Etiopia · I dronningen av Sabas fotspor · Fra Oslo

Oslo, Gardermoen
13 Dager

Etiopia er et ekte eventyrland, der myter og gamle fortellinger blir lys levende. Her er flere severdigheter på UNESCOs Verdensarvliste enn i noe annet land i Afrika! Vi tør rolig si at en reise til Etiopia er en reise utenom det vanlige.

Dette fjellrike landet i Øst-Afrika er spekket med tusenårgammel historie og er et av verdens eldste kongeriker. I motsetning til alle andre land i denne verdensdelen har Etiopia stort sett aldri vært kolonisert. Landets historie og kultur er derfor helt annerledes og mer uspolert enn i de øvrige afrikanske land. Årtusener tilbake i tiden var Etiopia en stormakt...

Etiopia er et ekte eventyrland, der myter og gamle fortellinger blir lys levende. Her er flere severdigheter på UNESCOs Verdensarvliste enn i noe annet land i Afrika! Vi tør rolig si at en reise til Etiopia er en reise utenom det vanlige.

Dette fjellrike landet i Øst-Afrika er spekket med tusenårgammel historie og er et av verdens eldste kongeriker. I motsetning til alle andre land i denne verdensdelen har Etiopia stort sett aldri vært kolonisert. Landets historie og kultur er derfor helt annerledes og mer uspolert enn i de øvrige afrikanske land. Årtusener tilbake i tiden var Etiopia en stormakt med høytstående kultur, og man har skriftlige omtaler av landet helt fra faraoenes Egypt. Samtidig mener man at det var i Etiopia de aller første menneskene levde! 

Reisen starter i hovedstaden Addis Ababa, der vi blant annet besøker keiser Haile Selassies gamle palass. Deretter venter unike eventyr i det etiopiske høylandet, som rommer eminente landskaper; her er fredfylt og billedskjønt som på et postkort! I høylandet ser vi den brusende Blånilens fossefall, drar på båttur på den skjønne Tana-sjøen og opplever Simien-fjellenes nasjonalpark med majestetiske fjelltinder, kløfter og klippevegger. Vi følger den historiske ruten med kongebyen Gondar og videre nordover til Axum, som en gang var sentrum i det storslåtte Axum-riket. I dag er Axum Etiopias viktigste pilegrimsby, der paktarken med moselovens 10 bud ble anbrakt! Her blir oldtidens fantastiske historie om dronningen av Saba gjort nærværende for oss.

Reisens siste besøk før vi returnerer til Addis Ababa er ved Lalibela. Kimen til kristendommen ligger på det afrikanske kontinentet, og den etiopiske ortodokse kirken er fremdeles meget levende. Det er bygd et vell av enestående kirker rundt omkring i landet, men den mest fantastiske er uten tvil Lalibela, som er blant Afrikas aller største severdigheter. Gled deg til å besøke de 11 underjordiske kirkene som er bygd inn i klippene!
 
For å unngå mange timers kjøring flyr vi i stedet lett og raskt mellom byene. Vi flyr med Ethiopian Airlines, som er Afrikas største luftfartsselskap, der service og sikkerhet er på høyt internasjonalt nivå. På utfluktene kjører vi i minibuss med gratis vann inkludert i bussen.

Det er god tid til å oppleve Etiopias mange høydepunkter. Nyt livet i skyggen av et morbærfikentre med utsikt mot Tana-sjøen, betrakt det tradisjonsrike hverdagslivet, og kjenn duften av brente kaffebønner. Man kan ikke annet enn bli grepet og betatt. Velkommen til et annet Afrika! 
 

Etiopia kart.

