Uganda · Unik safari til gorillaens land · Fra Bergen

Bergen, Flesland
11 Dager

Uganda er ikke kalt Afrikas perle for ingenting. På tross av at landet er forholdsvis lite er variasjonene i landskap, topografi, mennesker, dyre- og plantelivliv overveldende rikt.    Mange geologer, zoologer, historikere og botanikere mener er dette er det mest interessante området i hele Afrika, der Albert-riftdalen er allment akseptert for å være opphavsområdet til våre forfedre. Dette vakre landet i hjertet av det ekvatoriale Afrika har alt fra regnskoger, savanner, isbredekkede fjelltopper, innsjøer, tropiske øyer med hvite sandstrender og endeløse mil med papyrussumper. Under denne turen får du oppleve sjimpanse og fjellgorilla, innsjøer, kanaler, savanner og regnskoger... bare for...

Uganda er ikke kalt Afrikas perle for ingenting. På tross av at landet er forholdsvis lite er variasjonene i landskap, topografi, mennesker, dyre- og plantelivliv overveldende rikt.    Mange geologer, zoologer, historikere og botanikere mener er dette er det mest interessante området i hele Afrika, der Albert-riftdalen er allment akseptert for å være opphavsområdet til våre forfedre. Dette vakre landet i hjertet av det ekvatoriale Afrika har alt fra regnskoger, savanner, isbredekkede fjelltopper, innsjøer, tropiske øyer med hvite sandstrender og endeløse mil med papyrussumper. Under denne turen får du oppleve sjimpanse og fjellgorilla, innsjøer, kanaler, savanner og regnskoger... bare for å nevne noe.

“For magnificence, for variety of form and color, for profusion of brilliant life — bird, insect, reptile, beast — for vast scale — Uganda is truly “The Pearl of Africa.”
-       Sir Winston Churchill

Gorillaenes eksistens i de Afrikanske skogene har vært kjent i hundrevis av år. De første sikre kildene går så langt tilbake som 2000 år da sjøfolk fra Nord-Afrika gikk i land i Vest-Afrika. To underarter av gorilla, vestlig- og østlig lavlandsgorilla, ble identifisert henholdsvis i 1847 og 1877. Men det var ikke før i 1903 fjellgorilla ble artsbestemt etter at den tyske offiseren Oscar von Berenge skøyt to individer ved Mt. Sabinyo i 1902. Etter dette ble det skutt mange, mange flere til forskjellige samlinger og museer rundt om i verden. I 1925 forstod man at man var i ferd med å utrydde disse fåtallige dyrene, så for å sikre deres framtid etablerte de belgiske myndighetene i 1925 nasjonalparken Parc National des Virunga. Uganda fulgte opp med Gorilla Game Sanctuary i 1931. Bwindi Impenetrable Forest i Uganda ble først etablert som nasjonalpark  i 1993. 

Hvite storviltjegere har siden oppdagelsen forsøkte å framstille fjellgorilla som livsfarlige monstre der man ble oppfattet som en helt hver gang man tok livet av en. Ikke før i 1960 gjorde den amerikanske forskeren Georg Schaller det kjent for verden at dette ikke var annet enn intelligente, fredlige og sosiale vegetarianere. Jakt på gorilla fortsatte helt fram til 1973, og hadde da redusert bestanden til ca 250 individer. Det var i løpet av denne tiden at Dian Fossey kjempet hardt for deres videre eksistens i Kongo og Rwanda helt fram til hun ble myrdet i 1985. Det var ikke før i 1979 at verden våknet opp da David Attenborough viste sin BBC dokumentarfilm om fjellgorilla på TV. Filmen Gorillas in the Mist med Sigourney Weaver i 1988 gjorde ytterligere inntrykk og trenden med storviltjakt avtok fra nå. Gorillaturisme eksploderte gjennom 80 og 90-tallet og er garantert det som har reddet denne arten fra utryddelse. Fra 250 individer totalt har bestanden økt til 1000 takket være fredning og turisme.

