Eksotisk natur og millionby

Kasakhstan - En opplevelsesreise for naturelskere · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
9 Dager

Kombiner en eksotisk millionby med praktfull natur!
I verdens niende største land venter det oss en fabelaktig skjønnhet i storslåtte nasjonalparker med et overflødighetshorn av fortryllende og særpregede landskaper. Den gamle hovedstaden Almaty er det perfekte utgangspunktet for eventyrlige jeep-turer i omegnen. Vi besøker den fantastiske røde kløften Tsjaryn-gjelet og noen av verdens aller vakreste innsjøer.

Kasakhstan ligger i Sentral-Asia langs den gamle Silkeveien. De store gressteppene var viktige for karavanene på reisen mot vest med silke, perler og krydder. Nomadene bodde i de runde telthusene og levde side om side med hestene og kveget. Den gangen lå nomadenes jurter...

Kombiner en eksotisk millionby med praktfull natur!
I verdens niende største land venter det oss en fabelaktig skjønnhet i storslåtte nasjonalparker med et overflødighetshorn av fortryllende og særpregede landskaper. Den gamle hovedstaden Almaty er det perfekte utgangspunktet for eventyrlige jeep-turer i omegnen. Vi besøker den fantastiske røde kløften Tsjaryn-gjelet og noen av verdens aller vakreste innsjøer.

Kasakhstan ligger i Sentral-Asia langs den gamle Silkeveien. De store gressteppene var viktige for karavanene på reisen mot vest med silke, perler og krydder. Nomadene bodde i de runde telthusene og levde side om side med hestene og kveget. Den gangen lå nomadenes jurter spredt utover landskapet som hvite blomster. Gjennom århundrer har Kasakhstans mangfoldighet av uovertruffen natur vært kjent av reisende som ble tiltrukket av de enorme områdene med høye, snødekte fjell, vidtstrakte stepper, blågrønne sjøer og brennende ørkener. På 1600-tallet ble nederlendernes kostbare og sjeldne tulipaner hentet fra Kasakhstan. I 1991 løsrev landet seg fra Sovjetunionen – og i dag tjener det godt på oljeutvinningen ved Kaspihavet.  Selv om Kasakhstan har et areal som hele Vest-Europa, er det for mange et ukjent land – enda mange sikkert husker at det var herfra Andreas Mogensen som den første dansken ble sendt ut i rommet i 2015.

Almaty er Sentral-Asias kulturby og ligger som en kulisse vakkert omgitt av de majestetiske Tianshan-fjellene. Her finnes arkitektur som forteller om byens utvikling gjennom tidene, med frodige trær langs de brede bulevardene.

Gud må ha planlagt det perfekt for Kasakhstan, for de vakreste naturparkene er konsentrert tett på hverandre nær Almaty. Med erfarne sjåfører og lokalguide kjører vi i jeep ut på en eventyrlig tredagerstur i den uberørte omegnen. Etter å ha kjørt av fra hovedveien er der ingen veiskilt, kiosker, suvenirbutikker eller vestlige toaletter. Naturen har fått lov til å være natur! Vi opplever Tsjaryn-gjelet – Kasakhstans svar på Grand Canyon i USA – og den første av de vakre Kolsaj-sjøene, som ikke uten grunn blir kalt Tianshan-fjellenes halskjede. Der hviler en mystisk aura over Kaindy-sjøen, med de fantastiske trestammene som stikker opp av det blågrønne vannet. Å se et bilde av Kaindy-sjøen kan få enhver til å sette Kasakhstan på listen over steder man må oppleve. I nasjonalparkene er det ingen hoteller, bare noen få privateide gjestehus med enkel innredning. Vi nyter synet av de høytsvevende kongeørnene i luften og opplever livet på landet som i gamle dager – det virker livsbekreftende og langt vekk fra masseturismen. 