Datoer og priser

Vennligst vent mens vi finner datoer og priser

Tillegg pr. person

Enkeltrom
3.995,-

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Addis Ababa t/r
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • Innenriksflygninger i Etiopia
 • Alle skatter og avgifter
 • Dagsværelse i Addis Ababa ved ankomst
 • 3 netter i Addis Ababa på Celeste Ethiopia Hotel***+
 • 1 natt i Bahir Dar på Tana Hotel***
 • 2 netter i Gondar på AG Hotel***
 • 2 netter i Axum på Yared Zema International Hotel***
 • 2 netter i Lalibela på Cliff Edge Hotell***+
 • 11 x frokost (2.-12. dag) 
 • 6 x lunsj (3. 4. 5. 7. 8. og 10. dag) 
 • 1 x piknik (6. dag)
 • 11 x middag (2.-12. dag)
 • Byrundtur i Addis Ababa inkl. besøk i Treenighetskirken
 • Entré til nasjonal- og etnografisk museum i Addis Ababa
 • Utflukt til Blånilens vannfall
 • Båttur på Tana-søen
 • Besøk i  rundkirken Ura Kidane Mihret
 • Kjøring i minibuss Bahir Dar—Gondar
 • Byrundtur i Gondar
 • Besøk i Debre Barhan Selassie-kirken
 • Fottur i Simien-fjellenes nasjonalpark
 • Entré til arkeologisk museum i Axum
 • Besøk i dronningen av Sabas palass
 • Besøk i Lalibelas klippekirker
 • Besøk i privat hjem med kaffeseremoni
 • Norsktalende reiseleder 

Dagsprogram

1. dag: mot Etiopia

Tidlig på kvelden flyr vi fra Oslo med kort teknisk stopp i Stockholm, og derfra flyr vi videre til Etiopias hovedstad Addis Ababa med Ethiopian Airlines.

2. dag: Ankomst til Addis Ababa 

Om morgenen lander vi i Addis Ababa, og vi kjører straks til hotellet vårt, der værelset står klart allerede ved ankomst. Addis, som byen ofte kalles, betyr ”ny blomst” og ligger i over 2000 meters høyde ved foten av Entoto-fjellet. Vi bor i første omgang to netter i byen, som er en av de største på det afrikanske kontinentet med hovedsetet for Den afrikanske union. Addis er en by i rivende utvikling, der det bygges overalt. Det er tid til sen frokost, en lur og kanskje avslapning på terrassen med utsikt over byen. Vi byr velkommen med middag på lokal restaurant.

Addis Ababa - utsikt over byen.

Addis Ababa - utsikt over byen.

3. dag: I keiser Haile Selassies fotspor

Byrundturen starter med et interessant besøk på det lille nasjonalmuseet, der vi ser restene av den mer enn tre millioner år gamle kvinnen som ble funnet i Etiopia i 1974. Under utgravningen spilte arkeologene ofte Beatles-sangen ”Lucy in the sky with diamonds”, og etter at funnet ble offentliggjort for hele verden, ble Lucy navnet hennes. Det er også spennende å se Haile Selassies trone med tilhørende skammel – han var en liten mann og kunne knapt nok nå gulvet! Deretter nyter vi en deilig lunsj på en hyggelig restaurant like ved museet.
I 1930 ble Haile Selassie kronet som Etiopias keiser – som den siste. Senere forsøkte han å modernisere Etiopia med innføring av gjennomgripende reformer. Likeledes forsøkte han å gjenreise de svartes vilkår, som etter at slaveriet hadde opphørt, fremdeles var preget av fattigdom. Under den italienske okkupasjonen levde han i eksil i England, og da han kom tilbake, ville han fortsette moderniseringen, men befolkningen ønsket demokrati. Omfattende streiker og demonstrasjoner endte med et militærkupp. Haile Selassie ble avsatt i 1974 og kom i fengsel, der han senere sannsynligvis ble drept. Selassie fikk imidlertid stor betydning i den vestlige verden, og under et statsbesøk i Danmark fikk han blant annet overrakt Elefantordenen. Vi besøker keiser Haile Selassies tidligere palass, som er vakkert omgitt av hager og fontener. Bygningen fungerer i dag som etnografisk museum og viser Etiopias kulturelle og sosiale historie. En gang var det et fortryllende slott, og keiseren levde her i en verden av luksus. Selv om du ikke er museumfan og museet er litt støvet, kan du ikke unngå å bli betatt av historiens vingesus når du går rundt i keiserens tidligere hjem.
Utflukten slutter med besøk i den hellige Treenighetskirken, der vi finner gravstedet for Haile Selassie. Om kvelden er det tid til å snakke om dagens spennende opplevelser over middagen på en lokal restaurant.

