Visumfri

Usbekistan · 1001 natts eventyr · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
9 Dager

Den historiske Silkeveien har i over 2000 år gått gjennom Usbekistan. Å reise i karavanenes fotspor med Sentral-Asias berømte silkeveisbyer Tasjkent, Bukhara og Samarkand er en opplevelse i særklasse.

Silkeveien var et forgrenet veinett mellom øst og vest gjennom Sentral- og Sør-Asia – en handelsvei på mer enn 8000 kilometer. Karavanenes strabasiøse reise gjennom ørkener, over stepper og fjellpass varte ofte mer enn et år. Med kameler kom karavanene seg igjennom nesten ufremkommelige reiseruter til Usbekistan – det golde landet med ørkener og fjellområder som lå like i hjertet av ruten. Byene skaffet seg rikdommer i kjølvannet av karavanene, men...

Den historiske Silkeveien har i over 2000 år gått gjennom Usbekistan. Å reise i karavanenes fotspor med Sentral-Asias berømte silkeveisbyer Tasjkent, Bukhara og Samarkand er en opplevelse i særklasse.

Silkeveien var et forgrenet veinett mellom øst og vest gjennom Sentral- og Sør-Asia – en handelsvei på mer enn 8000 kilometer. Karavanenes strabasiøse reise gjennom ørkener, over stepper og fjellpass varte ofte mer enn et år. Med kameler kom karavanene seg igjennom nesten ufremkommelige reiseruter til Usbekistan – det golde landet med ørkener og fjellområder som lå like i hjertet av ruten. Byene skaffet seg rikdommer i kjølvannet av karavanene, men fikk også nye impulser i form av religion, språk og arkitektoniske kunstverker som stadig pryder særlig Bukhara og Samarkand. Silkeveien hadde gjennom århundrer stor betydning – helt frem til 1300-tallet og Vasco da Gamas oppdagelse av sjøveien til India, da Vesten i stigende grad selv ble i stand til å fremstille silke. I dag er kamelene utskiftet med biler, som kjører på veier anlagt nær de gamle karavanestrekningene.

Etter mer enn 70 år som en del av Sovjetunionen ble Usbekistan selvstendig i 1991. Den vennlige og gjestfrie befolkningen har bevart sine eldgamle tradisjoner og har klart å gjenskape sin egen spesielle identitet og kultur. Usbekistan er et muslimsk land, men annerledes enn de fleste andre muslimske land. Her bærer ingen kvinner slør eller hijab, minaretene kaller ikke til bønn, og man kan få svinekjøtt på mange restauranter. Det er plass til synagoger, kirker og templer, og man kan ferdes trygt overalt. 

Mange berømte krigere, som Alexander den store, mongolenes folkehelt Dsjengis Khan og arabiske kalifer reiste gjennom Sentral-Asia med ild og sverd. På en reise langs Silkeveien i det gamle Usbekistan kan du for alvor merke historiens vingesus. Bukhara og Samarkand er som levende museer, og de regnes blant verdens eldste byer. Her fornemmer man makten og rikdommen som oppstod for mange århundrer siden, da handelskaravanene kom forbi med krydder, silke, edelsteiner, røkelse, porselen og kaffe. Den hellige byen Bukhara har mer enn 140 arkitektoniske monumenter og blir kalt sjelens skjønnhet! Samarkand blir derimot kalt jordens skjønnhet. Alexander den store skal ha sagt: ”Alt jeg har hørt om Samarkands skjønnhet er sant, bortsett fra at den er enda vakrere enn jeg hadde forestilt meg.”
 

Kort over Usbekistan

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
1495,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Tasjkent t/r
 • Alle skatter og avgifter
 • Transfer flyplass-hotell t/r
 • 3 netter i Tasjkent på Hotel Uzbekistan****
 • 3 netter i Bukhara på Hotel Malika***
 • 2 netter i Samarkand på Bibi Khanym Hotel***
 • Ekspresstoget Afrasaib: Tasjkent-Bukhara (økonomikl.)
 • Ekspresstoget Afrasaib: Bukhara-Samarkand (økonomikl.)
 • Ekspresstoget Afrasiab: Samarkand-Tasjkent (økonomikl.) 
 • 8 x frokost (2.-9. dag)
 • 1 x lunsj i privat hjem (8. dag)
 • 1 x te m/kake (4. dag)
 • 5 x middag (2. 3. 5. 6. og 7. dag)
 • 1 x middag m/folkloreshow (4. dag)
 • Besøk i Khasti Imam-komplekset
 • Besøk i Ark-festningen
 • Besøk i Samanid-mausoleet
 • Entré til madrasaene Ulugbeg og Abdul Aziz Khan
 • Besøk i keramikkverksted i Guijduvan
 • Entré til Gur Emir-mausoleet
 • Besøk i De dødes by – Shahi Zinda
 • Entré til Bibi Khanum-moskeen
 • Besøk i den orientalske basaren Siab
 • Besøk i bakeri
 • Omvisning på silkefabrikk
 • Besøk på silkepapirverksted
 • Orientalsk moteshow
 • Norsktalende reiseleder

Dagsprogram

1. dag: Mot Usbekistan

På ettermiddagen flyr vi fra Oslo med Turkish Airlines via Istanbul til Usbekistan. 