 

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
1.995,-

Ekstra arrangementer

Falkefarm og orientalsk middag
795,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Almaty t/r
 • Alle skatter og avgifter p.t. kr. 1.080,-
 • 1 natt i Almaty på Hotel Kazakhstan ***+
 • 2 netter i Kolsaj-sjøenes Nasjonalpark på Guesthouse Tau Shelek  
 • 4 netter i Almaty på Hotel Kazzhol ****
 • 7 x frokost (2.-8. dag)
 • 1 x frokostpakke (9. dag)
 • 5 x lunsj (3., 4., 5., 6. og 8. dag)
 • 5 x middag (2., 3., 4., 5. og 8. dag)
 • 1 fl. vann på alle utflukter 
 • Byrundtur i Almaty
 • Besøk i Zenkov-kirken
 • Besøk på Musikkinstrumentmuseet
 • Billett til metroen
 • 3-dagers jeeptur
 • Entré til Tsjaryn-gjelets Nasjonalpark
 • Entré til Kolsaj-sjøenes Nasjonalpark
 • Svevebane til Medeo/Sjymbulak
 • Byvandring i Almaty
 • Svevebane til Kök Töbe
 • Besøk i etno-landsbyen Huns
 • Drikkepenger kr. 150,- til sjåfører og lokalguide
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen

Dagsprogram

1. dag: Mot Sentral-Asia

Om kvelden flyr vi fra Oslo med Air Baltic via Riga til Kasakhstan. 

2. dag: Almaty – Eplets by

Om morgenen kommer vi til Almaty, Kasakhstans største by – kjent for sin spektakulære beliggenhet omgitt av snødekte fjell. Almaty betyr ”eplets far”, siden eplet stammer herfra. Almaty er hjemstavn for mange eplesorter, og her er en vifte av epletrær i hele området.
Vi bor en enkelt natt på byens historiske Hotel Kazakhstan, som er Almatys vartegn og avbildet på pengesedler. Rommet er til rådighet allerede ved ankomsten. Frokost på hotellet og tid til avslapning etter reisen.
Om ettermiddagen drar vi ut på en liten byvandring, der vi besøker den sovjetiske minneparken for de 28 Panfilov-soldatene, som døde under andre verdenskrig. På siste skoledag setter elever blomster ved den evige flammen, og nygifte kommer for å bli fotografert. Som et stort dukkehus midt i parken ligger den vakre russisk-ortodokse Zenkov-trekirken i dropslignede farger og mønstre. I sovjettiden ble kirken brukt som museum og konsertsal. Siden er kirkens fargerike ikoner og veggmalerier blitt restaurert. Kirken gjennomgår igjen en renovering og forventes gjenåpnet i løpet av 2019. Vi kikker på det spennende museet, som har over 1000 musikkinstrumenter og ligger i en enestående trebygning, før vi kjører en tur med metro. Det tok mer enn 23 år å bygge den første metrolinjen, som åpnet i 2011. De ni metrostasjonene er flott utsmykket, som om de var et kunstmuseum.
Om kvelden byr vi velkommen med middag på vårt berømte hotell i panoramarestauranten på 26. etasje.

Inkluderte måltider: Frokost, middag

Den russisk-ortodokse Zenkov-trekirken.

Den russisk-ortodokse Zenkov-trekirken.

3. dag: Eventyret i den røde kløften – Tsjaryn Canyon

I dag starter vår tredagers rundtur i Kasakhstans uberørte natur. I jeep kjører vi gjennom små landsbyer og videre i terrenget til Tsjaryn Nasjonalpark, som ligger 220 km øst for Almaty og tett ved den kinesiske grensen. De eventyrlige rødgule sandklippene er Kasakhstans svar på Grand Canyon i USA. Selvom Tsjaryn-gjelet er mindre, regnes det for å være like imponerende. Tsjaryn-gjelet strekker seg langs Tianshan-fjellene og 154 km langs den dype elva Tsjaryn, som ligger i bunnen av den dype kløften. Gjennom tidene har vind, sol og vann skapt helt unike formasjoner i form av skulpturer i forskjellige størrelser. Gled deg til den eventyrlige fotturen på bare 40 minutter gjennom Slottsdalen i bunnen av kløften. En liten vei fører oss forbi de helt usedvanlig spennende klippeformasjonene i en verden av vakre rødlige nyanser og omgitt av bratte loddrette klipper, som minner om gamle slott, skulpturer og bueganger. Vi når elva ved et åpent område, der vi nyter en tradisjonell lunsj på områdets eneste restaurant. Tsjaryn-gjelet kan nytes både ovenfra og sett nedenfra, og der er pauser underveis ved spesielt flotte utsiktspunkter. Etter lunsj kjører vi til Månedalen og nyter den fantastiske panoramautsikten over området, som føles fullstendig uberørt av mennesker. Et møte med naturen og oss selv. Sent på dagen når vi frem til Kolsaj-sjøenes Nasjonalpark, der vi skal bo i to netter. Om kvelden hygger vi oss med en tradisjonell middag hos familien.      

Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

Tsjaryn Canyon - Den røde kløften.

Tsjaryn Canyon - Den røde kløften.

4. dag: Den mørkeblå Kolsaj-sjøen

Etter frokost venter det oss en annerledes og uforglemmelig opplevelse på grenseområdet til Kirgisistan. I det naturlige fjellreservoaret skapt av jordskred som blokkerte for Kolsaj-elva, dannet Kolsaj-sjøene seg. Vi besøker den første av sjøene i ca. 1800 meters høyde. Den er en kilometer lang, 400 meter bred og 80 meter dyp. Sjøens krystallklare vann er omgitt av skoger med høye trær, og på grunn av den øde beliggenheten vokser her sjeldne planter, blant annet alperose. Forskere har registrert 704 plantearter i nasjonalparken, hvorav 11 er klassifisert som sjeldne. Her er også et spennende dyreliv, blant annet med 197 fuglearter. Sjøene blir ikke uten grunn kalt Tianshan-fjellenes halskjede. Temperaturen svinger mye her, selv på varme sommerdager, og det kan være kaldt om natten. Vi følger en liten trekledd sti langs den ene siden av sjøen til et idyllisk utsiktspunkt. Har du lyst, kan du fortsette på den andre bredden på en relativt lett vandresti helt til enden. Derfra skal vi samme vei tilbake. Nyt sjøens mørkeblå farge, beundre speilbildene av skyene og trærne i vannflaten, lytt til stillheten og føl den friske luften. Underveis holder vi pause og hygger oss med en lunsjmatpakke. Har du ikke lyst til å gå de ca. to kilometerne, kan du slappe av på en benk, kjøpe en ridetur eller kanskje dra ut på en liten båttur. En dag i naturens tegn! Om kvelden venter middagen i gjestehuset vårt.

Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

Den mørkeblå Kolsaj sjøen.

Den mørkeblå Kolsaj sjøen.

5. dag: Kasakhstans perle – Den blågrønne Kaindy-sjøen

Turen fortsetter til Kaindy-sjøen, som ligger 2000 meter over havflaten. Kaindy-sjøen ble dannet under et jordskjelv i 1911, da et stort jordskred dekket kløften og oversvømte skogen. Å se sjøens mystiske landskap med de nærmest mumifiserte trestammene som overalt stikker opp av sjøens klare blågrønne vann, er ubeskrivelig vakkert. Det kalde vannet i den 400 meter lange og 30 meter dype sjøen gjør at trestammene er bevart. Kaindy er en sann åpenbaring – et særsyn man må oppleve med egne øyne. Kaindy-sjøen er forståelig nok blitt symbolet på Kasakhstan. På den lille fotturen ved sjøen opplever vi de naturskjønne utsiktspunktene både sett ovenfra og helt nede ved sjøen. Her er det litt stigninger og ujevnt terreng, og jorden kan være litt fuktig, men vi tar det rolig – opplevelsen er så stor at det er alle anstrengelser verdt. Du vil sent glemme dette fantastiske landskapet og den særegne roen som hersker ved denne naturskjønne sjøen.
Etter uovertrufne naturopplevelser i nasjonalparkene kjører vi til den lille landsbyen Saty, der vi nyter en deilig lunsj hos en privat familie. Deretter kjører vi tilbake til sivilisasjonen i hjertet av Almaty, der vi bor fire netter på et av byens mest populære hoteller. Om kvelden hygger vi oss med middag på hotellet.

Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

Den blågrønne Kaindy-sjøen.

Den blågrønne Kaindy-sjøen.