Treenighetskirken hvor Haile Selassies ligger gravlagt.

Treenighetskirken hvor Haile Selassies ligger gravlagt.

4. dag: Blånilens vannfall og Tana-sjøen

På bare en time flyr vi om morgenen med Ethiopian Airlines til Bahir Dar. Byen er hjemsted for amhara-folket, og språket deres er Etiopias nasjonalspråk, amharisk. Vi fortsetter i buss til den berømte Blånilen og går cirka 30 minutter gjennom den vakre naturen til elvas brusende fossefall, som nærmest er en miniutgave av Victoriafallene i Zimbabwe. Midt i den grønne naturen ligger den vakre Tana-sjøen, som er Etiopias største (84 kilometer lang og 66 kilometer bred). På grunn av byens palmekledde gater, fargerike blomster og den vakre utsikten mot den blå sjøen blir Bahir Dar ofte kalt Etiopias riviera. Vi bor en natt på et deilig hotell ut mot sjøen og nyter en lunsj på hotellet før vi om ettermiddagen tar en fredfylt båttur. Her får vi et godt inntrykk av den unike naturen, der det ligger hele 37 øyer i sjøen. Båtturen bringer oss til en av øyene, der vi drar ut på en spennende vandretur gjennom en kaffeplantasje til den fantastiske rundkirken Ura Kidane Mihret, som er fylt med karakteristiske veggmalerier.
Om kvelden er det tid til hygge over middagen på hotellet.

Blånilens vannfall.

Blånilens vannfall.

5. dag: Gondar – Afrikas Camelot

I minibuss går reisen videre nordover til Gondar, der vi bor to netter. Turen dit opp er en cirka 180 kilometer lang og virkelig flott kjøretur, der vi underveis stopper ved et utsiktspunkt. Herfra kan vi nyte synet av Tana-sjøen og Blånilen. Gondar ligger i over 2000 meters høyde og tett ved Simien-fjellene. Byen var hovedstad i det etiopiske riket i 250 år, og i Gondar kan man fremdeles se imponerende ruiner av kongeslott, derav navnet "Afrikas Camelot". Etter lunsj på hotellet besøker vi ruinene av palasskomplekset, badet og opplever deretter en av Etiopias aller vakreste kirker, Debre Berhan Selassie fra 1706. Det er en helt spesiell andektig stemning mellom de gamle steinmurene, de buede dørene og kirkens enestående indre med scener fra Bibelen. Kikk opp på det eventyrlige taket, som er prydet med mer enn 80 malerier av afro-engler med de typiske etiopiske, store øynene. Et veldig stemningfylt besøk, som vi sent vil glemme! Om kvelden hygger vi oss med middag på hotellet.

Kongeslott ruin i Gondar - Afrikas Camelot.

Kongeslott ruin i Gondar - Afrikas Camelot.

6. dag: Simien-fjellenes nasjonalpark

Dagen byr på en avslappende utflukt til Simien-fjellene. Vi kjører gjennom imponerende naturområder, der det ene natursceneriet avløser det andre, med platåer, elvedaler og majestetiske fjelltinder. Med en lokal ranger tar vi en liten fottur i fjellene, som foregår i et lett kupert terreng. Underveis hygger vi oss med piknik midt i naturen, der vi nyter utsikten til de dype kløftene. Parken er hjemsted for en rekke truede dyrearter, blant annet den ville geitearten Walia ibex. Her er også gode sjanser til å komme tett innpå flokker av gelada-bavianer. Om kvelden hygger vi oss over middagen med snakk om dagens opplevelser.

Simiens - fjellenes nasjonalpark.

Simiens - fjellenes nasjonalpark.

