Moldova og Ukraina med Odessa og Transnistria

Oslo, Gardermoen
8 Dager

I et av Europas fjerneste hjørner er historien levende. Innenfor korte avstander bor det her rumensktalende moldovere, russere og ukrainere, og kristne tyrkiske gagausere. Det er fargerikt og eksotisk når vi går på oppdagelsestur på steder som man kanskje svakt har hørt om i nyhetene. Vi viser de interessante sidene av landene og utbryterrepublikkene, som med sine kulturer og mangeartede politiske styreformer er langt fra vår del av Europa. Moldova byr på enorme, unike vinkjellere under hovedstaden, markeder og en befolkning som søker mot Europa. I Transnistria har man ikke brutt med sovjettiden. Livet i utbryterrepublikken er ikke mye forandret...

I et av Europas fjerneste hjørner er historien levende. Innenfor korte avstander bor det her rumensktalende moldovere, russere og ukrainere, og kristne tyrkiske gagausere. Det er fargerikt og eksotisk når vi går på oppdagelsestur på steder som man kanskje svakt har hørt om i nyhetene. Vi viser de interessante sidene av landene og utbryterrepublikkene, som med sine kulturer og mangeartede politiske styreformer er langt fra vår del av Europa. Moldova byr på enorme, unike vinkjellere under hovedstaden, markeder og en befolkning som søker mot Europa. I Transnistria har man ikke brutt med sovjettiden. Livet i utbryterrepublikken er ikke mye forandret fra tiden før Sovjetunionens fall, og Lenin-statuer og sovjetsymboler preger «hovedstaden» Tiraspol. I den autonome republikken Gagaus føler man seg virkelig ført tilbake i tiden; her kan man fremdeles se sauegjetere og hestetrukne vogner. Vi avslutter reisen ved Svartehavets perle, Odessa. Byen var et prestisjeprojekt for Katarina den store, og jøder og mangfoldige europeiske folkeslag har gjennom historien preget byen. Arkitekturen er storslått, og sentrum er en av Europas flotteste barokkbyer, med spennende detaljer på snart sagt hvert eneste gatehjørne. Vi bor godt og sentralt på firestjerners hoteller i Chişinau og Odessa. Kjøreavstandene er relativt korte, siden geografien er komprimert.

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
2495,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Chişinau
 • Fly Odessa-Oslo
 • Alle skatter og avgifter
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • 4 netter i Chişinau på Jumbo Hotel****
 • 3 netter i Odessa på Alexandrovskiy Hotel ****
 • 7 x frokost (2.-8. dag)
 • 2 x lunsj (3. og 5. dag)
 • 3 x middag (1., 6. og 7. dag)
 • Vinsmaking og omvisning på Cricova i Chişinau
 • Vinsmaking og omvisning på Vinuri de Comrat i Gagaus
 • Vinsmaking i Puhoi på Asconi
 • Byrundtur i hovedstaden Chişinau
 • Besøk på lokalt museum i Congaz
 • Besøk i Transnistria
 • Omvisning på konjakkfabrikken Kvint i Transnistria
 • Byvandring i Odessa
 • Panoramatur i Odessa
 • Utflukt til katakombene i Odessa
 • Engelsktalende lokalguide på alle utflukter
 • Norsktalende reiseleder

 

Dagsprogram

Dag 1: Oslo—Chişinau

På formiddagen flyr vi med god forbindelse via Warszawa til Moldovas hovedstad Chişinau, der vi er fremme sent på ettermiddagen. Vi spiser middag på hotellet vårt.

 Utsikt over byen Chişinau i Moldova.

Utsikt over byen Chişinau i Moldova.

Dag 2: Chişinau

Om formiddagen skal vi se nærmere på hovedstaden Chişinau, som har 700.000 innbyggere. Vi ser byens katedral, det sentrale markedet og andre severdigheter i byen før vi spiser lunsj på egen hånd. Vi har gjemt den største severdigheten til ettermiddagen, da vi skal se byens 530 dekar store vinkjeller. Her feiret selveste Vladimir Putin sin fødselsdag. Vi smaker naturligvis på vinene og hører om Moldovas vin, som utgjør 8 % av landets samlede eksportinntekter.

