Oman · Sultanens vidunderlige land · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
9 Dager

En eventyrlig reise til Midtøstens vakre og fredelige land på Den arabiske halvøya. Opplev en overflod av naturlig skjønnhet og stor gjestfrihet i et land som er fylt med autentiske opplevelser og ennå ikke er nedrent av besøkende. La den arabiske drømmen bli virkelighet.

Reisende har gjennom århundrer vært trollbundet av Omans natur; det samme blir vi når vi utforsker dette billedskjønne landet, der vi tar utgangspunkt fra to av Omans vakre byer. Vi bor i den praktfulle hovedstaden Muscat med den eventyrlige suqen (markedet) og den helt vidunderlige bukta. Det er vanskelig å forstå at den for bare 40...

En eventyrlig reise til Midtøstens vakre og fredelige land på Den arabiske halvøya. Opplev en overflod av naturlig skjønnhet og stor gjestfrihet i et land som er fylt med autentiske opplevelser og ennå ikke er nedrent av besøkende. La den arabiske drømmen bli virkelighet.

Reisende har gjennom århundrer vært trollbundet av Omans natur; det samme blir vi når vi utforsker dette billedskjønne landet, der vi tar utgangspunkt fra to av Omans vakre byer. Vi bor i den praktfulle hovedstaden Muscat med den eventyrlige suqen (markedet) og den helt vidunderlige bukta. Det er vanskelig å forstå at den for bare 40 år siden var en liten middelalderlig by omgitt av en bymur med tre porter som ble lukket ved solnedgang. Gled deg til å oppleve Arabias juvel, som er en skjønn blanding av det gamle tradisjonsrike Oman og en moderne metropol i en av verdens reneste hovedsteder. Gled deg også til å bo i Omans gamle hovedstad Nizwa, som er omgitt av en overflod av naturlig skjønnhet: spektakulære fjell, beduinenes kobberfargede sandørken, kameler, frodige oaser, grønne daler og fantastiske landsbyer, gamle fort og utsiktstårn som gjemmer på hver sin historie. Her venter et moderne arabisk eventyr fylt med autentiske opplevelser, som vi utforsker både med buss, i firehjulstrekkere, til fots og i en tradisjonell dhow-båt.

”De tre vise menn fra Østerland” kom med røkelse og myrra. En gang drog røkelseskaravanene opp gjennom den store arabiske ørkenen til Middelhavet med duftende stoffer til de greske og romerske rikene. Omans hvite gull var sentrum for verdenshandelen, og i dag nyter man fremdeles godt av den eksklusive røkelsen fra Boswellia-trærne som blir brent overalt i landet. Inntil slutten av 1980-årene var Oman et lukket land, med et middelalderlig styre og restriktive leveregler; det var et av de mest tilbakestående landene i den arabiske verden. Utviklingen tok fart i 1970, da den gamle konservative sultanen ble avsatt ved et kupp av sønnen Qaboos bin Said Al-Said (født 1940), som siden har styrt sultanatet. Med rådgivning og oljepenger har han klart å skape en moderne stat med godt utbygd veinett, sykehus og universiteter. Qaboos er ikke uten grunn svært godt likt av befolkningen.

Sultanatet Oman ligger ytterst på Den arabiske halvøya og er på størrelse med Norge, med cirka fem mill. innbyggere. Oman er et trygt land å besøke; her er kriminalitet nesten et ukjent begrep. På tross av oljerikdommene har det godt styrte landet forsøkt å holde fast ved sine gamle tradisjoner, som særlig lever videre i de små landsbyene og i de fargerike suqene. Møt den vennlige befolkningen, som med rette er stolte av sitt land. Å smake de søte dadlene og snuse inn duften av kaffe med kardemomme eller te med mynteblad er vanedannende, i likhet med den forfriskende limejuicen.