7. dag: I dronningen av Sabas fotspor

På kun 1½ time flyr vi til Axum sent på morgenen. Vi bor to netter i byen, som er berømt for å være Afrikas rikeste og mest eventyrlige arkeologiske område. Her finnes beviset på Etiopias enorme rolle gjennom historien. Ifølge sagnet var byen dronningen av Sabas hovedstad, og i dag er Axum hovedsete for den koptiske kirken.
Dronningen av Saba er en sagnomspunnet figur, som har stor betydning for etioperne. På 900-tallet f.Kr. på grensen mellom myte og historie, kom dronningen av Saba til den unge kong Salomos palass i Jerusalem – reisen hennes er nevnt i Det Gamle Testamente! Begge hadde store rikdommer, men Salomos visdom gjorde stort inntrykk på dronningen, og møtet resulterte i sønnen Menelik, som senere ble Etiopias første keiser. Oldtidens fantastiske historie blir plutselig både levende, relevant og troverdig når man befinner seg i Axum.
Axum var sentrum for en høy sivilisasjon og viktig for handelen mellom Afrika og Asia. Høykulturen har etterlatt eventyrlige monumenter, uten sidestykke andre steder i verden. Vi hører om Axum-riket, som dominerte et kjempeområde, og der den første herskeren var Menelik. Restene av det storslåtte riket er gravmæler, gigantiske obelisker med uthogde mønstre og figurer, steler og eldgamle palasser. Vi besøker det enestående arkeologiske museet og ser noen av de viktigste restene fra en svunnen tid, som i Etiopia nettopp skiller seg ut på grunn av størrelse, antall og deres gode stand.
Etter lunsj passerer vi det lille kapellet der etioperne mener at den originale utgaven av paktarken blir oppbevart – tavlene med de 10 bud som Moses mottok fra Gud. Menelik vokste opp i Etiopia hos sin mor, men fikk tavlene med hjem fra Jerusalem, der han besøkte sin far. Det er ikke mulig å komme inn i det hellige kapellet – kun patriarken har adgang, men vi kikker inn i den nye St. Maria av Zion-kirken, som Haile Selassie lot oppføre. Det er tid til avslapning på hotellet før vi hygger oss med kveldens middag.

Axum - som Etiopias første keiser Menelik oppførte.

Axum - som Etiopias første keiser Menelik oppførte.

8. dag: Dronningen av Sabas palass og Adwa-Fjellene

I dag drar vi ut på en veldig spennende utflukt øst for Axum til de fascinerende Adwa-fjellene, som i motsetning til Simien-fjellene er vulkanske, og de er nærmest samlet som en bølge av fjell. De var slagmark mellom etiopierne og italienerne i 1896, da Etiopia beseiret den daværende fienden, slik at det ble det eneste landet i Afrika som aldri ble kolonisert. Turen går videre til Yeha, der vi ser ruinene av Etiopias eldste stående tempel. Yeha har vært et viktig sted for en lang rekke arkeologiske utgravninger. På turen tilbake til Axum hygger vi oss med lunsj i Adwa. Sent på ettermiddagen besøker vi restene av dronningen av Sabas palass. Selv om ingenting er dokumentert om dronningen av Sabas eksistens og dermed heller ikke om dette var palasset hennes, er det eventyrlig å gå rundt i stillhet og tenke på denne fantastiske bibelhistorien, som har stor betydning i Etiopia.
Det er mulig å kjøpe lokalt kunsthåndverk i noen av de små butikkene i byen. Flotte bilder med etiopiernes store, vakre øyne er normalt et populært kjøp. Om kvelden er det middag på hotellet.

Dronningen av Sabas palass utenfor Axum.

Dronningen av Sabas palass utenfor Axum.

