Levadavandring på Madeira · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
8 Dager

Reis til den portugisiske blomsterøya Madeira, og bli med på levadavandringer i et subtropisk og naturskjønt paradis. Å gå tur i de vakre landskapene langs de eventyrlige kanalene til lyden av rislende vann er en lise for både kropp og sjel. 

Madeira blir ikke uten grunn regnet blant verdens vakreste øyer. Som en liten prikk ligger denne fjellrike perlen i Atlanterhavet utenfor den nordafrikanske vestkysten. Her er klimaet subtropisk, og den rike og varierte floraen fyller øya med sødmefulle dufter. Det er ikke vanskelig å forstå at øya både i 2015 og 2016 vant reiseprisen for verdens beste øy-destinasjon.

På...

Reis til den portugisiske blomsterøya Madeira, og bli med på levadavandringer i et subtropisk og naturskjønt paradis. Å gå tur i de vakre landskapene langs de eventyrlige kanalene til lyden av rislende vann er en lise for både kropp og sjel. 

Madeira blir ikke uten grunn regnet blant verdens vakreste øyer. Som en liten prikk ligger denne fjellrike perlen i Atlanterhavet utenfor den nordafrikanske vestkysten. Her er klimaet subtropisk, og den rike og varierte floraen fyller øya med sødmefulle dufter. Det er ikke vanskelig å forstå at øya både i 2015 og 2016 vant reiseprisen for verdens beste øy-destinasjon.

På hele Madeira er det et utrolig menneskeskapt vanningssystem om kalles levadaer. Det vidt forgrente kanalsystemet strekker seg mer enn 2000 kilometer og gjennomskjærer øya på kryss og tvers. I nesten 600 år er regnvannet fra fjellene i nord blitt ført ned til avlingene på de bratte terrassene i sør. I tillegg til å forsyne Madeiras matplanter med vann blir levadaene også benyttet som turstier – det er faktisk nesten som om de var bygd for det! Gjennom naturens grønne fargespill og med turstøvlene på opplever vi noen av Madeiras grønne vanningskanaler mellom fjell, skogfylte daler og brusende fossefall. Her nyter vi naturen blant duftende furu- og eukalyptusskoger, eksotiske planter og en sann rikdom av fargerike blomster. Stillheten og stemningen oppnår til tider meditative høyder, og hver sving byr på nye utsikter.
 
Madeira har ikke mindre end 200 offisielle levadastier, som er inndelt i vanskelighetsgrader – fra lett til utfordrende og direkte halsbrekkende turer. Vi har nøye valgt ut tre forskjellige fotturer av vanskelighetsgraden lett til middels og med en lengde på mellom 7 og 11 kilometer pr. tur. Det er ikke anstrengende turer, og vi går sammen med lokal naturguide og vår reiseleder i et rolig tempo med småpauser underveis. Rutene er forskjellige, så vi får et inntrykk av hvor mangeartet øya er. I tillegg til levadavandringene har vi også inkludert en byvandring i Funchal.

Vi bor på sørkysten i den elegante hovedbyen Funchal eller den sjarmerende byen Santa Cruz på super flotte og splitter nye 4-stjerners hoteller. Her har vi et godt utgangspunkt for turene våre og en god base for å slappe av, nyte hverandres selskap og utforske det vakre Madeira.
 

Kart - Madeira levadavandring.

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Dobbeltrom som enkeltrom
2.495,-
Tillegg uten A -kort
1.000,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Funchal t/r
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • Alle skatter og avgifter 
 • 7 netter i Funchal på Ocean Garden Hotel****
 • 7 x frokost (2.-9. dag)
 • 1 x lunsj inkl. 1 øl (3. dag)
 • 2 x piknik (5. og 7. dag)
 • 7 x middag 
 • Byvandring i Funchal
 • Levadavandring: Referta
 • Besøk ved Ponta de São Lourenço
 • Jeep-safari
 • Levadavandring: Levada do Paúl da Serra
 • Levadavandring: Levada do Rei
 • Besøk i São Jorge
 • Lokal naturguide på levadavandringer
 • Norsktalende reiseleder 

Bemerkninger

Middels Vanskelighetsgrad

Max. 15 kilometer pr. dag i lett kupert terreng, primært på stier med moderate opp- og nedstigninger. På enkelte passeringer må det påregnes usikkert underlag.  Du kan lese mer under reisens program. Her kan du også se hvor mange kilometer vi tilbakelegger på de enkelte vandredagene.