Fjellgorilla er blant de sjeldneste dyrene i verden med omtrent 1000 individer fordelt mellom Uganda, Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo. Sammen med sjimpanse er gorilla våre nærmeste slektninger der vi deler 98,77% av vårt genetiske materiale med sjimpanse og 97,7% med gorilla. Gorillaer er ekstremt sosiale og lever i grupper på ca 12 individer med en eller flere dominante hanner (sølvrygger), noen yngre hanner og hunner og deres unger. Til forskjell fra sjimpanser lever gorillaene i forholdsvis fredelig sameksistens. Konflikter er sjeldent og skader oppstår kun når utenforstående hanner utfordrer sølvryggen om kontroll av familiegruppen.  

Det har ikke vært lett å bevare fjellgorillaene gjennom turisme. En rekke kriger i Kongo har hindret turisme fra 1992 til 2005, mens i Rwanda gjorde folkemordet i 1994 slutt på turismen i mange år framover. Heldigvis har tidene forandret seg, og takket være bevaring og dedikerte naturvernere, har bestanden stadig økt og man kan i dag si at fjellgorilla er utenfor utryddingsfare. Turisme i Uganda, DRC og Rwanda er av stor betydning for videre bevaring og ikke minst for den lokale økonomien. I Uganda går 40% av inntektene fra gorillaturisme tilbake til lokalsamfunnet via entreprenørskap, skoler og helsevesen.

 

 

 

 

 

 

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
4.995,-
Visum (kjøpes på flyplassen) til $50)
,-
ikke BT abonnenter
2000,-

Inkludert i prisen

 • Fly Bergen-Uganda t/r
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • Alle skatter og avgifter
 • 8 x frokost 
 • 8 x lunsj
 • 8 x Middag
 • Innlandsfly
 • Alle utflukter 
 • Lokalguider
 • Nasjonalparkavgifter (verdi ca. 2000 kroner
 • Gorilla og sjimpanselisenser (verdi ca. 5000 kroner)
 • Båtsafari
 • Norsktalende Reiseleder

Dagsprogram

1.dag: Norge – Entebbe

Vi ankommer Entebbe sent på kvelden. Her møtes vi av våre sjåfører og transporteres til hotellet ved bredden av Victoriasjøen, noen få km unna flyplassen. Det er en herlig opplevelse å kunne suge inn den friske afrikanske luften ved verdens nest største innsjø! En perfekt start på vårt opphold i Uganda. Siden vi ankommer sent på kvelden så vi rekker ikke å se så mye til Victorisjøen i kveld eller neste morgen. Men fortvil ikke. Vi har hele siste dag til å utforske dette vakre området.

2Friends ligger vakkert til ved bredden av Victoriasjøen.

2Friends ligger vakkert til ved bredden av Victoriasjøen.

2.dag: Entebbe – Fort Portal

Vi har mange timer på veien i dag så vi forlater hotellet raskt etter frokost. Vi kjører det meste av dagen gjennom den frodige landsbygda via Mubende, der et yrende, fargerikt folkeliv preger omgivelsene langs veien. Landskapet er i stadig forandring og vi passerer eviggrønne sumpområder i Kyegegwa og Kyenjojo før vi ankommer byen Fort Portal. Det er forbløffende hvor frodig og grønt det er hele veien. Fort Portal ligger i hjertet av kongedømmet Toroo som ble etablert en gang på 1800-tallet. Nå kan du endelig la skuldrene senke seg og begynne å nyte den herlige atmosfæren i Uganda. Vel framme på lodgen får vi servert velfortjent lunsj. Er det klarvær vil vi kunne se isbreene inne i Rwenzori Mountains nasjonalpark, og den høysete toppen, Mt. Margherita, ligger 5109 moh. Dette er også kilden til den Hvite Nilen der regn og smeltevann fra isbreene starter sin lange ferd herfra og hele veien fram til Victoriasjøen. 

På landsbygda i Fort Portal er det landbruk som er hovedinntektskilde for de lokale

På landsbygda i Fort Portal er det landbruk som er hovedinntektskilde for de lokale