9. dag: Lalibela – Etiopias Jerusalem

Ved middagstid flyr vi på kun 45 minutter til Lalibela, som er et av reisens store høydepunkter. Da det ble for farlig for de etiopiske kristne å dra på pilegrimsferd til Jerusalem, besluttet man å bygge sitt eget Jerusalem! Å besøke de 11 særpregede kirkene under jorden, som alle er direkte uthogd i den rødlige klippen, kan ikke beskrives, det må ganske enkelt oppleves! Vinduer, trapper, søyler – alt er uthogd i slutten av 1100-tallet og er fremdeles i bruk. Kirkene forbindes av labyrintaktige underjordiske ganger, og pilegrimer fra hele Etiopia tiltrekkes av dette forunderlige stedet. Vi bor to netter i Lalibela og har god tid til å besøke dette enestående stedet, som man ikke kan unngå å fascineres av, uansett om man er troende eller ikke! I et rolig tempo utforsker vi om ettermiddagen noen av kirkene før vi om kvelden spiser middag på hotellet.

Bete Giorgis kirken er hogd ut som ett kors i klippen.

Bete Giorgis kirken er hogd ut som ett kors i klippen.

10. dag: Lalibela

Vi fortsetter eventyret i Lalibela, der vi spaserer fra kirke til kirke, som alle ligger under jordens overflate. Juvelen blant klippekirkene, Bete Giorgis, er hogd ut som et kors. Vi ser naturligvis også verdens største klippekirke, Bet Medhane Alem. Hvilken av kirkene er vakrest? Ja, det er det nesten umulig å bedømme!
Etter en deilig lunsj på den populære restauranten Seven Olives besøker vi et privat hjem, der vi ser hvordan nasjonalretten injera blir tilberedt. Gled deg også til å delta i kaffeseremonien – en skjønn opplevelse for sansene. Senere ser vi solnedgangen og nyter en middag på byens beste restaurant, Bet Abeda, som eies av Susan fra Skottland og Habtamu fra Lalibela. Her blir det servert både europeiske og etiopiske retter.

Lalibelas klippekirker.

Lalibelas klippekirker.

11. dag: Hovedstaden Addis Ababa

Sent på formiddagen flyr vi på bare en time tilbake til Addis Ababa. Her er det tid til avslapning etter de mange opplevelsene i den nordlige delen av landet før vi om kvelden drar ut på en spennende lokal restaurant der vi nyter middag og overværer et lite show med tradisjonell musikk og dans.

Kryddersalg i Addis Ababa.

Kryddersalg i Addis Ababa.

12. dag: Avslapning og hjemreise

Nyt formiddagen på egen hånd. Det er god tid til å pakke og slappe av i hotellets omgivelser. Om ettermiddagen forlater vi hotellet og kjører opp i Entoto-fjellene for å oppleve utsikten og lyset over storbyen. På en deilig lokal restaurant hygger vi oss med reisens siste måltid før vi kjører til lufthavnen, der Ethiopian Airlines venter på å fly oss til Oslo.

13. dag: Hjemkomst

Om morgenen ankommer vi til Oslo. 

 

Hotellinformasjon

Celeste Ethiopia Hotel***+
VisSkjul

Boutiquehotell, som åpnet i september 2016, midt i Addis Ababas mest populære område med flere ambassader i nærheten og kun seks kilometer fra nasjonalmuseet. Det lille hotellet har en deilig hage og terrasse med utsikt over byen, heis, restaurant og bar. Her er en god stemning, og hotellets kun 19 rom er dekorert med etiopisk utsmykning. Vi bor i romslige værelser med TV, klimaanlegg, safe, minibar, gratis WiFi og bad med hårføner.

Les mer om hotellet her: 

Tana hotell***
VisSkjul

Hyggelig hotell med en fantastisk beliggenhet direkte ut mot Tana-sjøen og med kun få minutters kjøring til Bahir Dar. Bygningen er vakkert integrert i den tropiske vegetasjonen med en eksotisk hage, terrasse, restaurant og bar. Vi bor i enkelt innredede rom med TV og gratis WiFi.

Les mer om hotellet her: 

Yared Zema International Hotel***
VisSkjul

Pent hotell med en fremragende beliggenhet i Axum med kun 1,4 km til de historiske severdighetene. Hotellet, som er et av byens beste, har restaurant, bar, heis og en liten butikk. Alle rom er med TV, minibar og gratis WiFi.