Dagsprogram

1. dag: Ankomst til blomsterøya Madeira

 Vi flyr med direkte fra Oslo til Madeira på formiddagen. Etter ankomst kjører vi til Funchal, der vi skal bo i åtte netter. Byen brer seg fra havnepromenaden oppover fjellskråningene – et betagende syn med hvitkalkede hus og røde tegltak. Vi kjører til hotellet vårt, der vi hygger oss med middag.

Funchal - utsikt over byen.

Funchal - utsikt over byen.

2. dag Byvandring i Funchal

I dag tar vi en spennende byvandring gjennom Funchals elegante og bratte gater. Byens fornemme atmosfære blir ofte sammenlignet med Lisboas, og byen kunne da også godt ligne en vakker miniatyrutgave av den portugisiske hovedstaden. Vi kommer forbi fine regjeringsbygninger, adelshus med skyggefulle gårdsplasser, smijernsbalkonger, kirker, stemningsfulle restauranter og fortauskafeer. Et besøk på det fargestrålende blomster- og fruktmarkedet står også på programmet, og vi ser det populære fiskemarkedet. Her kan man blant annet kjøpe den velsmakende og svarte dyphavsfisken espada, som ser drabelig ut med sine knivskarpe tenner og store øyne. Etter markedet tar vi en tur forbi øyas kjente butikk Uau Cacau, som er berømt for hjemmelagde sjokolader. Vi besøker en bar der vi smaker på den berømte madeiravinen, som blir fremstilt i fire forskjellige varianter: sercial/tørr, verdelho/halvtørr, bual/halvsøt og malmsey/søt.


Fruktmarked i Funchal.

Fruktmarked i Funchal.

3. dag: Levadavandring: Referta

Lett tur, cirka 7 kilometer.  
Om morgenen kjører vi med buss mot det østlige Madeira. Dagens tur begynner nedenfor Portela-passet på nordsiden og går gjennom vakker natur langs noen av øyas eldgamle stier. Vi nyter den fantastiske utsikten mot nordkysten og den massive og nesten 600 meter loddrette Penha d’Águia (Ørneklippen). På denne sjarmerende levadavandringen får man et godt inntrykk av hvor hardt det er å være bonde på Madeira. Hvordan de kommer rundt på markene, som ligger på bratte fjell, er en gåte! Vi fortsetter ned til havet til den lille idylliske landsbyen Porto da Cruz (Korshavn), som ligger på den ene siden av Ørneklippen. Byen er oppkalt etter det korset som i sin tid ble satt opp på strandbredden for å angi havnen til de portugisiske oppdagelsesreisende. På en lokal restaurant nyter vi madeiraretten picado til lunsj med en øl eller den populære drikken chandi til. Deretter går turen videre til Madeiras østligste spiss, Ponta de São Lourenço, som viser et helt annet bilde av øya. I dette naturreservatet opplever vi et mer goldt landskap med gylne klipper som står i sterk kontrast til den frodige vegetasjonen ellers. Sent på ettermiddagen er vi tilbake ved hotellet.

Portela - passet.

Portela - passet.

4. dag: Jeepsafari  

I jeep kjører vi ut i det blå gjennom noen av øyas enestående naturområder på veier der turistbussene ikke kan ta seg frem. Vi tar en pause ved Boca da Corrida, der vi nyter den eventyrlige utsikten over dypet til Nonnenes dal. Underveis stanser vi også i en liten landsby der du på en liten lokal bar kan kjøpe den skjønne poncha-drinken, som lages av sukkerrørsbrennevin, honning og sitron- og appelsinjuice. Vi ser det imponerende Cabo Girão (Kapp Vendepunkt), som er blant Europas høyeste havklipper. Her går vi en tur ut på den nyanlagte skywalken, som er konstruert av transparent glass, så man riktig kan se den svimlende utsikten ned til havet og bølgene, som slår hardt inn mot de bratte fjellskråningene. Utflukten blir avsluttet med et hyggelig besøk i den idylliske fiskerbyen Câmara de Lobos, som ligger billedskjønt oppover et fjell, omgitt av vinmarker og banantrær. Vi drar på byvandring gjennom den stemningsfulle byen, som er blant Madeiras eldste, og der Winston Churchill fant inspirasjon til maleriene sine da han besøkte den i 1950-årene.

Cabo Girão - ett av Europas høyeste havklipper.

Cabo Girão - ett av Europas høyeste havklipper.