 

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Sandørkenen Wahiba Sands
895,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Muscat t/r
 • Alle skatter og avgifter
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • Kjøring i firehjulstrekkere (5. dag)
 • 4 netter i Muscat på Al Falaj Hotel****
 • 3 netter i Nizwa på Falaj Daris Hotel***+
 • 7 x frokost (2.-8. dag)
 • 3 x piknik-lunsj (3., 5., og 7. dag)
 • 6 x middag (2., 3., 4., 5., 6. og 8. dag)
 • Byrundturer i Muscat
 • Besøk i Den store moskeen
 • Besøk i Muscats gamle Muttrah-suq
 • Omvisning på fortet Nakhl
 • Besøk på Nizwas fredagsmarked, suqen og i tårnet
 • Besøk i ørkenfortet Jabrin
 • Besøk i pottemakerbyen Bahla
 • Besøk i spøkelsesbyen Tanuf
 • Omvisning på parfymefabrikken Amouage
 • Omvisning i operahuset
 • 2-timers tur med dhow-båt
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen

 

Dagsprogram

1. dag: Mot Oman

Ved middagstid flyr vi fra Oslo med Turkish Airlines via Istanbul til Oman.

2. dag: Eksotisk byrundtur i Muscat

Litt over midnatt kommer vi til Muscat og kjører straks til det deilige hotellet vårt, der rommet står til rådighet allerede ved ankomst. Det blir god tid til en lur både før og etter frokosten, før vi tidlig på ettermiddagen utforsker den vakre hovedstaden. Muscat bestod en gang av mindre landsbyer, som nå har vokst sammen og dekker et stort område på 1.500 km2. Vi kjører på den vakre tre kilometer lange Corniche, som strekker seg langs havnen og forbi de gamle kjøpmannshusene. Mellom de historiske portugisiske festningene Mirani og Jalali finner vi sultanens palass Al-Alam, som kun kan oppleves utenfra. Til fots fortsetter vi inn i regjeringsbydelen, med imponerende moskéer, bygninger, hager og fontener. Et fantastisk syn venter i Den store moskeen, som er bygd av marmor og sandstein. Vi ser bedesalens imponerende 4.300 m2 store teppe, som er fremstilt i ett stort stykke, og den enorme krystallysekronen. Legg merke til de turbankledde mennene med lange, hvite og ofte skreddersydde dishdasha-kjortler, smarte solbriller og moderne mobiltelefoner i hånden, når vi kjører langs kystveien til den gamle overdekkede Muttrah-suqen. Det oser av eventyr og orientalsk stemning i labyrinten med tilslørte kvinner og boder med gull, tepper, tørkler, fargerike klær, kunsthåndverk m.m. Luften er innhyllet i en aroma av krydder, sandeltre og røkelse, som om vi var midt i eventyret om Aladdin og den vidunderlige lampen hans. Om kvelden hygger vi oss med middag på hotellet.
Inkluderte måltider: Frokost, middag.

Den vakre tre kilometer lange Corniche.

Den vakre tre kilometer lange Corniche.

3. dag: Fortet i landsbyen Nakhl

Langs den fruktbare Batinah-kysten kjører vi gjennom daddelpalmelunder til landsbyen Nakhl, der vi besøker den imponerende gamle festningen på toppen av en klippe. Festningen er møblert med tradisjonelle møbler, kunsthåndverk og historiske effekter. Taket, dørene og vinduene har vakker treskurd, og fra toppen nyter vi den betagende utsikten over området. Vi fortsetter til de varme kildene i en nærliggende oase, der vi hygger oss med en piknik-lunsj i det fri før vi vender tilbake til Muscat, der middagen venter på hotellet.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag.

Den imponerende gamle festningen.

Den imponerende gamle festningen.

4. dag: Det fortryllende Nizwa

På mindre enn to timer ankommer vi til den historiske byen Nizwa, som ligger vakkert omgitt av palmer og noen av Omans høyeste fjell. Den sjarmerende byen Nizwa var en gang landets hovedstad, men er i dag Omans helligste by og blir ofte kalt Islams perle. Vi bor tre netter i Nizwa, som fra et middelalderlig samfunn har glidd pent inn i den moderne tidsalder. Vi besøker det livlige fredagsmarkedet med geiter, kyr og sauer, og drar videre til det imponerende Nizwa-tårnet, der en smal, svingende trapp fører opp til en enestående utsikt over byen og daddelplantasjer. På turen gjennom byens gamle suq fornemmer vi Orientens duft av parfyme, røkelse og krydder – og sølvsmedens hammer i det fjerne. Det er en eventyrlig opplevelse å besøke markedet og se de unike beduin-sølvsmykkene, berømte khanjar-dolker, kobberarbeider og de tradisjonelle arabiske kaffekannene. Her er det rike muligheter til å finne spennende minner å ta med i bagasjen hjem. Suqen er flott modernisert, og bak det store prosjektet står det danske firmaet COWI-Consult og den danske arkitekten Ole Brogaard Larsen. Arbeidet fikk førsteprisen i Golflandenes konkurrere om arabisk byarkitektur. Om kvelden nyter vi middagen på en spennende lokal restaurant, der vi kanskje skal smake kamelkjøtt?  
Inkluderte måltider: Frokost, middag.