Les mer om hotellet her: 

Cliff Edge Hotell ***+
VisSkjul

Veldig deilig hotell i Lalibela med en fantastisk beliggenhet og direkte utsikt over fjellene – kun 1,5 km fra de berømte klippekirkene og med cirka 15 minutters gange til markedet. Hotellet har en pen terrasse, hyggelig restaurant og bar. Alle rom er innredet i en meget vakker etiopisk stil og har balkong samt gratis WiFi.

Les mer om hotellet her:

AG hotel***
VisSkjul

Pent hotell med en fantastisk beliggenhet i Gondar kun 450 meter fra sentrum og 10 minutters gange fra Fasilides slottskompleks. Fra hotellets øverste etasje er der en flott utsikt over byen og fjellandskapet. Hotellet har terrasse, heis, restaurant og bar. Vi bor i romslige værelser med minibar, TV og gratis WiFi.

Les mer om hotellet her: 

Sora Lodge ***+
VisSkjul

Veldig sjarmerende lodge med enestående beliggenhet i Lalibela med hage, terrasse, en liten suvenirbutikk, oppholdsrom med TV, bar og hyggelig restaurant med fantastisk utsikt over dalen og bare en kilometer til klippekirkene. Opphold i hovedhuset, der de ni rommene er fordelt over tre etasjer med veranda, eller i moderne hytter innredet i tradisjonell stil, der de seks rommene er innredet med balkong, bad og med gratis WiFi.

Les mer om hotellet her

 

Abay Minch Lodge ****
VisSkjul

Veldig sjarmerende lodge i utkanten av Bahir Dar, der vi bor i fine hytter innredet i tradisjonell stil med stråtak. Hotellet ligger i tropiske omgivelser med papaya-, mango-, avokado-, sitron- og kaffeplantasjer. På hotellet finner vi en deilig solterrasse, hage, en liten suvenirbutikk, safe i resepsjonen, bar og en hyggelig restaurant. Alle hyttene har veranda, bad med badekar, TV og gratis WiFi. 
Les mer om hotellet her
 

Praktisk informasjon

Få svar på  praktiske spørsmål i forbindelse med din reise.
 

Informasjon

Bagasje

På innenriksfly i Etiopia får man max ta med 20 kg pr. person. Vi anbefaler å benytte en koffert med lås. Det er en god idé å ta med en hatt, solkrem, myggspray, fast medisin og tabletter mot diaré. Antikviteter kan ikke utføres av Etiopia.

Befolkning

Etiopia har Afrikas tredje største befolkningstall og nesten 100 etniske grupper med hvert sitt språk. Amhara-folkets amharisk er landets offisielle språk, som er beslektet med hebraisk og arabisk. I den nordlige delen av Etiopia er både menn og kvinner normalt kledd i en shemma, som er nasjonaldrakten – en lang hvit bomullskjole, ofte med fargerike kanter. Folk som arbeider på kontorer osv. er kledd som i Vesten. 

Drikkepenger

Drikkepenger til sjåfør, lokalguide og ranger er inkludert i reisens pris. Skikken med drikkepenger er forhold som vi ikke er vant til i Norge, men i Etiopia er drikkepenger en viktig del av deres kultur. Det er naturligvis frivillig om man ønsker å gi drikkepenger. 

Dronningen av Saba

Dronningen av Saba er en sagnomspunnet figur som har stor betydning for etiopernes identitet og tro. Etter sigende var hun dronning i Saba-riket, som strakte seg fra Etiopia til Jemen på den arabiske halvøya. Både Bibelen, Koranen og det etiopiske eposet forteller om dronningen av Saba, men ingen vet egentlig om hun har levd! På grensen mellom myte og historie ankom dronningen av Saba på 900-tallet f.Kr. til den unge kong Salomos palass i Jerusalem. (Reisen hennes er nevnt i Det Gamle Testamente). Begge hadde store rikdommer, men Salomos visdom gjorde stort inntrykk på dronningen, og møtet resulterte i sønnen Menelik, som senere ble Etiopias første keiser og ifølge tradisjonen stamfar til de etterfølgende. Oldtidens fantastiske historie blir plutselig både levende, relevant og troverdig når man befinner seg i Axum.