3.dag: Kibale Forest nasjonalpark

I dag er det klart for skikkelig «monkey business»! Etter tidlig frokost reiser vi inn i regnskogen og fram til Kanyanchu turistsenter der vi får en rask gjennomgang av rutinene for sjimpansesporingen. Nasjonalparken har et en av verdens mest artsrike primatpopulasjoner, og få steder i Afrika har du bedre sjanse for å se sjimpanser enn i Kibale Forest nasjonalpark. Vi guides gjennom skogen av viltvoktere og sporfinnere inntil vi finner fram til sjimpansene. Selv om det er vanskelig å tro at sjimpanser er vår nærmeste slektning, og det er ikke til å komme utenom at deres adferd minner svært om vår egen. De lever for det meste av frukt og nøtter, men går ikke av veien for å ete sine artsfrender heller. Rett som det er drar de på jakt og nedlegger pattedyr som skogsvin, små antiloper eller en kolobusape. Det er normalt at sjimpanser lever i grupper på ca 20 individer, men i Kibale er det vanlig med familiegrupper på mer enn 100. Selv om mange sjimpansegrupper i Kibale er habituert, er de å betrakte som ville dyr som beveger seg fritt i en stor nasjonalpark. Man kan aldri garantere at vi får sett de, men det skal svært mye til for at det ikke skjer. Vanligvis tar sporingen alt fra én til to timer. I tillegg til sjimpanser finnes det 13 andre primatarter i skogen som blant annet bavian, sort og hvit colobusape, rødhaleape, blåape, L’Host’s ape og rød colobusape.  Fuglelivet er svært rikt (375 forskjellige arter) med flere endemiske Albert Rift Valley-arter, og skogen regnes for et must for ivrige fuglekikkere. Etter vår opplevelsesrike formiddag i skogen vender vi tilbake til lodgen for lunsj. Resten av ettermiddagen benytter vi til å utforske området til fots, eller om du vil; bare nyte tilværelsen med fantastisk utsikt utover kratersjøer, bakker og berg.

Om det er tid vil vi også besøke Bigodi Wetland Sanctuary ligger noen km fra utgangspunktet til sjimpansesporing. Bigodi var i utgangspunktet opprettet for lokal utviklingsorganisasjon i den hensikt å bevare Mabombe-sumpen. Her finnes blant annet 200 fuglearter og åtte primatarter. Sumpen er også et tilholdssted for antiloper som sitatunga, bushbuck og oter. Hele denne fornøyelige fotturen tar tre timer og går gjennom vakkert natur og deler av landsbygda. Dette er en ekstraaktivitet som du selv betaler for. Pris 20 dollars. 

 

4.dag: Queen Elizabeth nasjonalpark

Fuglekvitter og apeskrål får oss ut av søvn og varsler at det er på tide med frokost. Vi har så vidt startet på eventyret i Uganda og det ligger nye opplevelser foran oss som ikke kan vente. Ferden går ut av det grønne, gjennom små landsbyer i Kabarole-distriktet, forbi Rwenzori-fjellen og videre mot Ugandas nests tørste nasjonalpark: Queen Elizabeth nasjonalpark. Underveis krysser vi ekvator hvor vi tar oss tid til fotografering. På grunn av sitt enorme artsmangfold er nasjonalparken oppført på verdensarvlisten, og sammen med naturreservatene Kibale Forest, Rwenzori, Kigezi, Kyambura, Semliki, og Virunga, er dette verdens største verneområde. For en ornitolog er Queen Elizabeth intet mindre enn et paradis, og få nasjonalparker i verden kan sjalte med å ha så mange som 600 registrerte arter. Etter noen timer ankommer vi lodgen som ligger med utsikt over Lake George.  Sjøen er en del av Afrikas Great lakes-system og renner sakte inn i Lake Edward via Kazinga-kanalen. Den første europeer som så sjøen var oppdagelsesreisende Henry Morton Stanley i 1875 under sin første Afrika-reise. 

Etter at vi er installert på lodgen følger vi opp med båtsafari på den berømte Kazinga-kanalen. Breddene er tettpakket av dyr som flodhester, elefanter, bøffel, krokodiller, antiloper og et fantastisk fugleliv. Landskapet ned mot kanalen ble for 60 år siden overbeitet av disse 3000 kg tunge dyrene. Hver natt gikk 15000 flodhester ut av kanalen, og vandret så langt som 6 km inn på land for å beite. Hver natt ble det konsumert over 700 kg gress som etterhvert nærmest forandret landskapet til ørken. Dette skapte store problemer for annet dyreliv som måtte gå kilometervis mellom vann og beiteområder. På 60-tallet ble det derfor bestemt å ta ut store deler av flodhestpopulasjonen så den ødelagte vegetasjonen kunne restituere seg. Innen 1966 var det tatt ut over 7000 flodhester. I dag teller populasjonen ca 4500 dyr og naturen er igjen i balanse. 

