Hviterussland - Den siste sovjetrepublikken · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
5 Dager

Et besøk i Hviterussland er en markant annerledes opplevelse, og besøkende har nå for alvor fått øynene opp for hvilket spennende og gjestfritt land som gjemmer seg midt i Europas hjerte. Lonely Planet har ikke uten grunn satt Hviterussland på topp 10-listen over nye reisemål i 2019. Hviterussland er som et åpent friluftsmuseum fra sovjettiden – du vil bli positivt overrasket!

Hviterussland eller Belarus er et land som intet annet i Europa. Det ble selvstendig etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991, og her finner man fremdeles hammer og sigd, Lenin-statuer, kjempestore plasser, sovjetiske praktbygninger fra stalintiden – og sikkerhetstjenesten heter fremdeles...

Et besøk i Hviterussland er en markant annerledes opplevelse, og besøkende har nå for alvor fått øynene opp for hvilket spennende og gjestfritt land som gjemmer seg midt i Europas hjerte. Lonely Planet har ikke uten grunn satt Hviterussland på topp 10-listen over nye reisemål i 2019. Hviterussland er som et åpent friluftsmuseum fra sovjettiden – du vil bli positivt overrasket!

Hviterussland eller Belarus er et land som intet annet i Europa. Det ble selvstendig etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991, og her finner man fremdeles hammer og sigd, Lenin-statuer, kjempestore plasser, sovjetiske praktbygninger fra stalintiden – og sikkerhetstjenesten heter fremdeles KGB. Hviterussland valgte å la dette være et minne om landets historie, og statuene med datidens helter ble derfor ikke fjernet som i de andre sovjetrepublikkene. I dag danner Hviterussland derfor ofte ramme for filmopptak om det gamle Sovjetunionen.

Hviterussland ble svært hardt rammet under andre verdenskrig, og landet ble alvorlig påvirket av Ukrainas ulykke på atomkraftverket Tsjernobyl. Selv om dagens Hviterussland på mange måter viderefører en masse fra sovjetrepublikken, som ble opprettet i 1919, er landet i rivende utvikling. Flere og flere internasjonale forretningskjeder dukker opp i gatebildet, og nye hoteller, stemningsfulle kaféer, fasjonable cocktailbarer og hyggelige gourmetrestauranter. Landskapet preges av en nesten uberørt natur, med mørkeblå vann, klare elver og store, dype, grønne skoger med ulver, gauper, brunbjørner, bisoner og fugler. Over myrer og enger ser man store storkeflokker – et fantastisk syn. Storken er helt forståelig blitt Hviterusslands symbol.

Gled deg til en eventyrlige reise, der vi opplever den verdensberømte maleren Marc Chagalls sjarmerende fødeby Vitebsk, med vakre barokkirker ved bredden av elva Dvina. Det er en spesiell kitsch-opplevelse å bo på et av byens sovjet-hoteller, der tiden synes å ha stått stille. På landet kommer vi tett innpå hviterusserne når vi blir invitert inn til hjemmelaget lunsj hos en familie i datsjaen deres. Det blir en autentisk opplevelse med ekte gjestfrihet. Minsk er nærmest én stor severdighet i seg selv. Her venter en velfungerende og moderne hovedstad krydret med ekte minner fra sovjettiden. Vi bor på et av byens mest etterspurte hoteller, som ligger i gangavstand fra de fleste severdigheter. Minsks gastronomiske utvalg er stort; her finnes alt fra sovjetisk inspirerte folkekafeteriaer til amerikansk fastfood og italienske, japanske og andre lekre gourmetretter.

Etter at EU-borgere nå visumfritt kan besøke Hviterussland, er det åpnet opp for helt nye muligheter. Nådde du ikke å oppleve Sovjetunionen før murens fall, eller ønsker du å merke ekkoet fra den gang, så bli med på denne enestående kulturreisen i Europas tryggeste land, der prisnivået samtidig er deilig lavt. Det er nå du skal besøke Hviterussland, mens mye fremdeles er som det var.