Elektrisitet

220 V. Stikkontaktene er annerledes enn i Norge. Vi anbefaler å ta med en adapter eller batteridrevne elartikler. 

Film & foto

Det er rik mulighet til å komme hjem med fantastiske bilder. Spør alltid om lov ved fotografering av prester. Ved noen severdigheter betales det gebyr for å fotografere/filme.

Hoteller

Etiopia er et fattig land, og infrastrukturen er ennå under utvikling. Vi har valgt noen av de best fungerende hotellene med gjestfrihet, service og god beliggenhet. Hotellene er enkle, men rene og pene. Å reise i Etiopia krever litt pionerånd og tålmodighet, men er det hele verd. Vi tar forbehold om hotellendringer underveis, men lik standard.

Hygiene

Hoteller og større restauranter har vestlige toalettforhold. Ta med toalettpapir og hånddesinfeksjonsgelé på utflukter.

Innkjøp

Du kan med fordel kjøpe: gull- og sølvsmykker, trehåndverk, lærartikler, tepper, den tradisjonelle leir-kaffekannen med kopper, malerier med spennende religiøse motiver samt de berømte korsene fra Gondar, Axum og Lalibela.

Kaffeseremoni

Etiopisk kaffeseremoni utføres alltid av kvinner. På gulvet brenner det trekull på et lite ildsted, og de friske kaffebønnene blir vasket før de ristes på pannen. En herlig duft brer seg i hele rommet fra de friskbrente bønnene. Tradisjonen tro snuser man inn duften fra pannen før bønnene males. Vannet til kaffen blir kokt i en spesiell kaffekanne og man blir servert i små leirkopper. Etioperne nyter daglig en kaffeseremoni.

Keiser Haile Selassie

Ras Tafari Makonnen ble født i 1892 i en leirhytte som eneste sønn av en guvernør. Farens familierelasjon til landets hersker bante veien for at han i 1930 ble kronet som Etiopias keiser med navnet Haile Selassie. Navnet betyr ”Treenighetens makt”. Som eneveldig keiser forsøkte han å modernisere Etiopia ved å innføre gjennomgripende politiske, sosiale og økonomiske reformer, som resulterte i en moderne hær, et undervisningssystem og oppbygging av en markant utenrikspolitikk som sikret landets selvstendighet. Likeledes forsøkte han å forbedre de svartes vilkår, som etter slaveriets opphør fremdeles var preget av fattigdom og undertrykkelse. Under den italienske okkupasjonen levde han i eksil i England, og da han kom tilbake, ønsket han å fortsette med moderniseringen. På tross av moderniseringen spirte det frem en sterk motstand; man ønsket demokrati. Tørke og hungersnød i 1972 medførte at mange døde, og utilfredsheten førte til omfattende streiker og demonstrasjoner som endte med et militærkupp. Han ble avsatt i 1974 og kom i fengsel, der han året etter sannsynligvis ble drept. Haile Selassie ble den 225. keiseren av Etiopia og samtidig den siste. Selassie fikk stor betydning i den vestlige verden. Under et statsbesøk i Danmark fikk han blant annet overrakt Elefantordenen.

Påkledning

Simien-fjellene: Ta med godt fottøy, en liten ryggsekk og en genser, for det kan være kaldt i høyden. 
Lalibela: Ta med godt fottøy som er lett å ta av, siden man ikke kan bruke sko inne i kirkene. Det er en god idé å ta med en liten lommelykt hvis du vil gå i en av de underjordiske gangene mellom kirkene. Ved besøk i kirker er shorts og nedringede bluser ikke velsett. Bemerk: En av de 11 kirkene kan ikke besøkes av kvinner. Til opplysning er det en del trapper i området ved kirkene.

