Cruise på Bajkalsjøen · Sibirs blanke juvel · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
10 Dager

Bajkalsjøen i Sibir er et av klodens mest ekstraordinære naturområder. Her starter reisen vår i den vakre byen Irkutsk, før vi legger ut på et unikt cruise på den enorme, dypblå Bajkalsjøen. I disse vidunderlige rammene stifter vi bekjentskap med uberørt natur, fascinerende sjamaner og den vennlige lokalbefolkningen.

Som et av de eneste reiseselskaper i Norge tilbyr Vitus Reiser nå et helt unikt cruise på Bajkalsjøen – en av klodens mest bemerkelsesverdige sjøer. Her venter det oss ganske enkelt et enestående geografisk fenomen. Bare størrelsen er utrolig. Sjøen er 636 kilometer lang, 74 kilometer bred og noen steder helt...

Bajkalsjøen i Sibir er et av klodens mest ekstraordinære naturområder. Her starter reisen vår i den vakre byen Irkutsk, før vi legger ut på et unikt cruise på den enorme, dypblå Bajkalsjøen. I disse vidunderlige rammene stifter vi bekjentskap med uberørt natur, fascinerende sjamaner og den vennlige lokalbefolkningen.

Som et av de eneste reiseselskaper i Norge tilbyr Vitus Reiser nå et helt unikt cruise på Bajkalsjøen – en av klodens mest bemerkelsesverdige sjøer. Her venter det oss ganske enkelt et enestående geografisk fenomen. Bare størrelsen er utrolig. Sjøen er 636 kilometer lang, 74 kilometer bred og noen steder helt ned til 1.637 meter dyp, noe som også gjør Bajkalsjøen til verdens dypeste. 550 elver renner inn i Bajkalsjøen, mens kun Angara renner ut. Den UNESCO-vernede sjøen antas å være 25 millioner år gammel og er dermed en av verdens eldste. Samtidig er Bajkalsjøen en av verdens mest isolerte innsjøer, som ikke var dekket av is under istiden, og derfor finner man her et levende museum av flora og fauna som er så unik at biologer ofte omtaler sjøen som Sibirs Galápagos. Her finnes arter som du ikke kan finne andre steder i verden, som bajkalselen nerpa, laksefisken omul, den lyserøde fisken golomjanka og mange andre.

Gled deg til å oppleve Sibirs storslåtte landskaper, føle den friske luften og nyte den majestetiske skjønnheten både til lands og til vanns. Bajkalsjøen er omkranset av fjell, og rundt omkring finner vi små isolerte landsbyer, ro, åpne vidder og fantastiske utsikter. Vannet er krystallklart og så rent at man uten problemer kan se 40 meter ned under vannspeilet. Her, midt i denne vidunderlige naturen, befinner vi oss langt fra vår siviliserte og teknologiske hverdag. I tillegg til de store naturopplevelsene vil du oppleve at vi på reisen har fokus på lokalbefolkningen og deres kultur. Vi får et innblikk i hverdagen, smaker på de lokale spesialitetene og blir presentert for den fascinerende sjamanreligionen.

Reisen vår blir innledet med et opphold i en av Sibirs eldste og vakreste byer, Irkutsk, som er en av de mest populære byene langs Den transsibirske jernbanen. Deretter drar vi ut på den betagende Bajkalsjøen, der vi har fem netter om bord på MS Imperia, som tar oss med rundt til Bajkalsjøens vakre øyer og bukter. De fleste måltider er inkludert på reisen, det samme er det store og allsidige utfluktsprogrammet, som blant annet  byr på sjamanseremoni, russisk champagne, sauna, naturskjønne fotturer og mye, mye mer...