Byens katedral omringet av flotte grøntområder.

Byens katedral omringet av flotte grøntområder.

Dag 3: Gagaus

I dag kjører vi ut på landet. Gagaus er en autonom del av Moldova, som med sine 160.000 innbyggere er spredt over fire mindre enklaver i den sørlige delen av landet. I byen Congaz ser vi det lokale museet før vi i et lite gjestgiveri ser hvordan man tilbereder retten gözleme, en slags lefse med fyll. Man får gjerne prøve seg. Vi spiser en tradisjonell gagausisk lunsj før vi kikker nærmere på den lille hovedstaden Comrat. I Comrat hører vi nærmere om tradisjonell vinproduksjon i Vinuri de Comrat og smaker «lavteknologiske» viner.
Et spennende besøk i et av Europas kanskje minst besøkte områder.

Gözleme.

Gözleme.

Dag 4: Utbryterrepublikken Transnistria  

Transnistria er de facto selvstendig etter en kort borgerkrig i 1992. Her bor godt og vel en halv million innbyggere, der flertallet er russere eller ukrainere. I dag er det en frossen konflikt, men det er nå et tålelig forhold mellom Moldova og Transnistria. Mye er sagt og skrevet, men vi får muligheten til å se stedet med egne øyne. Vi skal imidlertid passere en grense, så husk å ta med passet. Rett på den andre siden av grensen ser vi den imponerende festningen i Bender (Tighina på moldavisk) høyt over elva Dnestr, som renner ut i Svartehavet.
Vi passerer elva og er i Tiraspol. Her ser vi byens sovjetmonumenter, og der er fri tid til å gå på oppdagelsestur og spise lunsj. Det er en spesiell opplevelse å gå rundt i byen. Transnistria lever av halvveis ulovlig våpeneksport og konjakk. Konjakken er kjent i hele det tidligere Sovjetunionen. Våpenlagrene fra sovjettiden kan vi ikke besøke, men konjakkfabrikken som forsyner Russland og Ukraina, inviterer oss gjerne inn.

Sovjetmonumenter i Tiraspol.

Sovjetmonumenter i Tiraspol.

Dag 5: Puhoi og Odessa

Formiddag på egen hånd i Chişinau, før vi sjekker ut og kjører til den lille vinbyen Puhoi, der vi spiser lunsj i den lokale vinstuen, Asconi, som har flere viner til salgs på Vinmonopolet.
Om ettermiddagen kjører vi gjennom Nedre Dnestr nasjonalpark, der Dnestr er omdannet til et delta. Vi er i Odessa omkring klokken 18.

Dag 6: Odessa

Odessa var en ikonisk by i sovjettiden. Her drømte man om å feriere. Stemningen var mer avslappet og løssluppen. De mange nasjonalitetene og den sydlandske stemningen gav byen et helt eget særpreg og en egen identitet og slang, som sovjetregimet aldri helt kunne temme. Odessa var humorbyen i sovjettiden, med årlige festivaler, og listen av berømte artister, forfattere og skuespillere er lang. Heldigvis ble rumenerne satt til å besette byen, og det reddet mye av arkitekturen og ikke minst mange jøder. Gatene i sentrum har navn etter 1800-tallets befolkninger: franskmenn, italienere, grekere, jøder m.m. De bodde i forskjellige kvarterer, men har blandet seg i løpet av de siste 150 årene. I dag er byen russisktalende, med et lite flertall av etniske ukrainere. Vi skal oppleve de berømte Potjomkin-trappene, som ble udødeliggjort av filmskaperen Eisenstein, den storslåtte operabygningen og fine kirker og bulevarder. Det blir tid til lunsj og opplevelser på egen hånd før vi tar en panoramatur på ettermiddagen, da vi skal se mer av byen.
Middag på hotellet