 

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
695,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Minsk t/r
 • Transfer til og fra flyplass
 • Alle skatter og avgifter
 • 2 netter i Vitebsk på Hotel Luchesa***
 • 2 netter i Minsk på Monastyrski Hotel***+
 • 4 x frokost (2.-5. dag)
 • 3 x lunsj (2.-4. dag)
 • 1 x middag (1. dag)
 • Byrundtur i Vitebsk
 • Besøk på Chagalmuseet
 • Besøk i Vitebsk Synagoge
 • Byvandring i Minsk
 • Engelsktalende lokalguide 
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen

 

Dagsprogram

1. dag: Det sjarmerende Vitebsk

Om morgenen flyr vi fra Oslo med Air Baltic via Riga til Minsk. I buss fortsetter vi mot nord til Chagalls gamle fødeby Vitebsk, der vi skal bo to netter på et nyrenovert hotell i sovjetisk stil. Om kvelden hygger vi oss ved den store Seiersplassen på én av byens mest populære restauranter. Vi nyter klassiske hviterussiske retter, som den berømte salaten med sild og egg, som er toppet med en fargerik rødbetblanding, og vi skal smake landets nasjonalrett draniki – lekre, sprø potetkaker.
Inkluderte måltider: Middag.     

Vakkert oversiktsbilde av Vitebsk.

Vakkert oversiktsbilde av Vitebsk.

2. dag: I den verdensberømte Marc Chagalls fotspor

På den spennende byrundturen går vi gjennom byens historiske sentrum med fine gater dekorert med flotte gatelykter, som leker vakkert med de gylne fargene på kuplene på de vakre kirkene, og vi nyter det enestående panoramaet over elva Dvina.     
Maleren Marc Chagall (1887—1985) var født og oppvokst i Vitebsk. Senere flyttet han til St. Petersburg, der han studerte kunst. Et legat førte ham videre til Paris, og her malte han noen av sine mest berømte bilder. Mange av maleriene hans er små fortellinger fra barndommen hos hans jødiske familie. Chagalls bilder er som eventyr, med skildringer av livet, og han var blant 1900-tallets mest elskede kunstnere. Vi besøker Chagalls barndomshjem og Chagalls Kunstgalleri, som rommer en fantastisk samling med 300 originale tegninger og malerier, skjenket av mennesker fra hele verden. Deretter kikker vi inn i byens nye synagoge, som er utsmykket med kopier av Chagalls berømte vinduer i Jerusalem.
Vitebsk er et mekka for Hviterusslands kunstnere. Det ser man tydelig i gatebildet, der barn har dekorert benker og unge kunstnere har malt vakre malerier på husmurer. Andre steder ser man hager med fargestrålende hagegrinder. Legg også merke til hvordan veggene er dekorert med kunst på vår spennende lunsjrestaurant.
Om ettermiddagen besøker vi den vakre domkirken St. Uspenskij, som ligger eventyrlig til på en liten åstopp med formidabel utsikt over byen. Å høre landets største og magiske kirkeklokker ringe her er som den vakreste musikk. Tid på egen hånd i den gamle gågaten Suvorov, før turen går tilbake til hotellet. Har du lyst, kan du bli med reiselederen på lokal restaurant for egen regning og oppleve byens hyggelige kveldsstemning i skjæret fra de gamle lampene.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj.

Den vakre domkirken St. Uspenskij.

Den vakre domkirken St. Uspenskij.

3. dag: Besøk hos privat familie

På mindre veier forbi fargerike trehus spredt i landskapet med skogen i bakgrunnen og storkene på markene kommer vi til familien Gennadij Ivanovitsj og Galina Aleksejevnas hyggelige datsja midt ute på landet. Mange familier har som i sovjettiden en datsja, en form for sommerhus med en liten kjøkkenhage. Her er vi invitert til lunsj med hjemmelagede spesialiteter, og dertil nyter vi den velsmakende bjørkesaften bjarósavik sammen med en liten vodka. Kanskje prøver vi også her en vodka med tranebær eller pepperrot? Her merker vi tydelig hviterussernes spesielle gjestfrihet.
Sent på dagen kommer vi til hovedstaden Minsk, der vi skal bo i to netter på et skjønt hotell i hjertet av byen. Det er bare noen få minutters gange til gode restauranter, der det serveres både hviterussiske og internasjonale retter.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj.    

Kveldsstemning over Minsk.

Kveldsstemning over Minsk.