 

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Dobbeltlugar på hoveddekk
1.995,-
Juniorsuite på nedre dekk
3.995,-
Juniorsuite på øvre dekk
4.995,-
Enkelt lugar på hoveddekk
3.995,-
Enkeltlugar på øvre dekk
4.995,-

Ekstra arrangementer

Burjatlandsbyen Ust-Orda, inkludert frokost
995,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Irkutsk t/r
 • Alle skatter og avgifter, p.t. kr. 233,-
 • Transfer lufthavn-hotell/skip t/r
 • 2 netter i Irkutsk på Hotel Irkutsk***
 • 1 natt i Listvjanka på Krestovaja Pad***
 • 5 netter ombord på MS Imperia***
 • 9 x frokost (2.-10. dag)
 • 7 x lunsj (2. og 4.-9. dag)
 • 7 x middag (2.-8. dag)
 • 1 x middag, inkl. 1 glass russisk champagne (9. dag)
 • Vann, saft samt kaffe og te til alle måltider
 • 1 fl. vann på alle utflukter
 • Byrundtur i Irkutsk, inkl. besøk i Znamenski-klostret
 • Minikonsert i Dekabristernes Museum, inkl. 1 glass russisk champagne
 • Besøk på frilandsmuseet i Taljci
 • Besøk på det naturhistoriske Bajkalmuseum i Listvjanka
 • Besøk i Kadilnajadalen
 • Besøk på Ogojøen
 • Besøk på Olkhonøen
 • Besøk ved Shamanklippen, inkl. shamanceremoni
 • Byvandring i fiskerlandsbyen Khuzhir
 • Besøk ved Zmeinajabugten
 • Jeepsafari på Olkhonøen
 • Vandreturer ved Peschanajabugten
 • Russisk sauna i Baikal Dunes Resort, inkl. entré
 • Obligatoriske drikkepenger til skipets besetning, lokalguider og sjåfører
 • Norsktalende reiseleder på hele reisen

 

Dagsprogram

1. dag: Mot Sibir

Ved middagstid flyr vi med Aeroflot fra Oslo via Moskva mot Sibir.

2. dag: Ankomst til Irkutsk

Om morgenen kommer vi til Sibirs vakre gamle by Irkutsk, som ligger ved Angaraelvas bredder og omkring 70 kilometer fra Bajkalsjøen. Fra lufthavnen kjører vi direkte til hotellet vårt, der vi skal bo i to netter. Rommet står til rådighet allerede ved ankomst, så det blir god tid til frokost og en ekstra lur. Etter lunsj på hotellet tar vi en spennende byrundtur.

Siden Sovjetunionens kollaps i 1991 er de vakre kirkene med løkkupler blitt gjenopplivet i Irkutsk, og hyggelige spisesteder har dukket opp overalt. Byen har fått et ansiktsløft, og besøkende kommer nå hit fra store deler av verden. Vi kjører gjennom sentrum forbi plassen med de tre kirkene og videre til Znamenskij-klostret, der vi skal se det vidunderlige interiøret med ikonostasen og gullsarkofagen. Deretter fortsetter vi til det interessante 130-kvarteret, der vi finner fine eksempler på tradisjonelle sibirske trebygninger, som i dag huser moderne restauranter, barer og hyggelige kafeer. Byrundturen fortsetter til Dekabristenes Museum, som er blant byens største severdigheter. Dekabristene var unge offiserer av god familie som gjorde opprør mot tsaren i 1825. Etter opprøret ble mange russiske kunstnere, adelige og offiserer deportert eller sendt i eksil til Irkutsk. Etter mange år i straffeleirer kom de overlevende til Irkutsk. De var alle velutdannet og utnyttet Sibirs rikdommer med gull- og pelshandel. Irkutsk utviklet etter hvert et intellektuelt senter som i stor utstrekning har påvirket byens utseende helt frem til i dag. Opprørernes høye kulturelle nivå preger også museet, og man forstår hvorfor Irkutsk fikk tilnavnet Sibirs Paris. Vi ønsker velkommen til Sibir med en liten klassisk konsert med solister fra Irkutsks opera mens det serveres et glass russisk champagne. Om kvelden hygger vi oss med middag på en koselig lokal restaurant.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj og middag.