Flodhestene i Kazinga-kanalen er tallrike

Flodhestene i Kazinga-kanalen er tallrike

5.dag: Queen Elizabeth nasjonalpark

Vi forlater vår oase og fortsetter ferden vestover. Vi skal nå til et avsidesliggende område i Queen Elizabeth nasjonalpark som heter Ishasha. Vi ankommer den vakre Ishasha Jungle Lodge ved lunsjtider, tett omkranset av elvebreddeskog og akasiasavanne. Området her er veldig annerledes enn der vi kom fra og har også en helt annen sammensetning av dyreliv. De mest kjente innbyggerne er treklatrende løver. Dette er ingen hverdagskost og fenomenet er best kjent fra to steder i Afrika: Queen Elizabeth nasjonalpark (Ishasha) i Uganda og nasjonalparkene Tarangire og Lake Manyarea i Tanzania. Man har også sett lignende adferd i Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika, men dette er kun sporadiske observasjoner. Vi får se hvor heldige vi er.

Langs Kazinga-kanalen er det et yrende dyreliv hele veien.

Langs Kazinga-kanalen er det et yrende dyreliv hele veien.

6.dag: Queen Elizabeth  - Bwindi Impenetrable Forest nasjonalpark

Etter tidlig frokost dra vi ut på safari for å lete etter treklatrende løver. Løver er ingen enkel sak å finne og i tillegg ønsker vi å finne de i trærne. Heldigvis er det andre dyr her også, og vi kan se elefant, flodhest, topi, vortesvin, bøffel, Uganda kob og et myldrende fugleliv. Vi har enda noen mil til Bwindi, så vi må etterhvert bryte opp safarien og fortsette reisen. Vel ute av Queen Elizabeth nasjonalpark fortsetter vi gjennom den Ugandiske landsbygda via Kihihi som fyller oss med uforglemmelige opplevelser. Sent på ettermiddagen ankommer vi lodgen som ligger ved grensen til Bwindi Impenetrable Forest, - en av Afrikas mest artsrike skoger. Dette er to årsaker til. Som skog er Bwindi ekstremt gammel. Her har vegetasjonen grodd og flettet seg sammen gjennom 25000 år. Under prosessen har det utviklet seg en imponerende artsliste. For det andre ligger skogen over et område med store høydeforskjeller; alt fra varierte habitater i lavlandsskog på 1600m til afromontan vegetasjon på 2600m. Denne høydeforskjellen på 1447m inneholder 350 fuglearter, 310 sommerfuglarter, 51 reptilarter, 200 tresorter, 88 nattsommerfugler og imponerende 120 pattedyrarter. Deriblant 10 primatarter. Den mest kjente innbyggeren er dog fjellgorillaen og de teller omtrent 500 individer. Vi nyter en ekte afrikansk regnskog fra verandaen før middag. Vi har en aktiv dag foran oss i morgen så det er nok lurt å ta en tidlig kveld. 

Underveis til Bwindi skogen er vi innom sydsektoren i Queen Elizabeth NP for å lete etter treklatrende løver.

Underveis til Bwindi skogen er vi innom sydsektoren i Queen Elizabeth NP for å lete etter treklatrende løver.

7.dag: Gorillasporing for gruppe 1

I dag er det den store dagen! Nå er det bare å forberede seg for kontakt med en av Bwindi-skogens kjemper. De aller fleste av fjellgorillaene i verden finnes i Uganda. Resten av populasjonen er fordelt mellom Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda. Dagen starter med en gjennomgang av gorillaaktiviteten ved nasjonalparkmyndighetenes kontor, før du fortsetter til fots inn i denne fantastiske urskogen. Vanligvis tar det tre-fire timer før vi finner fram til fjellgorillaene. Andre ganger tar det kortere tid, og noen ganger tar det lengre tid. Vi har 1 time sammen med dyrene før vi går tilbake.