2. dag: Tasjkent – Østens stjerne 

Vi ankommer kl 06.15 på morgenen neste dag lokal tid, som svarer til 03.15 norsk tid. Utpå formiddagen spiser vi frokost og gjør oss klar til de kommende opplevelsene. På en spennende byrundtur ser vi Sentral-Asias største by. Tasjkent er en moderne by med mange parker og flotte administrative bygninger – en kontrast mellom fortid og nåtid. I den gamle bydelen besøker vi Khasti Imam-komplekset med religiøse bygninger fra 1400- og 1500-tallet, og vi ser den fornemme Barak Khan-madrasaen (koranskolen) med vakre dører prydet med treskurd. Bygningen er omdannet til et spennende senter med kunsthåndverk i form av fine treskurdarbeider, miniatyrmalerier, malerier på silkepapir, silkeskjerf, keramikk m.m. Turen går videre til byens vakreste plass, Mustakillik-plassen (Uavhengighetsplassen), og til monumentet "Mot" for ofrene fra jordskjelvet i 1966. Om kvelden nyter vi en velkomstmiddag på en spennende lokal restaurant.

Monumentet 'Mot' på Mustakillik-plassen.

Monumentet 'Mot' på Mustakillik-plassen.

3. dag: Tasjkent – Bukhara

Om morgenen tar vi det helt nye ekspresstoget til Bukhara, der vi skal bo tre netter. Bukhara er en oase i Kizilkum-ørkenen og var en gang et selvstendig emirat. Bukhara er en av Sentral-Asias mest stemningsfulle byer med gamle gater, basar og hyggelige tehus på torget. Befolkningen bor og arbeider fortsatt i det gamle bysentret, som ikke har endret seg mye i de siste 200 årene. Den gamle bydelen er spekket med historiske bygninger, som alle vitner om datidens høye nivå for byggekunst. Her er det middelalderlige preget bevart, og det hersker en helt eventyrlig stemning rundt de gamle arkitektoniske perlene. Vi besøker Ark-festningen, som var symbolet på emirens storhet – en hel by med emirens hus, moské, regjeringsbygning, lagerrom, fengsel, henrettelsesplass, harem og tronstol. Som i Den forbudte by i Kina bodde her 3000 mennesker i disse omgivelsene isolert fra omverdenen. Deretter ser vi det berømte Samanid-mausoleet, oppført av brent murstein i enestående mønstre som skifter farge i forhold til solens plassering – et mesterverk av geometrisk mursteinsarbeid. Om kvelden hygger vi oss med middag på hotellet.

Ark-festningen i Bukhara.

Ark-festningen i Bukhara.

4. dag: Oasebyen Bukhara

Vi bruker hele dagen i Bukharas enestående gamle bydel. Overalt ser vi fantastiske moskeer med iøynefallende turkise mosaikker, madrasaer, mausoleer, imponerende plasser, byporter, minareter og kuppelkledde bygninger der det handles slik man har handlet i århundrer. Mange av byens minnesmerker er helt forståelig fredet av UNESCO. Bukharas vartegn er den berømte Kalan-minareten. Da den ble bygd i 1127, var den med sine 46 meter den høyeste bygningen i hele Sentral-Asia. Minareten fungerte som veiviser for handelskaravanene når de reiste gjennom ørkenen. Det var også herfra man kastet ned dødsdømte kriminelle. Når man spaserer rundt i de smale smugene mellom bygningene og vannbassengene, skal det ikke mye fantasi til for å forestille seg tidligere tiders handelsaktivitet. Vi besøker madrasaene Ulug-Bek og Abdul Aziz Khan før vi nyter en kopp te med kake i Tim Abdullah Khan fra 1577 – et av byens mest elegante karavanseraier, der man solgte silke og ullvarer. Vi fortsetter til "Trading Domes", der det er mulig å gjøre fine kjøp. Turen slutter ved Labi Hawz, som er et atmosfærefylt område med et stort vannbasseng omgitt av trær og gamle hus. Om kvelden nyter vi en stemningsfull middag med folkloreshow i en gammel madrasa. 