En av de mange flotte kirkene i Irkutsk.

En av de mange flotte kirkene i Irkutsk.

3. dag: Irkutsk på egen hånd eller ekstrautflukt til landsbyen Ust-Orda  

Dra ut på egne eventyr i Irkutsk. Kanskje frister en spasertur gjennom gågaten med tid til shopping, eller et besøk i en av de vakre ortodokse kirkene? Du kan også velge å bli med på en interessant heldagsutflukt. Om kvelden nyter vi middagen på hotellet.
Inkluderte måltider: Frokost og middag.

Ekstraarrangement: Burjatlandsbyen Ust-Orda, inkl. lunsj
En opplevelsesrik dag venter i landsbyen Ust-Orda, som ligger cirka 70 kilometer fra Irkutsk. Landsbyen fungerer i dag som et levende friluftsmuseum og forteller om den opprinnelige burjatbefolkningen ved Bajkalsjøen, en av de største etniske gruppene i Sibir. Burjatene var etterkommere av mongoler og forfedre til amerikanske indianere. Hele deres liv var forbundet med Bajkal både i sagn og ritualer. På det lokale etnografiske museet får vi et godt inntrykk av lokal livsstil, historie, kultur, tro og mattradisjoner, som er viderebrakt gjennom generasjoner. Her er også spennende gjenstander fra sjamankulten, gamle mynter og brudepynt. I selve etno-landsbyen opplever vi en tradisjonell velkomstseremoni og en liten folklorekonsert med fascinerende strupesang, og vi kikker inn i en jurt, som tidligere var den tradisjonelle boligen. Før vi vender tilbake til Irkutsk, nyter vi en velsmakende burjatlunsj med forskjellige spesialiteter, blant annet  ”buzi”, en slags deigpute med forskjellig fyll.

Den tradisjonelle Buzi.

Den tradisjonelle Buzi.

4. dag: Listvjanka ved Bajkalsjøen

Vi forlater Irkutsk og kjører mot Listvjanka, som ligger i den sørlige enden av Bajkalsjøen. Underveis besøker vi et malerisk friluftsmuseum i Taljtsy, og ikke langt derfra nyter vi en deilig lunsj hos en privat familie i deres datsja, et russisk sommerhus.
Vi ankommer til landsbyen Listvjanka, som blir kalt Porten til Bajkal, der vi skal bo en enkelt natt på et annerledes hotell tett ved sjøen. Nyt resten av dagen på egen hånd, kanskje med en tur langs sjøen eller et besøk i St. Nikolaus-kirken, som rommer en fornem samling av ikoner. Det er populært for unge par å bli viet i denne kirken. Om kvelden hygger vi oss med middag på hotellet.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj og middag.

Skt. Nicolai-kirken i Listvjanka.

Skt. Nicolai-kirken i Listvjanka.

5. dag: Bajkalsjøen og Kadilnajadalen

Før vi drar ut på den vakre Bajkalsjøen, besøker vi det populære naturhistoriske Bajkalmuseet, der vi hører om sjøens enestående flora og fauna og om interessant forskning i området.
Midt på dagen går vi om bord på cruiseskipet vårt, MS Imperia. Her blir vi presentert for personalet og ønsket velkommen med en drink. Føl den friske luften, nyt livet om bord og båtturen mot Kadilnajadalen, som vi besøker om ettermiddagen. Her spaserer vi langs den maleriske kysten i en helt vidunderlig natur, som både gjemmer på huler og sjeldne edelweissblomster. Om kvelden nyter vi en sen middag i skipets restaurant, og deretter blir det mulig å hygge seg i baren – kanskje med et spill over en drink?
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj og middag.

Vi starter vårt eventyr på Bajkalsjøen.

Vi starter vårt eventyr på Bajkalsjøen.