«Gorillamøkk!? Vi står ovenfor det som for få timer siden var natteleiet til en fjellgorilla og gjentar entusiastisk det vi nettopp har fått konstatert: -Gorillamøkk dere! Forventningsfulle er vi samlet rundt morgentoalettet til en fjellgorilla og nikker anerkjennende til hverandre. Vi er nære nå. På alle fire kryper vi gjennom et villnis før vi med ett blir stoppet av vår sporfinner. – Shhhhhhh, de er her! Og der foran oss sitter en familie på 15 dyr og... koser seg i sola!»

-       Steinar Mortensen, 2001 

Hvordan man opplever tiden sammen med gorillaene varierer fra person til person, men alle som en opplever dette svært emosjonelt. Som sjimpansene vi besøkte, er gorillafamiliene også habituerte, dvs gjort vant til mennesker gjennom besøk fra forskere over lang tid. De er hverken aggressive eller farlige for oss mennesker. Uganda Wildlife Authority opererer med 99,5 % treffprosent, så det skal mye til for at man ikke lykkes.

De forskjellige habituerte familiegruppene er spredd rundt i den 327 km2 skogen og vi vet ikke på forhånd hvor vi har fått lisenser. Det er ingen forskjell på tilgjengelighet eller suksessrate på familiegruppene. Noen ganger må vi kjøre en times tid før vi starter sporingen, andre ganger går vi fra soverommet. Terrenget kan være krevende å bevege seg i, men alle får samme sjanse til å se dyrene. Vi tar det alltid med ro og ingen blir etterlatt. Når man så omsider kommer fram til dyrene er alt slit glemt. Dette er en naturopplevelse av de aller sjeldneste som du ikke bør gå glipp av!

En fjellgorilla unge leker seg i Bwindi - skogen.

En fjellgorilla unge leker seg i Bwindi - skogen.

8.dag: Gorillasporing for gruppe 2

Siden det kun er tillatt å gå åtte personer i en gruppe inn til fjellgorillaene må vi dele oss opp. Gruppen som ikke sporer gorilla kan enten kose seg på lodgen eller gå tur på landsbygda. Du har også mulighet til å besøke Batwa-folket (tidligere kalt pygmeer) og se hvordan de lever i dag. Dette er en tilleggsaktivitet som du selv betaler for. 

Landsbytur ved Bwindi-skogen.

Landsbytur ved Bwindi-skogen.

9.dag: Bwindi – Entebbe

Dagen starter med tidlig frokost før vi reiser til tettstedet Kihihi for innlandsfly til Entebbe. Etter vel en times tid lander vi på Entebbe flyplass og reiser videre til hotellet. Ettermiddagen til egen disposisjon. 

Underveis til Bwindi skogen er vi innom sydsektoren i Queen Elizabeth NP for å lete etter treklatrende løver.

Underveis til Bwindi skogen er vi innom sydsektoren i Queen Elizabeth NP for å lete etter treklatrende løver.

10.dag: Entebbe

Siden vår avreise fra Uganda er sent på kvelden fyller vi dagen med hyggelige aktiviteter i Entebbe. Vi besøker blant annet Entebbe botaniske hage (her ble visst de første Tarzan-filmene spilt inn), handle suvenir og rusle langs Victoriasjøen. Vi avslutter ettermiddagen med litt mat og drikke før vi forbereder oss for hjemreise. 

11. dag: Ankomst Bergen

Vi lander på Flesland på formiddagen. 

Hotellinformasjon

Crater Safari Lodge
VisSkjul

Denne lodgen ligger ved bredden av kratersjøen Nyinabulitwa og går i ett med landskapet rundt. Lodgen har en rekke priser for å være det mest økovennlige i Uganda, og hyttene er bygget i tradisjonell stil i tømmer og stråtak. Alle rommene har eget bad med varmt og kalt vann. I tillegg har lodgen badebasseng med utsikt, og skulle du trenge massasje etter sjimpansesporingen, så er også dette mulig. 

Les mer om lodgen her

Fin utsikt fra lodgen.
Fin utsikt fra lodgen.

Gorilla Mist Camp
VisSkjul

Campen ligger I Ruhija-sektoren, sydvest i Bwindi der gorillafamiliene Oruzoga, Bitukura og Kyaguliro finnes. Hyttene ligger åpent til med vakker utsikt utover Bwindi Impenetrable Forest - fjellgorillaenes eget rike. I klarvær kan man også se de seks vulkantoppene langt inne i Virunga nasjonalpark. 