4. dag: Byvandring i Minsk

En stor del av Minsk ble ødelagt under andre verdenskrig, men byen er i dag fullstendig gjenoppbygd. De stalinistiske retningslinjene med gigantiske bygninger, brede bulevarder, store plasser og mange grønne områder preger byen, men byggestilen er supplert med moderne høyhus i glass og stål, kjøpesentre, restauranter og kafeer. Minsk er en skjønn blanding av sovjetisk stil krydret med vestlig kapitalisme. Den skiller seg ut som den mest velstående byen i Hviterussland og er en av verdens reneste hovedsteder. Det er en fornøyelse å gå rundt i byen, der det både på fortauene og i de velholdte parkene er god plass til den enkelte. Langs den svingende Svislatsj-elva er der en deilig vandresti med utsikt mot vakre kirker og pompøse krigsminnesmerker, og her er det boder med kunsthåndverk. Minsk er en av Europas mest særpregede hovedsteder – hyggelig og med en deilig avslappende atmosfære.
På byvandringen passerer vi Rådhuset og kommer på Leningaten til varehuset GUM, som var Sovjetunionens svar på Magasin. Har du besøkt Moskva for 30 år siden, vil du kunne gjenkjenne stemningen. Varehuset er ikke forvandlet til et moderne stormagasin, men har i stor utstrekning bevart den opprinnelige stilen, der hylle etter hylle er fylt med lokale merker innenfor klær, boliginnredning og kjøkkenutstyr. Legg merke til de store lysekronene og den elegante trappen som forbinder etasjene. Å besøke GUM er en annerledes shoppingopplevelse. På Uavhengighets-avenyen med KGB-bygningen og på Karl Marx-gaten til ”Den gamle manns kafé”, der vi nyter en kopp kaffe før vi når Mikhailovskij-parken med byens berømte skulptur ”Piken med paraply” av Vladimir Zjbanov. På Uavhengighetsplassen, som er én av Europas største, besøker vi Den røde kirken og ser den enorme regjeringsbygningen, som voktes av den store Lenin-statuen. På en metrotur opplever vi den underjordiske verdenen, der stasjonene er smykket med statuer, lysekroner, hammer og sigd. Vi nyter en deilig lunsj på en hyggelig lunsjrestaurant og smaker den populære kvas – en alkoholfri drikk laget av maltet brunt brød. Turen slutter med et besøk på Tårenes øy med krigsmonumentet for de falne soldatene i krigen med Afghanistan.
Kvelden er avsatt til egne opplevelser. Vi kan anbefale en opera- eller ballettforestilling på Bolsjoj-teatret i Minsk; det er lett å kjøpe billettene online hjemmefra.  Nyt en gourmetmiddag på 28. etasje på The View Restaurant med flott utsikt over byen, et lekkert måltid på den sjarmerende Grand Kafé, eller prøv kanskje den kjente soljanka-suppen på én av de lokale restaurantene! Uansett hva du velger, er alt sammen i gangavstand fra hotellet.   
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj.

Den røde kirken- Minsk.

Den røde kirken- Minsk.

5. dag:  Hjemreise

Formiddagen står i kunstens tegn. På en liten spasertur gjennom Oktobergaten opplever vi Minsks imponerende gatekunst med kjempestore veggmalerier, og deretter ser vi utenfra det imponerende nasjonalbiblioteket, som er formet som en diamant. Inngangen er bygd som om den var en åpen bok. Etter et spennende opphold i Hviterussland flyr vi om ettermiddagen med Air Baltic via Riga tilbake til Oslo.
Inkluderte måltider: Frokost.

Det flotte biblioteket i Minsk.

Det flotte biblioteket i Minsk.

 

Hotellinformasjon

Hotel Luchesa ***
VisSkjul

Stort hotell bygd i sovjetisk stil med sentral beliggenhet bare 2,5 km fra den gamle bydelen. Det er kun 100 meter til nærmeste restaurant og supermarked, og der er gode bussforbindelser direkte til det historiske sentret. Det er en tidslomme å bo på dette hotellet, som nylig er blitt renovert. Man har på en spennende måte valgt å bevare den autentiske innredningen fra den svunne sovjetiske perioden. Det er en god stemning på hotellet, som er kjent for sin hviterussiske gjestfrihet. Hotellet har et lite treningssenter, sauna, frisør, biljard, heis, bar og restaurant på 14. etasje med panoramautsikt.

Rom
Alle 140 rom er uensartet, men utstyrt med TV, safe, gratis WiFi og bad med toalett samt badekar/dusj.  

Les mer om hotellet her

 

Monastyrski Hotel***
VisSkjul

Gled deg til å bo på dette sjarmerende og veldig populære hotellet med fantastisk beliggenhet i hjertet av den historiske bydelen, bare 100 meter fra den berømte Helligåndskirken, 500 meter fra kjøpesentret Gum og 200 meter fra nærmeste metrostasjon. Overalt finner du hyggelige restauranter og kaféer. Det hviler en spesiell stemning over det tidligere klostret, som siden 2014 har fungert som hotell og ikke uten grunn er byens mest etterspurte. Hotellet har treningssenter, sauna, biljard, heis, bar og en meget elegant restaurant.

Rom
Alle lydisolerte rom er utstyrt med TV, klimaanlegg, safe, minibar, kjøleskap, gratis WiFi, bad med toalett, badekar/dusj samt hårføner.

Les mer om hotellet her