Den historiske byen Nizwa.

Den historiske byen Nizwa.

5. dag: 1001 natts eventyr

Med erfarne sjåfører kjører vi i moderne firehjulstrekkere med plass til 4-5 personer i hver bil til den ubeskrivelig vakkert plasserte lille landsbyen Al-Misfah, som ligger gjemt mellom fjellene. Her dyrker man ferskener, druer, granatepler, bananer og fikener. Vi merker Omans eksotiske sus og kommer tett innpå den gamle vannledningen og falaj-vanningssystemet på en liten fottur gjennom den vakre og frodige vegetasjonen i Wadi Ghul med høye klippevegger.   
Vi finner et skjønt sted der vi kan hygge oss med piknik-lunsj. Deretter venter et enestående naturfenomen når vi kjører oppover Omans høyeste fjell, det 2.980 meter høye Jebel Shams – Solfjellet – kjent som Arabias Grand Canyon. Her nyter vi det fascinerende landskapet som folder seg ut i Akhdar-fjellene. Fra platået er det en formidabel utsikt langs klippeveggene i de imponerende fjellkløftene. Kveldens middag på hotellet byr på rike muligheter til å dele dagens store opplevelser med hverandre.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag.

Jebel Shams - Høyeste fjellet i Oman.

Jebel Shams - Høyeste fjellet i Oman.

6. dag: Fridag i Nizwa eller ekstrautflukt

Gå en oppdagelsestur på egen hånd i Nizwa, eller bli med på en fantastisk heldagstur til den store rødgule sandørkenen Wahiba Sands.
Inkluderte måltider: Frokost, middag.

Ekstraarrangement: Sandørkenen Wahiba Sands
Etter tidlig frokost kjører vi i buss til Bidya, og fortsetter derfra i firehjulstrekkere til Wahiba Sands. Ved inngangen til ørkenen slipper sjåførene litt luft ut av bildekkene for at vi skal kunne kjøre bedre i sanden. Som av en magnet blir man tiltrukket av Omans kjempemessige sandørken, med verdens største sanddyner, som er opptil 100 meter høye. Her er stille, og solen står nesten loddrett over den rødgylne, myke sanden. Her er ingen veier – kanskje et par kamelspor og en beduinfamilie. Tidligere foregikk beduinenes transport med kameler, men i dag benytter de moderne 4WD. Omanerne besøker ofte ørkenen i weekendene, der de slapper av og morer seg med bilrace opp- og nedover sanddynene – og om kvelden er det tid til å spille og synge under den åpne stjernehimmelen. Beduinene lever av dyrehold, med geiter og kameler. Boligen består av telt laget av vevde ulltepper. Beduinene er veldig gjestfrie, og vi håper å bli invitert på omani-kaffe og søte dadler hos en beduinstamme.
Etter piknik-lunsj i det fri går turen videre til den idylliske oasen Wadi Bani Khalid, som med sine naturlige vannhull og grønne områder står i sterk kontrast til ørkenen. Det turkisblå vannet skinner som en edelstein, der lysstråler brytes i et prisme.

 Wahiba Sands.

Wahiba Sands.

7. dag: Jabrin, Bahla, Tanuf og Muscat  

På turen tilbake til Muscat besøker vi ørkenfortet Jabrin, som med sine takkete tårn står vakkert i horisonten under den blå himmelen. Fortet er en av landets vakreste bygninger, med raffinert svingende ganger, skjulte trapper og et kunstnerisk interiør med dører utskåret i sedertre. Vi opplever den spennende pottemakerbyen Bahla, som leverer vannkrukker til hele landet. Underveis hygger vi oss med en piknik-lunsj i det fri og tar en pause i spøkelsesbyen Tanuf, der det for cirka 40 år siden bodde en stamme som gjorde opprør mot den daværende sultanen. Opprøret ble slått ned, og byen ble ødelagt av sultanens soldater. Ved denne ubebodde og halvt sammenraste byen forstår man at middelalderen i Oman ikke ligger så langt tilbake. Ankomst til Muscat, der vi skal bo en enkelt natt.    
Om kvelden kan du evt. nyte luksusen med en vidunderlig middag på det praktfulle luksushotellet The Cheti, som ligger direkte ut mot havet. Det er lett å ta en taxi til hotellet, som er designet i moderne arabisk stil.   
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj.