6. dag: Byrundtur i Almaty

Etter frokost kjører vi litt utenfor byen til Ili Alatau Nasjonalpark. Derfra kjører vi med svært moderne svevebaner opp til Medeo – verdens høyest beliggende olympiske isstadion. Vi fortsetter videre opp med svevebane til feriestedet Sjymbulak i 2260 meters høyde til et imponerende syn utover fjellene. I 1950-årene gikk skiløpere hele veien oppover fjellet for deretter på bare et øyeblikk å kjøre ned igjen! I dag er det et godt besøkt feriested med dyre restauranter. Tilbake igjen til Almaty og etter lunsj på lokal restaurant spaserer vi gjennom gågaten Panfilov fylt med moderne butikker, hyggelige kaféer og restauranter. Turen starter ved operaen og slutter ved det stemningsfulle Arbat, der kunstmalere og gateopptredende holder til.     
Vi møter det ekte Sentral-Asia på Det grønne markedet, der boder fordelt i to etasjer er fylt med nøtter, eksotisk frukt, tørket frukt, georgisk slikkeri, fargerike krydder, koreanske salater, friske grønnsaker, urter, kjøtt og fisk. Kikk inn i den store avdelingen med klær og kopivarer eller i den gammeldagse butikken med Almatys berømte sjokolade. Man blir lett fristet på Det grønne markedet, og selv om man må forhandle om prisen, er der gode kjøp å gjøre. Byrundturen slutter med enda en tur i svevebane, denne gangen til Kök Töbe, som ligger i 1100 meters høyde. Kök Töbe betyr den grønne åsen, og herfra har vi en flott utsikt over byen. Et yndet utfluktsmål for familier, som hygger seg i den lille fornøyelsesparken med minizoo.  
Har du lyst, kan du om kvelden for egen regning bli med reiselederen ut på en hyggelig restaurant.

Forbehold for stengning av svevebaner ved dårlig vær.

Inkluderte måltider: Frokost, lunsj  

Millionbyen Almaty.

Millionbyen Almaty.

7. dag: På egen hånd i Almaty  

Nyt formiddagen eller hele dagen på egen hånd med shopping i et av byens store innkjøpssentre, et gjensyn med Det grønne markedet, avslapning på en hyggelig kafé eller kanskje med en av hotellets spabehandlinger? Det er spennende å gå på oppdagelsestur og besøke markedene, som på mange måter fremdeles fungerer som i sovjettiden. Tro om ikke det lave prisnivået gjør at kofferten blir tyngre enn på utreisen?   

Ekstraarrangement: Falkefarm & orientalsk middag med show    
Om ettermiddagen besøker vi falkefarmen Sunkar. Falkejakten antas å ha sin opprinnelse i Sentral-Asia ca. 2000 år f.Kr. Kasakhene har en årelang tradisjon for å bruke både falker, ørner og hauker til jakt, og metoden er anerkjent av UNESCO. Rovfuglene er verdsatt til jakt på grunn av sitt instinkt og sin fart. Fuglene får lov å fly fritt, men en matbelønning lokker dem hver dag tilbake. Inntil oppfinnelsen av våpen var rovfuglene en avgjørende faktor, men i dag er det en sport og hobby. På en morsom og lærerik måte kommer vi tett innpå rovfuglene og får eksempler på den fantastiske jakten deres og de elegante flyveegenskapene. Et fremragende show på bare 30 minutter, der vi ser den majestetiske ørnen, den lynhurtige falken, den uhyggelige gribben, hauken og den sagnomspunne uglen.
Vi avslutter dagen med en stemningsfull middag på Alasha, som er en av byens beste restauranter. Det ånder av orientalsk atmosfære i restauranten, som er laget som et gammelt karavanserai. Ekte tepper, keramiske fliser og en skjønn duft av vannpiper. Vi nyter en flott tradisjonell middag og blir underholdt med musikk og orientalsk dans.  

Inkluderte måltider: Frokost

Besøk på falkefarm.

Besøk på falkefarm.

8. dag: Etno-landsbyen Huns

Vi springer tilbake i tiden og kommer tett innpå nomadenes fortid på den spennende heldagsturen til den lille familieeide landsbyen Huns, som ligger litt utenfor Almaty. Landsbyen fungerer som et levende friluftsmuseum. Her overværer vi et hesteshow med svært dyktige ryttere, ser hvordan de velsmakende baursak tilberedes (Kasakhstans svar på Berliner Pfannkuchen), bueskyting, musikk og dans. I nesten 1500 år var de filtfremstilte jurtene nomadenes tradisjonelle bolig. Vi hører om det vakre håndverket med mange detaljer, og smaker hestemelk. I dag brukes mer moderne jurter som sommerhus. Vi hører om de gamle ritualene og får kanskje lov til å overvære den lille seremonien som knytter seg til et barns ettårsdag. Mange av de gamle tradisjonene lever ennå videre i de kasakhiske familiene. Under besøket hygger vi oss med en tradisjonell lunsj i landsbyen.    

Avskjedsmiddag i gangavstand fra hotellet på en sjarmerende restaurant, der vi nyter det fantastiske georgiske kjøkkenet.

Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag     

Besøk i Huns.

Besøk i Huns.

9. dag: Hjemreise

Tidlig om morgenen kjører vi til lufthavnen og flyr med Air Baltic via Riga til Oslo. Frokostpakke fra hotellet er inkludert. Ankomst til Oslo først på ettermiddagen.