5. dag: Levadavandring: Levada do Paúl da Serra

Lett fottur, cirka 11 kilometer
Dagen bringer oss opp i Madeiras høyland i midten av øya på fjellplatået Paúl da Serra i cirka 1400 meters høyde, der vi vandrer gjennom et fortryllende landskap. Stillheten blir bare brutt av fuglenes kvitring. Vi nyter utsikten til øyas sørvestlige kyst, der små landsbyer ligger som klistret på høydedragene. Stien er litt ujevn, men uten bratte stigninger og fall. Underveis hygger vi oss med en piknik i det fri. På vandringen til naturreservatet Rabaçal ser vi fossefall og hører om noen av områdets sjeldne blomster – og kanskje møter vi en ku eller to underveis!

Fossefall i naturreservatet Rabaçal.

Fossefall i naturreservatet Rabaçal.

6. dag: På egen hånd

I dag kan du hvile beina, slappe av med en rusletur på promenaden eller kanskje dra ut på egne eventyr. Vi kan anbefale en tur med svevebanen i Funchal opp til den hyggelige fjellbyen Monte. Her er det mulig å besøke den berømte valfartskirken og se de fine azulejos (fliser) i blå og hvite farger. Det er en særegen opplevelse å gå rundt i det vakre området, føle stillheten og se den fantastiske utsikten over byen. Nyt en kopp kaffe eller kanskje en lunsj i høydene før turen igjen går ned til Funchal med svevebanen.  

Den flotte hagen i Monte

Den flotte hagen i Monte

Herlig stemningsbilde.

Herlig stemningsbilde.

7. dag: Levadavandring: Levada do Rei

Middels vanskelig tur, cirka 10 kilometer
Kongens levadarute begynner ikke langt fra Santana, som vi når med buss. Denne turen er ganske enkelt eventyrlig og et av reisens høydepunkter. I starten av stien er det et kort stykke der vi vandrer oppover, etterfulgt av en mindre nedoverbakke, men vi tar det rolig og nyter den helt enestående naturen gjennom laurbærskog og forbi duftende, fargerike blomster. På avstand ser vi små hyggelige landsbyer. Flere steder er naturen akkurat slik den var da øya ble oppdaget på 1500-tallet. Øya ble kalt Madeira, som betyr tømmer, fordi den var så tett bevokst og nesten ufremkommelig. Man satte ild på trærne for å kunne dyrke jorden, og brannen skal ha rast og ulmet i hele sju år! Underveis hygger vi oss med en deilig piknik. En av rutens spesielle opplevelser er turen inn under en liten foss. Gled deg til denne vandringen, som er blant øyas vakreste – stadig uberørt og ikke uten grunn vernet av UNESCO.
Før vi kjører tilbake til hotellet, besøker vi kirken i den lille landsbyen São Jorge, som er en av Madeiras mest imponerende. Den vakre hvitkalkede barokkirken er bygd i typisk portugisisk stil og rommer blant annet et fornemt gullbemalt alter. En flott avslutning på en deilig dag. Om kvelden nyter vi en lekker middag på hotellet.

Kongens levadarute.

Kongens levadarute.

8. dag: Avreise

På ettermiddagen tar vi flyet direkte til Oslo Gardemoen
 

 

 

Hotellinformasjon

Ocean Garden Hotel****
VisSkjul

Sjarmerende familieeid hotell med en fremragende beliggenhet på en klippetopp, hvor du har en storslått utsikt over både Atlanterhavet og Funchalbukten.

Hotellet ligger i et rolig område i utkanten av Funchal og cirka tre kilometer fra domkirken i hjertet av byen. Det er offentlige bussforbindelser til sentrum, og det er også gratis shuttlebuss hver dag fra hotellet til sentrum kl. 10.00 og 15.00 og retur kl. 13.00 og 17.00. Som et lite paradis ligger hotellets utendørs bassengområde med solstoler på takterrassen skjønt omgitt av en eksotisk hage. Her hersker en herlig stemning av fred og ro med utsikt til havet. I hotellets lekre spa med sauna og jacuzzi er det god mulighet for å skjemme seg bort med skjønnhetsbehandlinger og massasje mot betaling.

Hver morgen nyter vi hotellets morgenbuffet i den hyggelige restauranten med mulighet for både å sitte inne og ute med utsikt til havet. Middagene, som består av 3-retter, nyter vi i hotellets populære restaurant, A Montanha, som ligger ved siden av hotellet. Ved solnedgang kan det anbefales å nyte en drink eller et glass vin i baren på terrassen. Hotellet har dessuten biljard og heis.
Værelser
Vi bor i flotte, lyse værelser med balkong og havutsikt. Alle 47 værelser er utstyrt med aircondition, tv, minibar, safe, gratis WiFi og bad med badekar eller dusj samt hårføner. Det benyttes dobbeltværelser som enkeltværelser.