Jabrin.

Jabrin.

8. dag: Det eksklusive Muscat

Sent på formiddagen sjekker vi ut fra hotellet og tar en flott byrundtur. Vi besøker det naturhistoriske museet, som på forskjellig vis forteller om Omans mangfoldighet. Deretter fortsetter vi til Amouage, som fremstiller verdens dyreste og mest eksklusive parfyme. Qaboos ønsket å bevare Omans gamle parfymetradisjon og å kunne gi en spesiell gave til ledere fra andre land når de kom på besøk, og fabrikken åpnet derfor i 1983. Deretter venter en fantastisk omvisning i operahuset, som åpnet i 2011. Qaboos har alltid elsket klassisk musikk og kunst, og den imponerende bygningen med plass til 1.100 mennesker ble en gave til befolkningen. Det er en overveldende opplevelse å se denne unike bygningen oppført i moderne omansk arkitektur.  
Oman har en lang og stor tradisjon for båtbygging, men i dag er det bare noen få familier som bygger de tradisjonsrike trebåtene. Med dhow-båt legger vi ved kveldstid ut på en vidunderlig to timers tur langs Muscats historiske kyststrekning mens solen går ned. Å føle båtens lette vugging på havet og høre bølgene skvulpe mot kysten mens den eksotiske hovedstaden nesten funkler som en stjerne, er den skjønnneste måten vi kan si farvel til sultanens vidunderlige land på. Etter en hyggelig middag på lokal restaurant kjører vi sent på kvelden til lufthavnen, og derfra flyr vi etter midnatt med Turkish Airlines via Istanbul til Oslo.
Inkluderte måltider: Frokost, middag.

9. dag: Hjemkomst

På ettermiddagen ankommer vi til Oslo.

 

Hotellinformasjon

Al Falaj Hotel ****
VisSkjul

Hyggelig hotell med sentral beliggenhet i Muscat cirka fire kilometer fra den gamle Muttrah-suqen. Hotellet har et flott utendørs svømmebasseng med solterrasse, tennisbane, biljard, treningssenter, spa med velværebehandlinger, sauna og jacuzzi (fasilitetene er atskilt for kvinner og menn). Deilig kafé, salong, bar, restaurant og heis.

Rom
Hotellets 152 rom er alle godt utstyrt, med TV, safe, minibar, vannkoker, gratis WiFi, klimaanlegg og bad med toalett, dusj samt hårføner.

Les mer om hotellet her
 

Falaj Daris Hotel***
VisSkjul

Falaj Daris Hotel***+, Nizwa
Populært hotell i arabisk byggestil fem kilometer fra den gamle suqen i Nizwa. Hotellet er innredet på ett plan og har en liten hage, et pent utendørs basseng med liggestoler i hyggelige omgivelser, treningssenter og en deilig restaurant og bar.

Rom
Alle 55 rom er utstyrt med TV, klimaanlegg, safe, minibar, gratis WiFi og bad med hårføner.

Les mer om hotellet her

 

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

India

Pass og visum

Det kreves visum for norske statsborgere til Oman. I tillegg til et gyldig visum er det påkrevd med et pass som er gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato, og der må ikke være israelske stempler i passet. Visum er ikke inkludert i reisens pris, og den reisende har selv ansvar for å søke visum. Visum kan bestilles online på Omans ambassades offisielle hjemmeside: https://evisa.rop.gov.om/
Prisen er p.t. USD 64 pr. person, som skal betales via hjemmesiden med Visa eller Mastercard. Vær oppmerksom på at det ved bestilling av visum skal vedheftes/lastet opp en kopi av bildesiden av passet samt et nytt foto. Bestilling av visum skal foretas senest to uker før avreise. Ønsker du at Vitus Reiser skal foreta bestillingen, bes du ta kontakt med vår salgsavdeling senest fire uker før avreise. Vi gjør oppmerksom på at det blir oppkrevd et gebyr på kr. 700,- pr. person for denne servicen. Beløpet er eksklusiv prisen for visum.