Inkluderte måltider: Frokost
 

 

 

Hotellinformasjon

Hotel Kazakhstan ***+
VisSkjul

Spennende historisk hotell med sentral beliggenhet i Almaty tett ved metrostasjon og med gode shoppingmuligheter i nærheten. En monumental bygning oppført i sovjetisk stil i 1977 og i dag Almatys vartegn. Den er avbildet på pengesedler. Landets første skyskraper med 26 etasjer er fortsatt en av landets høyeste bygninger og konstruert til å kunne klare et jordskjelv på ni på Richterskalaen. Hotellet har spa med sauna og mulighet for ekstra kjøp av massasjebehandlinger, heis, bar, restaurant og panoramarestaurant på øverste etasje med storslått utsikt over byen og fjellene.

Vi bor i nyrenoverte standardrom med klimaanlegg, TV, safe, minibar, gratis WiFi og bad med badekar/dusj, toalett og hårføner.      

Les mer om hotellet her

 

Guesthouse Zhibek Zholy
VisSkjul

Enkelt familieeid gjestehus vakkert beliggende på toppen av en liten ås i Kolsaj-sjøenes Nasjonalpark. Herfra er det en vidunderlig utsikt til den første av Kolsaj-sjøene bare 800 meter fra huset. Zhibek Zholy, som betyr Silkeveien, består av tre hytter med uensartede rom som er fordelt over to etasjer uten heis. Tillegg for dobbeltværelse med eget bad og toalett. Gjestehuset har spisestue – og har du lyst, kan du gå i russisk sauna mot betaling.

Hytte 1: Her er 5 firesengsrom med felles bad og toalett på gangen. I denne hytta finner vi også spisestuen. Rommene i denne hytta benyttes som enkeltrom.
 
Hytte 2 og 3: Hyttene er like og består hver av 7 rom. I første etasje er det 3 dobbeltrom med bad og toalett på rommet og 1 dobbeltrom med bad og toalett på gangen. På andre etasje er der 3 dobbeltrom med felles bad og toalett på gangen. 

Gjestehuset har ingen hjemmeside. 
 

Kazzhol Hotel ****
VisSkjul

Gled deg til å bo på dette moderne hotellet med fantastisk beliggenhet i hjertet av Almaty og med bare noen få minutters gange til nærmeste metrostasjon. Hotellet har en flott spa med treningssenter, innendørs svømmebasseng og sauna. Det er mulig å kjøpe massasje og skjønnhetsbehandlinger til rimelige priser. Hotellet har heis samt en hyggelig restaurant og bar.

Vi bor i 20 m2 store standardrom med klimaanlegg, TV, minibar, safe, gratis WiFi og bad med toalett, dusj og hårføner.

Les mer om hotellet her

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Praktisk informasjon om din reise til Kasakhstan

Kasakhstan

Kasakhstan er verdens niende største land og er omtrent på størrelse med  Vest Europa. Her finnes store mengder av blandt annet jernmalm, zink, gull, sølv, olje og naturgass. Landbruket består av avl av kyr, bomull, tobakk, frukt og grønnsaker. Landet er tynt befolket med sine 18 millioner innbyggere. Det bor mer enn 100 forskjellige nasjonaliteter i Kasakhstan, hvorav 1/3 er russere. I Stalintiden ble mange russere deporteret til arbejdsleire, og siden har det vært en større russisk indvandring i forbindelse med det store rumfartsprogram.

Det enorme land har kun tre større byer: Hovedstaden Astana, Atyrau og Almaty. Inntil Kazakhstan fikk sin selvstendighet etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 var Alma-Ata landets hovedstad. Byen skiftet navn til Almaty og er stadig landets største by med ca. 1,7 millioner innbyggere. Et gigantisk prosjekt startet i 1997, hvor man byggde en helt ny hovedstad, Astana, i landets nordlige del. Byen er verdens kaldeste hovedstad.

Man har religionsfrihet i Kasakhstan. Ca. 70% er muslimer, 27% er kristne især fra de slaviske og tyske etniske grupper, og resten tilhører andre trosretninger. Kazakhstan er veldig anderledes enn de fleste andre muslimske land. Her bærer ingen kvinner slør eller andre hodeplagg og øl og vin er tillat overalt. De gamle nomaders ritualer spiller en større rolle enn den muslimske tro.