6. dag: Øya Ogoj og Khuzjir på Olkhon

Om formiddagen besøker vi den svært smale og tre kilometer lange øya Ogoj. Den er berømt for sin beroligende atmosfære med energi og styrke, og man har derfor i 2005 reist en buddhistisk helligdom på øya, som vi besøker. Det heter seg at hvis man går tre ganger rundt den åtte meter høye stupaen, vil man få et ønske oppfylt!
Etter lunsj på skipet fortsetter vi til øya Olkhon, som er den største av Bajkalsjøens 27 øyer og den eneste som er bebodd. Den blir ikke uten grunn kalt Bajkalsjøens hjerte. Olkhon ligger i den sentrale delen av Bajkalsjøen og er sentrum for gamle sagn og historiske tradisjoner. Her er det et naturlig steppelandskap som bukter seg inn i åser, sandområder, skogarealer og majestetiske klipper. Øya er også sentrum for sjamanisme, en primitiv religion som stammer fra steinalderen. Sjamanene oppnår kontakt med guder og demoner gjennom rituell dans, sang og trommeslag. Vi opplever en religiøs seremoni og ser den hellige Sjamanklippen, der det er en betagende utsikt over sjøen. Klippen er Bajkalsjøens vartegn. Vi besøker også den maleriske fiskerlandsbyen Khuzjir. Her er ingen asfalterte veier, og man får følelsen av å ha nådd til verdens ende. Alle de små trehusene er bygd i tradisjonell sibirsk stil med vakkert dekorerte vinduer. Det er en sterk opplevelse å besøke byen og de vennlige og nysgjerrige beboerne. Om kvelden går vi videre mot Uskanij-øyene mens vi hygger oss med skipets middag og deler dagens store opplevelser.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj og middag.

Den buddhistiske helligdommen på øya Ogoj.

Den buddhistiske helligdommen på øya Ogoj.

7. dag: Uskanijøyene og Zmeinajabukta

Tidlig om morgenen har du mulighet til å bli med på en ekstrautflukt som arrangeres av nasjonalparken ved Uskanijøyene, der det er en kjempestor selbestand med opptil 3.000 bajkalseler. Den lokale rangeren undersøker om selene er der før vi drar ut på denne store naturopplevelsen, der vi har mulighet til å komme forholdsvis tett innpå nerpaselene. I nærheten av de vakre Uskanijøene speider vi etter ferskvannsseler, som kun lever i Bajkalsjøen. Øyenes isolering fra fastlandet har utviklet stedets naturlige dyreliv markant. Selene er i stand til å holde seg under vann i opptil 20 minutter. De er veldig vare og tillater ikke mennesker å komme helt tett innpå. Prisen for besøket i nasjonalparken er cirka 225 kroner, som skal betales kontant i rubler ved inngangen til det beskyttede naturområdet.
Bemerk: Besøkende har begrenset adgang til Uskanijøyene. Det krever spesiell tillatelse fra parkens naturbeskyttelse, og derfor tar vi forbehold for eventuell avlysning av besøket.
Etter utflukten venter frokosten på skipet, og vi går videre til slangebukta Zmeinajabukta, som er kjent for varme kilder som strømmer ut forskjellige steder både på land og under vann. Navnet Zmeinajabukta er forbundet med den ufarlige coluberslangen, som undertiden dukker opp her. Det varme kildevannet brukes til behandling av muskelsykdommer. Ettermiddagen er avsatt til å nyte naturen og kanskje til en herlig dukkert og etterfølgende avslapning på sandstranden. En vidunderlig dag i naturen!
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj og middag.

En liten gruppe av de helt spesielle bajkalselene.

En liten gruppe av de helt spesielle bajkalselene.