Inngangen til Abdul Aziz Khan.

Inngangen til Abdul Aziz Khan.

5. dag: Sommerpalasset Sitorai Mohi Khosa

Halvdagstur til det vakre sommerpalasset Sitorai Mohi Khosa, som ligger litt utenfor Bukhara. Palasset er utført i tradisjonell orientalsk stil og tilhørte Bukharas siste emir. Det berømte sommerresidensen er fylt med dekorativt kunsthåndverk fra Europa, Usbekistan, Russland, Kina og Japan. Vi ser vakre møbler, fornemt porselen, juveler, tepper, malerier og klær med gullbroderier. Besøket gir et spennende innblikk i emirens liv og den usbekiske overklassen. Vi har tid på egen hånd om ettermiddagen i Bukhara til shopping og kanskje en kopp te på en av byens hyggelige kafeer. Om kvelden hygger vi oss med middag på en lokal restaurant.    

Sommerpalasset Sitorai Mohi Khosa.

Sommerpalasset Sitorai Mohi Khosa.

6. dag: Samarkand

Vi ser byens jødiske kvarter innen vi forlater Bukhara og kjører med ekspresstog til Samarkand (90 minutter). På grunn av byens årtusenlange historie og den spesielle plasseringen på Silkeveien ble Samarkand særlig påvirket av persisk, indisk, arabisk og kinesisk kultur. Timur Lenk (Amir Timur) ønsket å bygge verdens hovedstad der, med overveldende vakre festninger, palasser, fontener, moskeer, madrasaer, karavanseraier og parker. Byen betar med sin drømmeaktige og romantiske atmosfære. Arkitekturen er gigantisk og helt overveldende. Intet sted blir Silkeveien levendegjort bedre enn i Samarkand, der vi bor to netter. Den gamle bydelen er ikke så godt bevart som i Bukhara, men rommer til gjengjeld Sentral-Asias mest eventyrlige kulturperler. Vi nyter dagens middag på hotellet.

Kjøpmann på marked i Samarkand.

Kjøpmann på marked i Samarkand.

7. dag: Samarkand – Østens perle

Vi besøker den fantastiske Registanplassen, som er en av verdens vakreste plasser, harmonisk og flott omgitt av enorme madrasaer. Plassen var Timurrikets offisielle sentrum. Vi ser Gur Amir-mausoleet før besøket i De dødes by, Shahi Zinda. Det er eventyrlig å gå i de lange, smale gatene, som fører oss rundt mellom enestående gravmæler – et kompleks med mer enn 20 fantastiske byggverker fra 1200- til 1400-tallet. Den flotte inngangsportalen er dekket med fargerike kakler. Stedet er et viktig mål for mange pilegrimer. Vi besøker også Sentral-Asias største moské, den enestående Bibi Khanum-moskeen, bygd av Timur. Den unike mosaikken i vakre mønstre med sterke grønne og blå farger gjør moskeen til en av de flotteste i den muslimske verden.
Fargerike og duftende boder lokker i den orientalske basaren, Siab. Eksotiske frukter, grønnsaker, krydder, klær og silkestoffer ligger side om side. Her kan du gjøre mange fordelaktige kjøp. Vi ser den store avdelingen med typiske nan-brød fra Samarkand pyntet i alle regnbuens farger og mønstre, og fortsetter til et lite bakeri, der de lekre brødene blir fremstilt i spesielle ovner. Mustahkam og mannen hennes, som eier bakeriet, forteller gjerne morsomme sagn om de tradisjonsrike brødene og gir smaksprøver. senere på dagen skal vi besøke er verksted for tradisjonell produksjon av silkepapir. Middagen spiser vi på et senter med kunsthåndverk. Har du lyst, kan du bli med reiselederen på en kveldsspasertur til den vakkert opplyste Registanplassen.

De dødes by, Shahi Zinda, i Samarkand.

De dødes by, Shahi Zinda, i Samarkand.

8. dag: Samarkand – Tasjkent

I dag besøker på en silketeppefabrikk der ca. 200 kvinner er ansatt. På en spennende omvisning på fabrikken følger vi hele produksjonen fra innfarging av silken med naturfarger til de ferdige teppeneVakre gamle tradisjoner er blitt gjenopptatt etter Usbekistans selvstendighet, bl.a. fremstilling av håndlaget silkepapir. Hos familien Meros ser vi den primitive og møysommelige prosessen. Deretter skal vi i kunstneren Valentina Romanenkos hjem overvære et fantastisk orientalsk moteshow før vi nyter en stor lunsj i privat hjem hos familien Samadov. Sist på ettermiddagen kjører vi med det nye høyhastighetstoget Afrosiab tilbake til Tasjkent på bare to timer. Te med snacks blir servert på toget. Underveis ser vi enorme bomullsmarker – Usbekistans hvite gull. Den siste natten i Usbekistan bor vi i Tasjkent. 