Beklædning

Til opholdet i naturparkene: Ta med gode vandresko og en lett regnjakke, da været i fjellene kan være uforutsigbar. Vi anbefaler også lange bukser og en tynn langærmet genser. En myggspray, solkrem og solbriller er gode ting å ta med.   

Elektrisitet & vannforsyning

220V med samme stikk som i Norge. I nasjonalparkene finnes ganske få overnattingssteder, og her kan strømavbrytelser forekomme. Vannet oppvarmes via en generator. 

Indkøb

Prisnivået er veldig lavt i forhold til Norge. I Kasakhstan kan det med fordel kjøpes krydder, tørket frukt, sjokolade, sølvsmykker og kunsthåndverk laget av filt.   

Klima

I Kasakhstan er det store temperaturforskjeller. Helt fra minus 40 til pluss 40 avhengig av når og hvor man oppholder seg i landet. Vi reiser på den beste årstiden, hvor det ikke er de store temperaturforskjeller og hvor det er mulig å besøke de flotte nasjonalparker. Bemerk at det kan være litt kaldt i nasjonalparkerne om morgenen og om kvelden, så husk litt varme klær.

Gennemsnitstemperaturer i Almaty: 

Mai: Ca. 19 grader
Juni: Ca. 25 grader
Juli: Ca. 27 grader
August: Ca. 24 grader
September: Ca. 19 grader.

Mat & drikkevarer

Kasakhstan er verdens mest kjøttspisende land. Kjøkkenet er påvirket av landets nomadiske livsstil med indflydelse fra det russiske kjøkken. Kjøtt i forskjellige former har alltid vært den primære ingrediens i det kasakhiske kjøkken. De klassiske retter er:

Palau: En tradisjonell risret med kjøtt blandet med gulrøtter og oftest med rosiner, hvitløk og kikærter.   

Dumplings: Kjøtt eller grønnsaker innpakket i en tynn deig, som kokes.

Shashlik: Spyd med lækre grillede kjøttstykker.  

Hestekjøtt: I mange land er det ikke sett bra på å  spise hestekjøtt, men i Kasakhstan er det en spesialitet og nærmest en ære å spise det dyre hestekjøtt, som nytes ved spesielle anledninger.

Nasjonalparkene

I nasjonalparkene kjører vi med erfarne sjåfører og lokalguide i moderne 4-hjulstrekkere med plass til 3-4 personer i hver bil. Det er plass til én kuffert pr. person i bagasjerummet. På turen i baklandet kjøres dels på vanlige veier med stopp i små landsbyer og dels off-road. Det er ikke hompete turer, men det kjøres på mindre veier uten asfalt, hvor busser ikke kan komme frem.

Ta med

Ta gjerne med lommetørkler/toalettpapir og håndsprit i forbindelse med utfluktene i nasjonalparkene. Standarden på offentlige toaletter og i landområder kan forekomme meget enkle.

Vi bor i privat gjestehus, hvor værelsene dels er med eget bad og toalett og dels med badeværelse på gangen. Bemærk, det er tillegg for eget badeværelse på værelset. Normalt selges det ikke øl og alkoholdrikke i de private overnattingsstedene i nasjonalparkene, men det er tillatt å ta med drikke i spisestuen, hvis man har lyst. Det drikkes utelukkende te til frokost, så ta med evt. instantkaffe, hvis du gjerne vil ha kaffe. Frokosten i nasjonalparken er etter norske forhold litt enkel. Den består oftest kun av en porsjon havregrøt og litt brød evt. med ost og syltetøy samt egg. Det er en god idé å ta med litt frukt og kjeks i forbindelse med turen i nasjonalparkene.

Telefon

I nasjonalparkene er det ofte dårlig internetforbindelse, og mobilen kan ikke alltid brukes.

Tidsforskel

+4 timer (når vi har sommertid i Norge) 

Vaksinasjoner

Det kreves ingen, men det anbefales likevel Hepatitt A og Stivkrampe. Ta kontakt med ditt nærmeste vaksinasjonssenter eller fastlege ca 6 uker før avreise.

Valuta

Tenge (KZT). Ta med  USD eller EUR til veksling ved ankomst. Kredittkort kan brukes i Almaty på hoteller, større restauranter og butikker, men ikke på markeder og utenfor storbyen. Det finnes minibank i Almaty.

Visum

Siden 2017 har Kasakhstan vært visumfritt for norske statsborgere. Passet skal likevel være gyldig i minst seks måneder og ha minst to blanke sider.