En eventyrby med antikke tempelsøyler, hvitkalkede hus, fornemme palasser, herskapsvillaer, krokete smug og bueganger. Den godt bevarte gamle bydelen er ganske enkelt bedårende. Reisen foregår på den beste årstiden med sol og temperaturer på 20—25 grader. Vi bor i hjertet av den gamle middelalderbyen på et veldig sjarmerende 4-stjerners hotell. Underveis på reisen blir lunsjene servert på hyggelige lokale restauranter, og om kvelden hygger vi oss på hotellet med spennende lokale retter inkl. ½ flaske vin pr. person.

Len deg tilbake og nyt livet i Évora. La deg beruse av Alenteio-regionens herligheter. Knudrete korkeiker, oliventrær, solsikker og bølgende kornåkrer blander seg med frodige vinranker i det flate solskinnslandet. Alenteio er Portugals spiskammer og byr overalt på tradisjonelle spesialiteter og herlige viner. Stadig flere viner rykker opp i den internasjonale 1. divisjon. Gled deg til besøket på to av Alenteios mest berømte vingårder, der vi naturligvis også smaker på de gode vinene. Unn deg denne herlige reisen, som er krydret med hygge, samvær og enestående opplevelser.
 

Kart over Smak på Portugal.

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltromstillegg
995,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Portugal t/r
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • Alle skatter og avgifter 
 • 5 netter i Évora på Hotel Muralhas****
 • 4 x frokost
 • 3 x lunsj (2., 3. og 4. dag) inkl. 1 glass vin, vann og kaffe
 • 5 x middag inkl. ½ fl. vin og vann
 • Byvandring i Évora
 • Besøk i São Francisco-kirkens knokkelkapell
 • Besøk i Évoras domkirke
 • Omvisning og vinsmaking på Esporão
 • Byvandring i Monsaraz
 • Besøk i pottemakerverksted
 • Omvisning på korkfabrikk
 • Norsktalende reiseleder 

Dagsprogram

1. dag : Ankomst Portugal

Om formiddagen flyr vi fra Oslo med Norwegian til Lisboa. 
Vi kjører direkte fra lufthavnen til Évora i Alenteioprovinsen (Alenteio betyr "på den andre siden av Teio-elva"), som dekker 1/3 av Portugals areal.  Etter ca. 1,5 times kjøring er vi fremme ved det sjarmerende hotellet vårt midt i Évoras gamle bydel, der vi skal bo fire netter. Vi spiser en god middag. 

2. dag: På oppdagelsestur i Évora

Først litt historie for å forstå byens interessante sammensetning. Den fortryllende byen Évora vokste opp i romertiden. Flisbelagte inngangspartier, hvite søyleganger, balkonger med fint forarbeidet smijern, kronglete gater og bueganger avspeiler den senere 450 år lange perioden med maurisk fyrstedømme, inntil Giraldo erobret byen i 1166. De neste 400 år levde byen i rikdom. Évora ble et yndet sted for de portugisiske konger å feriere og en storhetstid med bygging av eventyrlige kirker, klostre, plasser, universitet og vakre hus. Dyktige kunstnere og akademikere fulgte i kjølvannet på hoffet og Évora ble sentrum for både vitenskap og kunst. Middelalderen blomstret inntil Spanias okkupasjon i år 1580, da byen mistet sin popularitet. Selv da Portugal gjenvant sin selvstendighet i 1640, oppnådde Évora ikke sin tidligere berømmelse. I dag er byen igjen en juvel etter at den velfortjent ble vernet av UNESCO i 1986. Besøkende kommer for å se et overflødighetshorn av arkitektoniske bygninger, og for å fornemme byens vidunderlige atmosfære. Det er på ny kommet liv i den gamle bydelen, der det i dag bor ca. 10 000 mennesker. På universitetet, som er et av verdens eldste, er det igjen mange studenter. Gled deg til den eventyrlige byen på en spennende byvandring.
 
Turen starter i São Francisco-kirkens bisarre knokkelkapell, der vegger, tak og søyler er kledd med 5 000 skjeletter i sirlige mønstre. Kapellet ble bygd av fransiskanermunker på 1500-tallet som et rom til meditasjon over døden. Den gangen var det ikke unormalt å bygge den slags kapeller, men i dag forekommer det makabert og samtidig ganske vakkert. Bedøm selv! Over inngangen er det en innskrift med teksten: ”Vi knokler ligger her og venter på dine.” Deretter fortsetter vi til det overdekkede markedet, der det blir solgt typiske produkter fra Alenteio, friske grønnsaker, frukter, pølser og lekre oster. Vi går gjennom de maleriske smugene med runde brosteiner. På toppen av noen av bygningene ser vi storkereir, og hver gate har sin historie! Vi når det store torget, Praça do Giraldo, med fontene og stemningsfulle bueganger. Her ligger kafeer, restauranter og små butikker.