Potjomkin-trappene

Potjomkin-trappene

Dag 7: Katakombene i Odessa

Byen er bygd på kalkstein, og det skapte enorme katakomber i utkanten av byen med 200 mil av korridorer under byen. Her gjemte partisanene seg under andre verdenskrig. Vi ser hvordan de levde i månedsvis under jorden og hører mer om okkupasjonstiden fra 1941 til 1944.
Ettermiddagen er på egen hånd. Vi anbefaler det helt berømte markedet Privozen, som betyr «tilførsel». Dette er kanskje den tidligere Sovjetunionens mest kjente marked. Man sa og sier fremdeles at på Privozen kan man kjøpe alt bortsett fra fuglemelk og foreldre. Her handler mange av byens borgere på et billig og enormt supermarked, der nesten alt kan fås.
Vi spiser en avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

En av de mange katakombene i Odessa.

En av de mange katakombene i Odessa.

Dag 8: Hjemreise

Utpå formiddagen kjører vi mot lufthavnen i Odessa. Vi drar via Warszawa til Oslo, der vi er fremme tidlig på kvelden.

 

Hotellinformasjon

Hotel Jumbo Chişinau****
VisSkjul

Moderne hotell i Chişinaus grønne hjerte ved den sentrale Valea Trandafirilor park og sjø.
Rommene har alle moderne fasiliteter, samt bar og restaurant. Du finner også butikker og spisesteder i nærheten av hotellet.

 

Hotel Alexandrovskiy Odessa****
VisSkjul

Flott moderne hotell i sentrum på «jødegaten». Her er du i kort gangavstand fra byens severdigheter, som operaen, Potjomkintrappene, gågaten «Deribasovskaja» og markedet.
Der er bar og restaurant på hotellet og mange hyggelige spisesteder i området.
Rommene er romslige med alle moderne fasiliteter.

 

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Moldova

Drikkepenger

Drikkepenger er ikke inkludert i reisens pris. Det er kutyme å gi drikkepenger i Ukraina og Moldova til lokalguider og sjåfører. På noen restauranter legges 10—15 % drikkepenger (service charge) automatisk til i regningen, og her behøver man ikke å gi ytterligere drikkepenger. Selv om drikkepengesystemet er en del av landets kultur, er det naturligvis frivillig å gi.

Innkjøp

Prisnivået er lavt i forhold til i Norge. Du kan med fordel kjøpe kunsthåndverk, tepper, silke, tørket frukt, krydder, antikviteter, akvareller og klær.
 

Klima:

Vi reiser på for- og ettersommeren, da klimaet er mest behagelig. Typisk 25 grader midt på dagen og 20 grader morgen og kveld.
 

Mat & drikkevarer

Kjøkkenet i Odessa og Moldova er inspirert av retter fra Tyrkia og Russland. Ofte kraftige supper, grillet kjøtt, piroger og årstidens grønnsaker.
 

Tidsforskjell

+ 1 time
 

Vaksinasjoner

Som utgangspunkt er det ingen vaksiner som kreves med mindre man kommer fra gul feber-område. Vi anbefaler likevel alltid å ta kontakt med fastlegen og eller nærmeste vaksinasjonssenter, da dette fortløpende kan forandres.  Det er malaria i Usbekistan, men det er ikke mye, og ikke den farlige typen. Det er likevel lurt å beskytte seg mot mygg på kveldstid.

Valuta

Moldova bruker leu (2 leu til en norsk krone). Ukraina bruker hryvnja (3 hryvna til en norsk krone) Ta med euro i kontanter til veksling. Kredittkort kan normalt bare benyttes på større hoteller og i større butikker. Du kan også heve lokal valuta i minibanker.

 
Visum og pass

Det er visumfritt for alle norske statsborgere. Du må ta med passet til utflukten i Transnistria.