Rommene har bad med kalt og varmt vann, og hovedhuset har spiseplass, bar og peis. Om du skulle trenge massasje så tilbyr de dette også. Campen er rangert av Lonely Planet som en av de beste plassene å besøke i Afrika. En annen severdighet i Ruhija er fuglen Green broadbill. Den finnes kun her og er en av verdens mest sjeldne fugler. 

Les mer om lodgen her

Ihamba Lakeside Safari Lodge
VisSkjul

Denne flotte lodgen ligger vakkert til med utsikt utover Lake George i Queen Elizabeth nasjonalpark. Den har eget badebasseng, internettilgang, restaurant og bar. Et perfekt sted å tilbringe som utgangspunkt for safarier i en av Afrikas mest artsrike nasjonalpark.

Les mer om lodgen her

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Praktisk informasjon til din reise til Uganda

Forbehold om endringer

Overnattingsstedene nevnt over er steder vi benytter blant flere andre i Uganda. Avhengig av størrelse på våre grupper vil overnattingsteder kunne avvike fra de nevnte her. Programmet er lagt opp etter tilgjengelighet på sjimpanse- og gorillalisenser så rekkefølgen kan avvike fra det som står på vår webside.  

Elektrisitet

220 V. Kontaktene er annerledes enn i Norge. Vi anbefaler å ta med adapter som kan kjøpes på flyplassen.

Innkjøp

Prisnivået er lavt i forhold til i Norge. 

Tips

Ulikt fra andre Afrikanske land, er ikke tips obligatorisk i Uganda. Om du ønsker å tipse er følgende passende:
Lokale  5-10 USD
Gorilla Safari 30-50 USD
Sjimpanse Safari 10-30 USD

Fotografering

Man er fri til å fotografere hvor som helst i Uganda, men det er alltid lurt å spørre før du fotograferer enkeltmennesker

Mat & drikkevarer

Maten på lodgene er inspirert av middelhavskjøkken, og råvarene er som oftest produsert etter økologiske prinsipper. Vann drikkes fra forseglede flasker. 

Takt og tone
Normal framferd er det som gjelder. Ugandesere er vennlige og imøtekommende mennesker som setter pris på de samme tingene som oss nordmenn. Enkelte er mer konservative enn andre, så det er anbefalt for kvinner å benytte skjørt som rekker ned over knærne. Ellers er det ingen kleskodeks i Uganda.

Visse ting fungerer ikke på samme måte som i Norge. Vi må ha i tankene at vi besøker et fattig land som er synlig mange steder. infrastrukturen kan være dårlig og klokka er ikke noe man lever etter. Man må ta i betraktning at ikke alt går i det tempoet vi er vandt til. Vi vil oppleve forsinkelser og transportetappene kan ta lengre tid enn forventet. Men, vi vil gjøre vårt aller beste slik at du får en minnerik turopplevelse. Om du senker skuldene vil dette bli en av dine mest innholdsrike og minnerike turopplevelser i livet. Større variasjon finner du neppe under noe annet kort ferieopphold i Afrika. 

Tips til pakkeliste

 • Langermet skjorte type fjellturskjorte (til gorillasporing)
 • Langbukse type fjellbukse (til gorillasporing)
 • Tykk genser/fleece 
 • Fjellstøvler type lett (til gorillasporing)
 • Sandaler
 • Vanlige sko
 • Regntøy
 • Bredbremmet hatt
 • Kortebukser
 • Solbriller
 • Myggmiddel
 • Malariaprofylaktisk medisin
 • Kikkert
 • Kamera
 • Vaksinasjonskort med gulfebervaksine-stempel
 • Ellers pakker du det du mener du trenger av sommertøy

Pakk i bag type «vanntett» (North Face eller lignende). Ikke pakk i koffert

Tidsforskjell

+ 1 time 

Vaksinasjoner

Du må besøke ditt nærmeste vaksinasjonskontor for informasjon og gjennomføring av nødvendig vaksinering. Det er nødvendig med gulfebervaksine og vaksinasjonskort må medbringes. Det er malaria i Uganda så det er helt nødvendig å benytte malariaprofylaktisk medisin. Gode rutiner for beskyttelse mot mygg, som tildekking av eksponerte partier som ben, armer og nakke om kvelden er lurt.