8. dag: Jeeptur på Olkhonøya

I dag skal vi atter besøke den store Olkhonøya, men denne gangen opplever vi den nordøstlige delen. Om ettermiddagen drar vi ut i terrenget med erfarne sjåfører på en spennende jeepsafari i sovjetiske UAZ-biler til den idylliske Uzuribukta og videre mot nord til Kapp Khoboj, der vi får er en helt formidabel utsikt over Bajkalsjøen. På turen er det innlagt pauser for at vi riktig skal kunne oppleve øyas mangfoldighet med fjellklipper, skoger med gamle furuer, hellige sjaman-steder – og sågar en liten ørken.
Sist på dagen drar vi mot Baikal Dunes. Nyt kvelden om bord, og opplev den fredfylte og helt eventyrlige solnedgangen over Bajkalsjøen.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj og middag.

Jeeptur på Olkhanøya med de sovjetiske UAZ-bilene.

Jeeptur på Olkhanøya med de sovjetiske UAZ-bilene.

9. dag: Eventyrlige fotturer

Vi kommer til feriesentret Baikal Dunes i Pribajkalskij Nasjonalpark ved Akademitsjeskaja-bukta, et skjønt strandområde med nye trehytter som passer godt inn i landskapet, der vi er omgitt av klipper og har den vakre sibirske skogsteppen på den ene siden og Bajkalsjøen på den andre. Herfra drar vi ut på en uforglemmelig lett fottur på cirka 1,5 kilometer. Pestsjanaja-bukta er berømt for sin 750 meter lange sandstrand, som er vakkert innrammet av klipper. Vi ser de bemerkelsesverdige trærne, der vind og vann har erodert sanden under trærne slik at røttene står blottet. Nettopp her har man mange solrike dager, som til tider kan sammenlignes med solrike dager ved Svartehavet. Vi fortsetter ned til Babusjka-bukta med sedertrær og videre på en rododendron-sti tilbake til den pittoreske Pestsjanaja-bukta, som blir kalt Sibirs riviera.
Etter en velfortjent lunsj på skipet tar vi enda en tur, der vi starter fra Pestsjanaja-bukta. Vi følger en sti med en svak stigning som slutter med en bratt stigning oppover en 260 meter høy klippe. Fra toppen har vi et fengslende panorama over Bajkalsjøen, og når man står her, ser man for alvor at Bajkalsjøen har en enestående skjønnhet. Hvis man legger seg ned på klippen, heter det at man vil få masser av styrke og fornyet energi! Vi anbefaler tursko eller støvler til den cirka 2,5 timer lange fotturen. Deretter er det tid til en autentisk russisk opplevelse: "Banja"! Vi nyter en tur i saunaen i Baikal Dunes Resort og hygger oss så med en kopp Bajkal-urtete i deres salongområde før vi går om bord på skipet.
Om kvelden avslutter vi reisens middag med stil med kapteinens avskjedsmiddag og et glass russisk champagne.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj og middag.

Vandresti i Pribajkalskij Nasjonalpark.

Vandresti i Pribajkalskij Nasjonalpark.

10. dag: Hjemreise

Vi sier farvel til Bajkalsjøen og flyr ved middagstid fra Irkutsk med Aeroflot via Moskva til Oslo, der vi ankommer om kvelden.
Inkluderte måltider: Frokost.

 

Hotellinformasjon

MS Imperia ***
VisSkjul

Komfortabelt og hyggelig skip med plass til 45 passasjerer. Om bord finner du resepsjon, en deilig bar og restaurant med panoramavinduer, kafé, en liten innendørs pool (2,5 x 4 x 1,5 meter) med vann fra Bajkalsjøen, sauna samt soldekk med bord og stoler. Røyking er forbudt overalt på skipet. Det er ingen mobil- eller internettforbindelse på Bajkalsjøen. I tilfelle av alvorlig sykdom foregår kontakten med land via radio.