 Bomull – Usbekistans hvite gull.

Bomull – Usbekistans hvite gull.

9. dag: Hjemreise

Tidlig om morgenen flyr vi med Turkish Airlines, der vi ankommer midt på dagen. Vi ankommer Oslo sist på ettermiddagen. 
 

Hotellinformasjon

Hotel Uzbekistan ****
VisSkjul

Stort, sentralt beliggende hotell nær Amir Timur-plassen. Hotellet har heis, fitness-senter, sauna, massasjeklinikk, frisør, restaurant og kafé/bar. Alle rom i klassisk innredning med mørke tremøbler, klimaanlegg, minibar, hårføner og gratis WiFi.  

Les mer om hotellet her.
 

Hotel Malika ***
VisSkjul

Vi bor i hjertet av den gamle bydelen i gangavstand fra det atmosfærefylte området Labi Hawz. Hotellet er bygd i usbekisk stil med et spennende interiør og en hyggelig restaurant. På alle rom er det TV, minibar, klimaanlegg og gratis WiFi.

Les mer om hotellet her.

Bibi Khanym Hotel ***
VisSkjul

Lite, sjarmerende boutique-hotell innredet i usbekisk stil, i hjertet av den gamle bydelen ved Bibi Khanum-moskeen og Siab-basaren. Det er bare ti minutters gange til Registanplassen. På hotellet finner du restaurant, takterrasse med panoramautsikt og safe i resepsjonen mot gebyr. Alle rom er med typisk treutskåret stukktak, hårføner og WiFi mot betaling.

Les mer om hotellet her.
 

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Informasjon

Drikkepenger
Drikkepenger er ikke inkludert i reisens pris. Det er kutyme å gi drikkepenger i Usbekistan til lokalguider og sjåfører. På noen restauranter legges 10-15% drikkepenger (service charge) automatisk til i regningen, og her behøver man ikke å gi ytterligere drikkepenger. Selv om drikkepengesystemet er en del av landets kultur, er det naturligvis frivillig å gi.
 
Elektrisitet
220 V. Kontaktene er annerledes enn i Norge. Vi anbefaler å ta med adapter eller batteridrevne el-artikler.
 
Fotografering
Ved en del severdigheter blir det oppkrevd et mindre gebyr for fototillatelse.
 
Innkjøp
Prisnivået er lavt i forhold til i Norge. Du kan med fordel kjøpe kunsthåndverk, tepper, silke, tørket frukt, krydder, antikviteter, akvareller og klær.
 
Klima

Tasjkent Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Max temp. 6 8 14 22 27 33 36 34 29 21 14 9
Min. temp. -3 -2 4 10 14 18 19 17 12 7 3 0
Nedbør 54 47 72 64 32 7 3 2 5 34 45 53

 

Samarkand Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Max. temp. 6 8 14 21 26 32 34 32 28 21 15 9
Min temp. -4 -2 3 9 13 16 18 16 11 6 2 -1
Nedbør 44 39 71 63 33 4 4 0 4 24 28 41

 
Mat & drikkevarer
Det usbekiske kjøkkenet er inspirert av retter fra Tyrkia og Russland. Ofte kraftige supper, grillet kjøtt og sammenkokte retter med kjøtt og grønnsaker.
 
Takt og tone
Sett fra deg skoene utenfor ved besøk i en moské eller i et privat hjem. Knær og skuldrer skal være tildekket – det gjelder særlig for kvinner.
 
Tidsforskjell
+ 4 timer
 
Vaksinasjoner
Som utgangspunkt er det ingen vaksiner som kreves med mindre man kommer fra gul feber område. Vi anbefaler likevel alltid å ta kontakt med fastlegen og eller nærmeste vaksinasjonssenter, da dette fortløpende kan forandres.  Det er malaria i Usbekistan, men det er ikke mye, og ikke den farlige. Det er likevel lurt å beskytte seg mot mygg på kveldstid. 

Valuta
Usbekisk som (UZS). Ta med USD i kontanter til veksling i Usbekistan. Kredittkort kan normalt bare benyttes på større hoteller og i større butikker. Vær oppmerksom på at minibanker bare finnes i begrenset omfang. Ta vare på kvitteringer for veksling; de skal benyttes ved evt. tilbakeveksling i forbindelse med utreise.
 
Visum
Fra 1. februar 2019 er det visumfritt for alle norske statsborgere