Romerne var flittige byggherrer på Den iberiske halvøya. Évoras Dianatempel med de korintiske søylene er blant Portugals klenodier. I middelalderen ble templet brukt som festning og senere som slakteri. Før vi spiser lunsj på en stilfull lokal restaurant, besøker vi den imponerende domkirken, som er en av landets største middelalderkirker. Utflukten slutter med besøk i den fine vinforretningen og informasjonssentret Rota dos Vinhos, der vi hører om vinproduksjonen i Alenteio. Forretningen representerer vin fra de fleste av regionens vingårder, og vi smaker her på seks forskjellige viner. Resten av ettermiddagen er på egen hånd, før vi nyter dagens middag på hotellet.

3. dag: Vingårdsbesøk og Monsaraz

I Alenteio er det ca. 200 vingårder, og druene nyter godt av de mange solskinnstimene og det varme og tørre klimaet. Her blir det produsert mer enn 54 mill. liter vin pr. år, og gjennom de seneste årene er de kjente, mørke og kraftige rødvinene blitt bedre og bedre. Det gjelder også de glimrende hvitvinene. Vi drar på omvisning på vingården Herdade do Esporão, med en historie som går mer enn 700 år tilbake i tiden. Vingården er en av Portugals mest dynamiske og fremadrettede, og i 2013 kunne eieren José H. Roquette feire sitt 40 årsjubileum. Mange skandinaver kjenner kanskje vingårdens klassiker, Monte Velho, men i dag blir det fremstilt mer enn 25 forskjellige viner her. Flere av dem har vunnet fornemme internasjonale priser. Etter det spennende besøket smaker vi naturligvis på vinen.

Vi fortsetter til den lille middelalderlandsbyen Monsaraz, som ligger som et ørnereir på en åstopp tett ved grensen til Spania og godt beskyttet bak den tykke bymuren. Gjennom århundrer var Monsaraz en festningsby, men i dag er den en av Portugals vakreste landsbyer. Vi drar på byvandring gjennom den atmosfærefylte landsbyen med runde brosteiner og svingende gater opp til ruinen av den gamle borgen, der det føles som om tiden har stått stille i mange år! Vi spiser lunsj på den svært populære Restaurant Sem Fim, som er innredet i en gammel olivenmølle. Restauranten eies av en nederlandsk familie, som har innredet restauranten med kunstnerisk smak. Vi starter med olivenoljesmaking og nyter deretter den hjemmelagede lunsjen. 

Kunsthåndverk har stor betydning i Alenteio. I den lille landsbyen São Pedro do Corval besøker vi et tradisjonelt pottemakerverksted. Gjennom generasjoner har familien fremstilt keramikk av den røde leira. Fargestrålende fat, skåler, vinbeholdere osv. i vakre mønstre selges billig her.

4. dag: Korkfabrikk

Sent på formiddagen besøker vi en korkfabrikk litt utenfor Évora. Alenteio er berømt for sine vidtstrakte områder med eviggrønne korkeiker. Omkring halvdelen av all kork i verden kommer fra dette området, uansett om det benyttes til isolering, sko, vesker, møbler eller propper i de fineste champagneflaskene. Omkring ½ mill. portugisere arbeider innenfor korkindustrien. Munken Dom Pérignon gjenopplivet på 1500-tallet kork som forsegling av vin, og i Portugal blir det produsert rundt 30 mill. korker om dagen. Neste gang du åpner en flaske vin, vil du sikkert sende Portugal en vennlig tanke! Kork er det ytterste barklaget av korkeika. Den første skrellingen av et tre foregår når treet er ca. ti år gammelt. Den første korken er av dårlig kvalitet, og først etter ytterligere ca. åtte år danner det seg kork av høy kvalitet. Etter hver skrelling blir stammen rød, for treet rødmer uten klær  på, sies det! Har du lyst, kan du kjøpe fine korkprodukter til svært lave priser i fabrikkens lille butikk.

5. dag: Fridag

Nyt en fridag i Evora, før vi spiser en god middag på hotellet

 

6. dag: Avreise fra Lisboa 

Etter frokosten kjører vi til Lisboa og flyr med Norwegian direkte til Oslo.

Hotellinformasjon

Hotel Muralhas ****
VisSkjul

Fremragende beliggenhet innenfor Évoras gamle bymur og i hjertet av den historiske bydelen bare fem minutters gange fra den berømte Giraldo-plassen. Gled deg til å bo på dette sjarmerende og stemningsfulle hotellet med utendørs basseng og liggestoler, hage langs bymuren, terrasse, heis, romantisk lobby, lounge med peis, bar og hyggelig restaurant. Vi bor i lyse, elegante og romslige værelser med vakkert steingulv. Alle rom har klimaanlegg, safe, TV, hårføner og gratis WiFi.

Les mer om hotellet her.
Terrasse på Hotell Muralhas. Bassengområde på Hotel Muralhas. Resepsjonen. Hotel Muralhas – Eksempel på et standardrom. Bassengområde på Hotel Muralhas.