Religion

Den koptiske kristendommen har gjennom mange år vært isolert fra kristendommen i andre land. Etioperne anser Jesus for guddommelig og ikke som en blanding av gud og menneske, som er oppfatningen i den protestantiske kirken. Etioperne er overbevist om at de har paktarken i Axum, selv om ingen har fått lov å se den! Ved kirkebesøk skal fottøy settes utenfor. Knær og skuldrer skal være tildekket.

Restauranter

Det etiopiske kjøkkenet består ofte av sammenkokte retter med forskjellige grønnsaker og kjøtt servert med flatbrød. Etioperne spiser ikke svinekjøtt og skalldyr. Nasjonalretten injera fremstilles av den gressaktige kornsorten teff, som etter en gjæring bakes til én stor pannekake, som deretter fylles med kjøtt, linser, bønner osv. Normalt spiser alle ved bordet av én stor tallerken og brekker stykker av pannekaken med fingrene. Pannekaken dyppes deretter i sterke sauser. Det er ikke alle som er like begeistret for injera, men det er en spennende opplevelse å prøve! Frokosten er enkel og består oftest av brød, kaffe og te.
Alle restaurantene som benyttes på denne rundreisen, er særlig utvalgt til våre gjester. Maten vil være en kombinasjon av europeisk og etiopisk mat. På restaurantene kan man kjøpe vin og øl. Oftest vil det være etiopisk vin – prøv vinen fra Rift Valley, som er den beste. Det finnes seks forskjellige slags øl.
På alle utflukter med minibuss er der drikkevann til fri disposisjon, liksom der er vann til samtlige måltider er inkludert i reisens pris.

SOS-Barnebyene

En pengegave til selve barnebyen er alltid velkommen, men er naturligvis helt frivillig

Takt & tone

Etioperne er et utrolig gjestfritt og stolt folkeferd, som vil gjøre alt for å hjelpe andre og egen familie. Støyende og krevende atferd er meget dårlig oppførsel i Etiopia. Det er ikke velsett å peke på andre. Man viser respekt overfor eldre mennesker.    

Tidsforskjell

+ 2 timer 
 

Vaksinasjoner

 Vi anbefaler at fastlege eller et vaksinasjonssenter kontaktes ca. 6 uker før avreise for nærmere informasjon. 

Valuta 

Etiopisk birr (ETB). Ta med USD i kontanter til veksling. Vi anbefaler å veksle litt om gangen, for det kan være vanskelig å veksle tilbake igjen. Kredittkort kan kun benyttes ganske få steder og bare i hovedstaden.

Været i Etiopia

Vi reiser på den beste årstiden. Etiopia ligger i det tropiske klimabeltet med temperaturer på cirka 20—28 grader, som om kvelden faller til cirka 20 grader. I høylandet mot nord er det et behagelig klima som nærmere er temperert. Om kvelden kan det være kjølig.

Visum

Visum

Det kreves visum til Etiopia for norske statsborgere, og det er ikke inkludert i reisens pris.
Passet skal være gyldig i minst seks måneder etter innreisedato. Etter de nye visareglene er det nå mulig å bestille visum online på ambassadens offisielle hjemmeside: www.evisa.gov.et. Prisen er p.t. USD 50 pr. person, som skal betales via hjemmesiden med Visa eller Mastercard. Vær oppmerksom på, at man i forbindelse med bestillingen krever en skanning av passet samt et nytt passfoto. Vi anbefaler at bestillingen foretas senest 2 uker før avreise.

Ønsker du, at Vitus Reiser skal foreta bestillingen, må du ta kontakt med våres salgsavdeling. Vi gjør oppmerksom på, at det oppstår et gebyr på kr. 500 pr. person for denne service. Beløpet er ikke inkl. visa-gebyret.    

Visum kan anskaffes ved ankomst til Addis Ababa. I så fall skal to nye passbilder medbringes. Prisen varierer konstant og ligger fra ca. USD 55 pr. person. 

Da det kan være temmelig tidskrevende å få visum ved ankomst, anbefaler vi bestilling over nettet.