Måltider
De inkluderte måltidene blir servert i skipets restaurant. Frokosten består av frukt, ost, ferskt brød, smør, hjemmelaget marmelade, melkeprodukter og én varm rett som varierer fra dag til dag, samt kaffe eller te. Lunsjen består oftest av tre retter og middagen av fire retter med salat, suppe, en hovedrett og en dessert. Alle måltidene er godt tillaget, og det er tid til å nyte maten. Underveis smaker vi noen av de kjente rettene fra det russiske kjøkken, men også spesialiteter fra Bajkalsjøen.

Lugarer

Prisen inkluderer opphold i dobbeltlugar på nedre dekk, der det også er inngang til skipet, og der resepsjonen finnes.
Mot tillegg kan du bestille:

 • Dobbeltlugar på hoveddekk
 • Junior suite på nedre dekk
 • Junior suite på øvre dekk
 • Enkeltlugar på hoveddekk
 • Enkeltlugar på øvre dekk

Dobbeltlugarer på nedre dekk og hoveddekk
Utvendige lugarer på ca. 9,5 m2, som er innredet med TV, telefon, to atskilte senger samt nattbord, sengelampe, lite garderobeskap og varmeapparat samt eget bad med hårføner og hånddusj (ikke separat dusj). Lugarene på nedre dekk har små vinduer som av hensyn til sikkerheten ikke kan åpnes, mens lugarene på hoveddekket har større vinduer som kan åpnes.

Junior suiter på nedre dekk og øvre dekk
Utvendige lugarer på ca. 21 m2, som er oppdelt i to avdelinger med henholdsvis soveavdeling og oppholdsstue. I soveavdelingen er det en dobbeltseng med nattbord og lamper, garderobeskap og varmeapparat. I den lille oppholdsstuen er der sofa, bord og lenestol. Desuten er der TV, telefon, jacuzzi og klimaanlegg samt eget bad med hårføner og hånddusj (ikke separat dusjkabinett). Lugarene på nedre dekk har små vinduer som av hensyn til sikkerheten ikke kan åpnes, mens lugarene på hoveddekket har større vinduer som kan åpnes.

Enkeltlugarer på hoveddekk og øvre dekk
Utvendige lugarer på ca. 7,5 m2, som er  innredet med TV, telefon, enkeltseng med nattbord, sengelampe, lite garderobeskap og varmeapparat samt eget bad med med hårføner og hånddusj (ikke separat dusjkabinett). Lugarene har et vindu som kan åpnes.

 

Hotel Irkutsk ***, Irkutsk
VisSkjul

Pent hotell med perfekt beliggenhet i hjertet av Irkutsk og med panoramautsikt til Angaraelven. Det er bare 200 meter til nærmeste supermarked. Hotellet har spa, frisør, treningssenter, terrasse, heis, billjard, en liten gavebutikk, safe i resepsjonen samt en hyggelig restaurant, café og bar.
Hotellets 163 værelser er fordelt over ni etasjer, og alle er utstyrt med tv, kjøleskap, aircondition, gratis WiFi og bad med bruseniche eller badekar samt hårføner.
Les mer om hotellet her. 
 

Krestovaja Pad ***, Listvjanka
VisSkjul

Gled deg til å bo på dette hyggelige hotellet beliggende på en liten bakketopp bare 50 meter fra Bajkalsjøen. Hotellet ble bygget i 2005 og er enkelt innredet - nærmest i alpestil. Det er en liten gavebutikk, safe i resepsjonen, sauna, solterrasse, hyggelig bar og restaurant med en spektakulær utsikt over sjøen. Hotellet har plass til 140 gjester, og værelsene er fordelt i syv forskjellige hus med to eller tre etasjer uten heis. Hotellets enkelhet passer godt inn i naturens omgivelser. 
Værelsene er uensartede og innredet forskjellig, men alle har tv, vannkoker, minibar, gratis WiFi og badeværelse med bruseniche eller badekar.
Les mer om hotellet her. 
 