Drikkepenger

I Oman er det kutyme å gi drikkepenger, og det er en del av hverdagen og landets kultur. Det er også en del av lønnen for de ansatte i servicebransjen, som man derfor bør respektere. På reisen er det inkludert drikkepenger til sjåfør, lokalguider og på spisesteder ved felles måltider. Bærerservice og drikkepenger på restauranter når du er ute på egen hånd, er ikke inkludert. Det er normalt å gi 10 % av regningens pris i drikkepenger hvis beløpet ikke automatisk settes på regningen. Vi understreker likevel at drikkepenger naturligvis er ganske frivillig.

Drikkevann

Det anbefales å kjøpe mineralvann på flasker, som kan fås overalt.

Elektrisitet

220 V. Stikkontaktene er som de britiske med tre pinner.

Fotografering

Det er forbudt å fotografere militære områder, grenseområder og lufthavner. Unngå å ta foto av mennesker uten å spørre først. Vil man fotografere mennesker, bør man spørre om tillatelse. Tilslørte kvinner og unge jenter ønsker normalt ikke å bli fotografert.

Shopping

Oman er et dyrt land, men her er spennende innkjøpsmuligheter som f.eks.: parfyme, krydder, gamle kobberting, arabiske kaffekanner og kashmir-tørkler.

Klima

Oman har et behagelig klima når man reiser på den beste årstiden, som normalt er februar og november. Selv om der er cirka 30 grader, er det en tørr varme. I Muscat kan det være litt kjølig om morgenen og om kvelden.

Feb: Muscat: 17-26 grader.
Nov: Muscat: 20-30 grader.

Påkledning

Ta med løsthengende klær som kan tas av og på etter behov. Tekkelig påkledning for kvinner er påkrevd, med skjørt/kjole under kneet og tildekkede skuldrer. Menn skal være kledd i lang bukse og skjorter med ermer, selv om man i de siste årene har myket opp reglene litt på dette. Stramtsittende klær, kort bukse og badetøy er forbudt for både menn og kvinner (unntatt på stranden). Ved besøk i Den store moskeen skal kvinner ta med sjal til å svøpe om hals og hode, langermet bluse og skjørt/kjole som når ned til anklene.
Mot betaling kan man leie en drakt ved inngangen. Mennene skal være kledd i skjorte med lange ermer. Ta dessuten med gode tursko, sandaler, solbriller, solhatt og badetøy (bikini er ikke tillatt).

Takt og tone

Ved besøk i moskeer og private hjem skal man alltid ta av skoene før man går inn. Bys man på mat, skal man benytte høyre hånd. Hilser man på en person av motsatt kjønn, ser man ikke vedkommende i øynene. Oftest håndhilser en mann ikke på en omansk kvinne. Når man spiser hos en privat familie, sitter man ofte på gulvet evt. med en pute i ryggen, og fotsålene må aldri vende direkte mot en omaner.

Tidsforskjell

+ 2 timer.
Tollfrie varer
Det kan innføres en kartong sigaretter og en liter brennevin pr. person ved innreise i Oman. Det skal bæres på en diskret måte, så det ikke er synlig i lufthavnen. Alkohol kan inntas på hotellrommet. Blader med lettpåkledde damer må ikke tas med; det gjelder også reklame for undertøy.

Vaksinasjoner

Det kreves ingen. Statens Seruminstitut og Rejseklinikken anbefaler likevel visse vaksinasjoner. Se evt. www.rejseklinikken.dk eller www.vaccination.dk. Vi anbefaler å ta kontakt cirka seks uker før avreise for nærmere informasjon. Rejseklinikken i Charlottenlund (telefon 39 63 01 15) gir 10 % i rabatt til Vitus Reisers gjester. Ta med reisebevis som dokumentasjon.

Valuta

Omanske rialer (OMR). Det kan heves penger med kredittkort i kontantautomater både i lufthavnen og flere steder i byene. Kredittkort aksepteres i vid utstrekning, men på markedene og i de små landsbyene betaler man kontant. Ta også med nye og fine eurosedler i kontanter.