Klima

Uganda har et behagelig, tropisk klima med årsmiddeltemperatur på 22-23 grader celsius. Enkelte steder som i Bwindi kan temperaturen på natten gå ned til 10 grader C.  Det er regntid i Uganda mars til mai og fra okt til des. 
 

  Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Dag 27 27 27 26 26 25 25 25 26 26 26 26
Nat 17 17 18 18 18 17 16 16 16 16 16 17
Regn mm. 79 85 170 278 279 113 73 84 77 84 137 115

Penger og valuta

Ugandiske Shillings  (UGX). Ta med USD i kontanter til veksling i Uganda, og da i 50 og 100 sedler. Normalt vil USD 500 pp holde under oppholdet. Bemerk også at man må ha USD fra 2009 eller nyere. Har man eldre kan de ikke benyttes. Kredittkort kan normalt bare benyttes på større hoteller og i større butikker. Vær oppmerksom på at minibanker bare finnes i begrenset omfang. Ta vare på kvitteringer for veksling; de skal benyttes ved evt. tilbakeveksling i forbindelse med utreise. Husk å informere din bank at du skal på reise i Uganda slik at det ikke legges sperre på bruk av kort.

Visum

Nordmenn trenger visum for opphold i Uganda. Fra og med 1. juli 2016 er det obligatorisk for alle nordmenn som besøker Uganda å søke om e-visum i forkant av innreise. Søknaden må legges inn i portalen Uganda Electronic Visa/Permit Application System på internett minst fem arbeidsdager før innreise til Uganda.
Etter å ha fylt ut og sendt inn skjema på portalen får søker en bekreftelse på portalen og tilsendt per e-post. Denne bekreftelsen må skrives ut og tas med ved innreise til Uganda. Bekreftelsen er ikke et visum, men en autorisasjon for å få visum enten ved nærmeste ugandiske ambassade/High Commission eller ved ankomst til Uganda. Mottatt bekreftelse betyr ikke at man er sikret visum ved ankomst i Uganda. Nevnte portal må også benyttes ved søknad om andre visum og oppholdstillatelser. For mer informasjon, vennligst se portalen: Uganda Electronic Visa/Permit Application System.
 

Sikkerhet

Uganda er et trygt land å ferdes i. Ville dyr som flodhest, bøffel og elefant er farlige dyr dersom man ikke følger forhåndsreglene gitt på aktuelle stedene

Gorillaregler

Man må huske at dette er ville dyr som lever fritt i nasjonalparken. De familiegruppene vi besøker er habituerte (gjort vant til mennesker gjennom jevnlig besøk av forskere og viltvoktere). Noen ganger kan det ta flere timer å finne fram til dyrene andre ganger få minutter. Tilgjengeligheten varierer og man må belage seg på at sporingen går gjennom ulendt terreng. Belønningen på sin side er en opplevelse du aldri glemmer!

Det er en rekke bestemmelser vi på etterkomme når vi besøker disse ydmyke kjempene. 

1.    Det er ikke lov til å delta dersom du er forkjølet. Fjellgorillaer kan smittes av våre infeksjonssykdommer.
2.    Det er ikke lov til å gå nærmere gorillaene enn syv (7) meter
3.    Man har kun én (1) time sammen med gorillane
4.    Det er ikke love å benytte kamera med blits. Dette skremmer dyrene og vil ødelegge for opplevelsen
5.    Det er ikke lov til å spise mat i nærheten av gorillaene og det er ikke lov til å gi noe som helst til de
6.    Man må spytte på bakken

IGCP (The International Gorilla Conservation Programme) har drevet forskning og tilrettelegging i Bwindi, Virunga og Mgahinga siden tidlig 90-tallet. Bevaringsverdien av områdene fjellgorilla finnes i er av stor betydning i form av biodiversitet og for de lokale som for det meste lever av landbruk. Turisme bidrar til utvikling av den lokale økonomien og ytterligere beskyttelse av områdene. 

Vanskelighetsgrad

Turen passer for de aller fleste, men man må belage seg på å gå mye under sporing av fjellgorilla og sjimpanser. Det er en fordel å være i normalt god fysisk form. Sporingene av gorilla og sjimpanser foregår i rolig tempo der man tar hensyn til det svakeste ledd.