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Bajkalsjøen

Visum

Det er visumplikt til Russland for norske statsborgere.  Du vil motta mer informasjon om visum til Russland ca 2 mnd. før avreise. Det er ikke mulig å søke visum før denne informasjonen er gitt. Man kan benytte Kalinka tours i Oslo, men man står fritt til å benytte ambassaden om ønskelig.
https://www.kalinkatours.no/reisemaal/russland/viktig-info-om-visum

Besøk i russiske kirker

Det er skikk at kvinner dekker håret med et skaut i de russisk-ortodokse kirkene.

Drikkepenger

Vitus Reiser har inkludert obligatoriske drikkepenger til skipet, lokalguider og sjåfører i reisens pris. Man er naturligvis velkommen til å påskønne en ekstraordinær innsats fra kelnerne, lokalguide eller øvrig personale. Men det er naturligvis helt frivillig.

Drikkevann og øvrige drikkevarer

Man bør ikke drikke vannet fra kranene. Mineralvann på flaske kan kjøpes om bord, og noen steder i land.
Vodka er nasjonaldrikken. Den er rimelig i pris, og der finnes mange forskjellige typer. Lokalt og importert øl kan kjøpes på skipet. Russisk champagne er populært og likeledes rimelig i pris. Vinene er av varierende kvalitet og relativt dyre.

Elektrisitet

Elektrisiteten i skipets stikkontakter er på 220 volt, og her benyttes samme kontakter som i Norge.

Flyreisen

På denne reisen benytter vi det russiske flyselskapet Aeroflot. Selv om vi har den best tenkelige forbindelse fra Oslo til Irkutsk er det noen timers ventetid på ut- og hjemreise i Moskvas lufthavn. Vi ankommer i terminal E og skal på få minutter med tog til terminal B. Bagasjen sjekkes inn i Oslo helt frem til Irkutsk. Vi anbefaler å bruke tiden til å få vekslet. Der er hyggelige restauranter og kafeer i lufthavnen og gode innkjøpsmuligheter.  

Innkjøp

Fra Bajkalsjøen kan du med fordel kjøpe: Den lekre omulfisken i vakuumpakke, røykt eller tørket. Pinjekjerner, amuletter og andre burjatsmykker, urtete med bær og andre planter, morsomme selfigurer, sjokolade fra Amta-fabrikken og vodka.

Klima

Den mest populære reisetiden i Sibir er fra juni til september måned. Temperaturen skifter mye, men kommer jevnlig opp på cirka 30 grader.
Gjennomsnittstemperaturer i Irkutsk:
Juni: 18-22 grader (natt: 10-12 grader)
August: 18-27 grader (natt: 10-15 grader).
September: 18-23 grader (natt: 10-12 grader)  

Medisin

Der er ikke lege på skipet, men der er en legehjelpskasse med standard håndkjøpsmedisin. Ta derfor med eventuell medisin mot forkjølelse, mageproblemer eller annet, utover det du eventuelt benytter i hverdagen.

Påkledning

Ta med sommertøy til bruk om dagen og gjerne en vindtett jakke eller varm genser til kveldsbruk. Praktiske klær, tursko, regntøy, solhatt eller lue og solkrem. På fotturene anbefaler vi bukse og langermet skjorte for å unngå evt. insektbitt. Påkledningen er pen og avslappet om bord. Det forventes at herrene bruker langbukse i restauranten.  

Tidsforskjell

+7 timer.

Toalettforhold

Ta gjerne med papirtørkler og håndsprit i forbindelse med utfluktene. Standarden på offentlige toaletter kan være enkel.

Vaksinasjoner

Det kreves ingen. Vi anbefaler eventuelt at egen lege kontaktes ca. seks uker før avreise for nærmere informasjon.

Valuta

Det er nå mulig å kjøpe rubler i Norge, men bemerk det kan være leveringstid på rubler. Kjøp eventuell valuta i Moskvas lufthavn før avreisen til Irkutsk. Det er også mulig å veksle i Irkutsk og Listvjanka. Her er det lurt å ha med euro.